• BIST 9758.57
  • Altın 3083.401
  • Dolar 35.4602
  • Euro 36.6034
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 10 °C

Alerjik çocukların evindeki gizli tehlike: ‘Halılar!’

Alerjik çocukların evindeki gizli tehlike: ‘Halılar!’
Büyük şehirlerde yaşayan, zamanının çoğunu kapalı alanlarda geçiren çocuk ve yetişkinlerin en ciddi sorunu olan ev tozu akarı yani mayt en çok halılarda bulunuyor.

Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, halıların oluşturduğu gizli tehlikeye karşı alerji şikâyeti olan kişileri uyarıyor.

Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, ev tozu akarlarının insan atıkları ile beslenen, sıcak ve nemli ortamları seven, gözle görülmeyen mikroskobik canlılar olduğunu anlatırken, bu canlıların vücut parçacıklarının ve dışkılarının havaya karıştığında alerjiye neden olduğunu belirtiyor.

Ev tozu alerjisi bazen sadece alerjik nezleye, bazen de alerjik nezle ile beraber alerjik astım bronşite neden olabiliyor.

Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, alerjik solunum yolu tedavisinde öncelikli hedefin, hastanın çevresinde bulunan ev tozu akar miktarını en aza indirmek olduğunun altını çiziyor. Ev tozu akar parçacıklarının ağır olduğuna ve uzun süre havada asılı kalamadığına dolayısıyla akarların, özellikle halılarda yaşam alanı oluşturduğuna dikkat çekiyor. En öncelikli tedavi yönteminin evde bulunan halıların kaldırılması olduğunu vurguluyor. İster elde, ister fabrikada dokunan; sentetik ve yün tüm halıların, ev tozu akarlarının yaşam alanları olduğunu belirterek, akarların bakteri olmadığını ve bu sebepten dolayı anti-bakteriyel halıların da sorunu çözmede yeterli olmadığını dile getiriyor.

Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu; elektrik süpürgesiyle yerde serili halıları yıkamanın alerjenin uzaklaştırılmasına fayda sağlamadığını, bu durumun aynı zamanda halıyı nemlendirerek akarların daha fazla yaşamasına neden olduğunu belirtiyor. Buharlı temizlik robotlarının ise yüksek ısıyla akarları öldürdüğüne, ancak dışkı parçacıklarını uzaklaştırmada yetersiz kaldığına dikkat çekiyor.

Sonuç olarak; ev tozu akarı alerjisi olan çocuk ve yetişkinlerin akarlardan uzak durmalarının tek yolunun halıların kaldırılması olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, halı yerine çamaşır makinesinde yıkanabilecek ince örgü kilimler kullanılmasını tavsiye ediyor. 60 derecede yıkanabilen kilimlerde hem ev tozu akarlarını öldürdüğünü, hem de akarların dışkı parçacıklarının suyla uzaklaştırılmış olduğunu belirtiyor. Altmış derecede yıkanmaya uygun olmayan kilimlerin 40 derecede yıkanması ve hasta odası dışındaki alanlarda kullanılmasının mümkün olduğunu sözlerine ekliyor.

Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, ev tozu önlemlerine önemli katkıda bulunacak bir diğer girişimin de akarları geçirmeyen yatak - yastık - yorgan kılıflarının kullanılması olduğunu belirtiyor. Yapılan çalışmaların akar temasının en fazla yatak yorgan ve yastıktan gece uyku sırasında geliştiğini gösterdiğini, alerji kılıfları yatak, yorgan, yastıktaki akarların kişiye geçişini engellediğine dikkat çekiyor.

Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, alerjik olunan maddenin artan miktarlarda dilaltından vücuda uygulanması prensibiyle çalışan “Dilaltı Damla Aşı Tedavisi”nin (sublingual immunotherapy) hastalığı kökten çözme yolunda çok büyük başarı sağladığını sözlerine ekliyor.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3681 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim