Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesi Direktörü Zsuzsanna Jakab, Türkiye'nin, tütün kontrol tedbirlerini ülke seviyesinde kararlı ve sürekli biçimde uyguladığını belirterek, ''Türkiye, çalışmalar neticesinde artık DSÖ Avrupa Bölgesi'nde halka açık, kapalı alanlarını yüzde 100 dumansız hale getirmiş 3 seçkin ülkeden biridir'' dedi.
DSÖ tarafından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a verilen ''DSÖ Genel Direktörü Küresel Sigara ile Mücadele 2010 Özel Ödülü'' takdim töreni Rixos Otel'de yapıldı.
Törene, Başbakan Erdoğan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, Sağlık Bakanlığının çeşitli birimlerinde görev yapan yöneticiler, çeşitli hastanelerin başhekimleri ile DSÖ heyetinden temsilciler katıldı.
ERDOĞAN'IN KONUŞMASI
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Direksiyonda alkollü olmayacaksın. alkollü olarak bir başkasının hayatına... Bu işin sulusu da kurusu da zarar. onun için bunlardan kaçınmamız lazım. Ben bugüne kadar objektif bakan hiç bir tıp dünyasının temsilcisinden bir defa 'bu işte bu (alkol) faydalıdır' diyeni görmedim. Bazen inadına 'belli bir miktar da alırsa faydalıdır' diyenler var. Arkadaş, bütün bu meyvaları, sebzeleri biz nereden yiyoruz? Veya bu alkolü siz nereden elde ediyorsun? Bu meyvalardan filan elde edilmiyor mu bunlar? Üzümden elde etmiyor musun, ediyorsun. Diğer meyvelerde belli oranda yok mu, var; onları ye'' dedi.
Başbakan Erdoğan, ''Ben Anayasa Mahkemesinin bu konuda inanıyorum ki milletimizin, insanımızın Anayasadaki gençliğin korunması maddesinden hareketle çok çok hayırlı bir kararı alacağına inanıyorum'' dedi.
Vatandaşlardan sigarayı bırakmaları için aldığı sigaraların torbalarca biriktiğini anımsatan Erdoğan, ilerde bundan kaynaklanan bir müze de yapabileceğini ifade etti.
Başbakan Erdoğan, 2007 yılında sigaradan kaynaklanın tehditlerin önüne geçilmesi gerektiği, ve Hükümet olarak bunun tedbirlerini alacaklarını ifade ettiklerini anımsatarak, o tarihten aldıkları önlemleri sıklaştırdıkları söyledi.
Yapılan çalışmalarda vatandaşların sigara yasağı ile ilgili uygulamaya yüzde 90'ının üzerinde bir oranda destek verdiğini vurgulayan Erdoğan, ''Mevzuat değişikliği kolaydır ama mevzuat değişiliğini uygulamak, günlük yaşama edepte etmek bir zihniyet değişimini gerçekleştirmek zordur. Ancak her konuda olduğu gibi bu konuda da bizim milletimiz değişimden yana olmuş tercihini sağlıktan yana kullanmış ve çok kısa sürede uygulamaya benimsemiştir'' diye konuştu.
-''1.5 MİLYAR LİRA VATANDAŞIN CEBİNDE KALDI''-
Başbakan Erdoğan, bu uygulamanın ardından, sigara kullanımına bağlı solunum yolu enfeksiyonu, astım krizi gibi hastalıklarda yüzde 30'ları aşan azalma tespit edildiğini ve bunun sonucunda da toplam 100 milyon lirasına yakın bir ilaç maliyetinden kurtulunduğunu söyledi.
Erdoğan, ''Ocak-Mart 2010 döneminde sigara satışları, 2008 yılının aynı dönemine göre azaldı. 1. 5 milyar lira para vatandaşın cebinde kaldı'' dedi.
Sigara içilmesi sonucu bir başka bireyin olumsuz yönde etkilenmesinin en ağır insan haklarından biri olduğunu kaydeden Erdoğan, bu ihlali önlemenin de hükümetin görevi olduğunu bildirdi.
-''DİREKSİYONDA ALKOLLÜ OLMAYACAKSIN''-
Erdoğan, şunları kaydetti:
''Şimdi alkol kullanımı yasak olmamakla beraber, başkalarının hayatlarına zarar vermemek adına, alkollü olarak araç kullanmak yasak. Yasak mı? Yasak, müsaade ediyor muyuz, etmiyoruz. Aynı şekilde içtiğiniz sigaranın başkalarına zarar vermemesi için duyarlı olmak zorundasınız. Ama diyor 'efendim ben alkollü değilim ki. Canım kardeşim sen alkollü değilsin ama karşındaki alkollü araç kullanıyor. Sen dikkatlisin ama o adam geliyor sana bindiriyor. Ne olacak onun için de direksiyonda alkollü olmayacaksın. Alkollü olarak bir başkasının hayatına... Birisi pasif kullanıcı öbürü aktif kullanıcı. Bu işin sulusu da kurusu da zarar. Onun için bunlardan kaçınmamız lazım.
Ben bugüne kadar objektif bakan hiç bir tıp dünyasının temsilcisinden bir defa bu işte bu faydalıdır diyeni görmedim. Bazen inadına 'belli bir miktar da alırsa faydalıdır' diyenler var. Arkadaş, bütün bu meyvaları, sebzeleri biz nereden yiyoruz? Veya bu alkolü siz nereden elde ediyorsun? Bu meyvalardan filan elde edilmiyor mu bunlar? Üzümden elde etmiyor musun? Ediyorsun. Diğer meyvelerde belli oranda yok mu? Var, onları ye. Oradan vücudun için gerekli olan yeterli olan zaten her şey orada var. Bunu da bize doktorlar anlatıyor, sağlıklı düşününeler anlatıyor. Ben halkımı seviyorum, vatandaşımı seviyorum, insanımı seviyorum onun da sağlıklı yaşam içerisinde olmasını istiyorum. Benim derdim bu. Bunu başka yerlere çekmenin hiç bir anlamı yok. Çünkü hiç kimsenin bir başkasının sağlık hakkını elinden alması, bu hakkı gasp etmesi söz konusu olamaz. Keza Avrupa ülkelerinde bu yöndeki uygulamalara karşı mahkemelere yapılan başvuruların da aynı gerekçeyle çoğu zaman da reddedildiğini görüyoruz. Ülkemizde de Anayasa Mahkemesindeki sürecin ben bu saikle değerledirileceğine ve bu başvuruda bu hususun dikkate alınacağına bütün samimiyetimle inanıyorum.''
Erdoğan, sigaraya ve tütün bağımlılığa karşı mücadeleyi sürdüreceklerini sözlerine ekledi. Erdoğan'a ödülü, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi Direktörü Zsuzsanna Jakab tarafından verildi.