• BIST 9243.68
  • Altın 2907.517
  • Dolar 34.564
  • Euro 36.6366
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 16 °C

"Alerji testlerini uzmanı değerlendirmeli"

"Alerji testlerini uzmanı değerlendirmeli"
Prof. Dr. Yonca Tabak: "Alerji testlerinde çok fazla yanlış sonuç çıkabiliyor. Bu durum tedaviyi etkileyebileceğinden, testlerin alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesi çok önemlidir"

HATİCE ŞENSES - Çocuk sağlığı, hastalıkları ve alerji uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, alerji testlerinde çok fazla yanlış sonuç çıkabildiğini belirterek, "Bu durum tedaviyi etkileyebileceğinden, testlerin alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesi çok önemlidir" dedi.

Tabak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sonbaharda kış enfeksiyonları ve solunum yolu hastalıklarının sık görüldüğünü söyledi.

Özellikle alerjik astım bronşit ve alerjik rinit sorunu olan çocukların, viral enfeksiyonları, sağlıklı çocuklara kıyasla daha zor ve uzun sürede atlattığına işaret eden Tabak, bu nedenle hastaların sonbaharda daha çok etkilendiklerini kaydetti.

Tabak, alerjiye bağlı burun tıkanıklığı olan çocukların kısa sürede yayılan viral enfeksiyona yakalandığında sinüzitin hızla gelişebileceğini, bu durumun da astım açışından risk oluşturduğunu anlattı.

Ev tozu alerjisi olan çocukların, ev tozu akarlarının üreme ayı olması nedeniyle sonbaharda daha çok alerjik sorunlar yaşayabildiğini, bunun yanı sıra nezle, grip gibi enfeksiyonlardan da daha sık etkilendiklerini anlatan Tabak, şöyle devam etti:

"Ayrıca, ormanlık alanlara yakın yaşayan alerjik çocuklar, bu aylarda doğada çürümüş yapraklarda sık görülen bir küf mantarının artması nedeniyle alerjik sorunlardan daha çok etkilenir. Özellikle sonbahar aylarında gerek çocuk, gerekse yetişkinlerin alerji ilaçlarına ihtiyacının değerlendirilmesi için, enfeksiyon sezonu başlamadan, takip altında oldukları alerji uzmanına başvurmaları yerinde olur. Astım atakları ya da alerjik nezleye bağlı sinüzitleri gelmeden durdurmak için hastalığı kontrol altında tutacak alerji ilaçlarına bir an evvel başlanması gerekir."

- "Alerji testlerinin alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesi çok önemli"

Prof. Dr. Tabak, bu dönemde sağlıklı beslenmenin, kış aylarının hastalıklardan uzak geçirilmesine yardımcı olacağını ifade ederek, bu dönemde alerji uzmanı kontrolünde D vitamini ve probiotik takviyesinin yapılabileceğini bildirdi.

Küf alerjisi olanların ormanlık alandan uzak durmasının, ev tozu alerjisi olanların ise evlerinde alacakları toz önlemlerini sıkılaştırmasının da rahatsızlıkları azaltacağını aktaran Tabak, şu ifadeleri kullandı:

"Sonbaharda sık görülen alerjiler, ev tozu alerjisi ve alternaria adı verilen bir küf alerjisidir. Her ikisi de solunum yoluyla etki eden alerjik maddelerdir. Bunlar, 3 yaşın üzerindeki çocuklarda ve erişkinlerde deri testiyle teşhis edilir. Alerji testlerinde çok fazla yanlış sonuç çıkabiliyor. Bu durum tedaviyi etkileyebileceğinden, testlerin alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesi çok önemlidir. Çocuk, 3 yaşın altında ise aynı testleri kandan yapmayı tercih ederiz. Çıkan sonuca göre kökten çözüm, dil altı damla aşı tedavisi başlamaktır. Dil altı damla aşı tedavisi 3 yaşından büyük çocuklara önerdiğimiz, dil altına damlatılarak uygulanan, yaklaşık 4 yıl sürmesi gereken yavaş bir tedavidir. Amaç alerjik olunan maddeye çocuğu alıştırmak ve yeni alerjilerin eklenmesini önlemektir."

- "Dil altı aşı tedavisi olmadan ilaçlardan kurtulmak genellikle mümkün olmaz"

Tabak, bu tedavinin ilk 6 ay etkisini göstermeyeceğini, bu dönemde hastanın kontrolsüz kalmaması ve atak geçirmemesi için kortizonlu sprey alerji ilaçlarıyla tedaviye devam edildiğini aktardı.

Aşının etkisini gösterdikçe ilaçların yavaş yavaş kesildiğini dile getiren Tabak, dil altı aşı tedavisi olmadan ilaçlardan kurtulmanın genellikle mümkün olmayacağını söyledi.

Tabak, ev tozu akarlarına karşı önlem alınmasının, halıların evden uzaklaştırılmasının, yatak, yastık için özel alerji kılıfı kullanılmasının, evde küfe neden olabilecek aşırı toprak ve yapraklı bitkiler bulundurulmamasının, sonbahar alerjisinden korunmada veya daha az etkilenmede önemli unsurlar olduğunu sözlerine ekledi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 2860 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim