• BIST 9821.96
  • Altın 2714.498
  • Dolar 33.6669
  • Euro 37.118
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 24 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 29 °C

Aldıkları İlk Yardım Eğitimi Sayesinde Hayat Kurtarıyorlar

Aldıkları İlk Yardım Eğitimi Sayesinde Hayat Kurtarıyorlar
Gaziantep'te sağlık kurumlarının yanı sıra emniyet ve jandarma personeli de aldıkları ilk yardım eğitimi ile vatandaşların hayatlarına dokunuyor.

Gaziantep'te sağlık kurumlarının yanı sıra emniyet ve jandarma personeli de aldıkları ilk yardım eğitimi ile vatandaşların hayatlarına dokunuyor.

Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğünün yeni hizmet binasında Acil Sağlık Hizmetleri Başkanlığına bağlı "İlk Yardım Eğitim Merkezi" açıldı. Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Başkanlığı'na bağlı "İlk Yardım Eğitim Merkezi"nde İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı kurumların personelinin yanı sıra İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve diğer kamu kuruluşlarının personeline gelen talepler doğrultusunda sertifikalı ilk yardım eğitimleri ücretsiz veriliyor. Merkezde katılımcılara yaşanabilecek muhtemel ilk yardım durumuna müdahale edebilmeleri amacıyla teorik eğitimlerin yanı sıra uygulamalı eğitim veriliyor.

Son 1 yılda 932 kişiye eğitim verildi

Bu kapsamda son bir yıl içerisinde Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü tarafından sağlık kurumları dışında emniyet ve jandarma başta olmak üzere 506 kişiye ilk yardım eğitimi ve 426 kişiye de ilk yardım farkındalık eğitimi verildi. Yeni ilk yardım eğitim merkezinin hem fiziki şartlarının daha uygun olması hem de ulaşımın daha rahat olmasıyla verilecek eğitim ve kursiyer sayısının artması hedefleniyor. Merkezde eğitimler ise ilk yardım eğitmen sertifikasına sahip sağlık personeli tarafından veriliyor. Ayrıca, Sağlık Bakanlığı "İlk Yardım Yönetmeliği"ne göre "test ve uygulamalı" olarak verilen eğitimler sonucunda yapılan sınavlarda başarılı olanlara "İlk Yardımcı Belgesi" sertifikası veriliyor. Okullar başta olmak üzere birçok alanda ilk yardımın hayat kurtardığını söyleyen Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Beytullah Şahin, emniyet ve jandarma personeli ile kamu kuruluşlarındaki personele ilk yardım eğitimi vererek toplumda farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını söyledi.

Öncelikli olarak İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı personeline, ayrıca gelen talepler doğrultusunda diğer kamu kuruluşlarının personeline de sertifikalı ilk yardım eğitimlerinin ücretsiz olarak verildiğini bildiren Şahin, "Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü yeni hizmet binamızda Acil Sağlık Hizmetleri Başkanlığı'na bağlı "İlk Yardım Eğitim Merkezi'ni kapasitesini artırarak açtık. Merkezimizde emniyet ve jandarma personelimize 2 gün sürecek hem teori hem pratik eğitimleri veriyoruz" dedi.

İlk yardımın, herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren durumlarda sağlık görevlileri gelinceye kadar hayatın kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesini engellemek amacıyla olay yerinde tıbbi araç gereç olmadan yapılan ilaçsız uygulamalar olduğunu belirten Şahin, bu kapsamda verilen eğitimler ile doğru ilk yardım müdahalelerinin öğretildiğini belirtti.

Kaza yerinde ilk 5 dakika içerisinde uygulanacak etkili bir ilk yardım ile ölümlerin ve hayati risklerin önlenmesinin mümkün olduğunu ifade eden Şahin, "İlk yardım istenmeyen durumlara karşısında profesyonel sağlık ekibi gelinceye kadar mevcut şartlar içerisinde ilaçsız yapılabilecek bir takım işlemler ve uygulamaları içeriyor. Yapılacak o basit işlemlerin ne kadar basit gibi görünse de aslında hayat kurtaracak ciddi sonuçlara vesile olacak uygulamalardır. Daha çok toplumla iç içe olan kalabalık ortamlarda bulunan kurumlarımıza biz ücretsiz olarak bu eğitimleri yaygınlaştırarak veriyoruz" diye konuştu.

Münifpaşa Ortaokulu Müdürü Cengiz Temiz de aldığı eğitim sayesinde okullarındaki bir öğrenciye müdahale ettiklerini söyledi.

Öğrencilerinden yemek sırasında birinin nefes borusuna kaçan yemek nedeniyle boğulma tehlikesi yaşadığını anlatan Temiz, hızla gelişen duruma anında müdahale ettiğini ve ilk yardım eğitimi sayesinde heimlich manevrasını başarıyla uygulayarak öğrencisini kurtardığını ifade etti.

Eğitime İl Emniyet Müdürlüğünden katılan İbrahim Bey ise merkezdeki eğitimlerin önemli olduğunu ve herkesin ilk yardım eğitimi alması gerektiğini belirtti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim