• BIST 9700.55
  • Altın 3062.547
  • Dolar 35.4842
  • Euro 36.5809
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 12 °C

Alkol vücudun baş düşmanı

Alkol vücudun baş düşmanı
Kişiden kişiye değişmekle birlikte alkol alımından kısa bir süre sonra ortaya çıkan ilk belirti çakır keyiflilik olarak bilinmektedir. Bunu takip eden süre içinde kişide öforik neşe, fazla konuşma,..

Kişiden kişiye değişmekle birlikte alkol alımından kısa bir süre sonra ortaya çıkan ilk belirti çakır keyiflilik olarak bilinmektedir. Bunu takip eden süre içinde kişide öforik neşe, fazla konuşma, gereksiz cesaretlilik, kavgacılığa meyil, sır saklayamama gibi enerjik ve mutlu ruh hali gözlemleniyor.

Önce mutluluk sonra depresyon

Alkol uyarıcı ve ısıtıcı olarak bilinmesinin tersine depresyon ve ısı kaybına neden olan bir öğedir. Ayrıca su çekici ve asidoz özelliği nedeniyle beyin, beyin zarı ve beyin omurilik sıvısını azaltarak, damarları genişleterek baş ağrısına ve dengesizliğe yol açmaktadır. Beynin oksijen kullanma yeteneği alkolün etkisiyle azalıyor. Özellile irtifa alındıkça düşen oksijen basıncı altına beynin olumsuz etkilenmesi daha da artar. Bu nedenle yüksek irtifada çalışan dağcılar ve pilotlarda alkolün zihinsel ve fiziksel performansa olumsuz etkileri karada olduğundan 2-3 kat fazladır. Ayrıca alkolün alındığı ortamın havasızlığı, gürültü, sigara dumanı, uykusuzluk, kötü beslenme gibi etmenler de alkolün etkilerini artırır. Alkolün olumsuz etkilerinin azaltılması için ılık duş ve şekersiz kahve içmek gibi öneriler yapılsa da en geçerli olan dinlenmedir.

En iyisi denememek

Kronik alkol kullanımı gastrit, siroz, polinevrit, myokardit, vasküler bozukluklar, ateroskleroz, vitamin yetersizlikleri gibi organik, sözünde duramama, yalan, şüphecilik, kavgacılık gibi kişilik bozukluklarına, ruhsal ve sosyal problemlere de yol açar. Sosyal veya düzenli alkol kullanmayan bireylere alkol kullanın tavsiyesi vermek vücut sağlıkları için tehlikelidir. Buna rağmen nadiren alkol kullananlara ertesi gün en az 800 mikrogram folik asit desteği almalarını önerebilirim.

KANDA TEHLİKELİ GEÇİŞ

Kan alkol düzeyi yüzde 50-100 mg: Çakırkeyiflilik, sarhoşluk

Yüzde 100-150 mg: Sarhoşluk

Yüzde 150-200 mg: Performans bozulması ve intoksikasyona gidiş,

Yüzde 300 mg: Koordinasyon bozukluğu, bilinç kaybı,

Yüzde 400-500 mg: Koma ve ölüm olasılığı vardır.

Selahattin DÖNMEZ
[email protected]



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2983 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim