• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 9 °C

Akut Miyokard İnfarktusü Vakalarında Reperfüzyon Stratejisi için Temel Öneriler

Akut Miyokard İnfarktusü Vakalarında Reperfüzyon Stratejisi için Temel Öneriler
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Akut Miyokard İnfarktusü Vakalarında Reperfüzyon Stratejisi için Temel Öneriler duyurusu yayımlandı.


Kalp-Damar Hastalıklarına yönelik uluslararası kılavuzlarda yer alan tedavi protokolleri de dikkate alınarak tüm sağlık kurumlarında yararlanılması için hazırlanan, 

"Akut Miyokard İnfarktusü Vakalarında Reperfüzyon Stratejisi için Temel Öneriler" ile ilgili duyuru aşağıdadır;

 

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Sayı : 64047795/449
Konu : Akut Miyokard İnfarktusü
Vakalarında Reperfüzyon Stratejisi
için Temel Öneriler

............................................................

Kalp-damar hastalıkları (KDH) özellikle orta ve ileri yaş grubunda en önemli mortalite nedenidir ve küresel ölümlerin % 30’unu teşkil etmektedir. Ayrıca KDH’ları, en verimli yıllarında bulunan nitelikli insan kaynaklarına zarar vermekte, bu sebeple ülkelerin iş gücünü, uzun süreli klinik tedavi maliyeti nedeni ile de ekonomik gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir.

Önlenebilir hastalıklar grubuna giren kalp damar hastalıkları ile mücadelede en önemli adım koruyucu sağlık hizmetlerinin etkin ve yaygın bir şekilde sunulmasıdır. Hastalığa yönelik risk faktörlerinin azaltılması, erken tanı, etkin tedavi ve engelliliğe sebep olacak komplikasyonların azaltılması adına tüm kronik hastalıklarda olduğu gibi KDH için de Bakanlığımız tarafından koruma ve korunma, tanı ve tedavi rehberlerinin geliştirilmesi, komplikasyonların engellenmesi ve kontrol altına alınması, doğru kayıt ve uygun bildirimin sağlanması amaçlı “Türkiye Kalp ve Damar Hastalıklarını Önleme ve Kontrol Programı” yürütülmekte olup KDH’na etki eden tütün kullanımı, sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite ve obezite ile mücadele vb gibi birçok çalışma büyük bir başarı ile yapılmaktadır.

Koruyucu hizmetlerin yanı sıra KDH’nın tedavisi için de Bakanlığımızda oluşturulan bilimsel komisyon ile; KDH’nın insidans ve prevanlası, yetişmiş sağlık insan gücü, Ülkemizin coğrafik yapısı, nüfus hareketleri, KDH’na yönelik uluslararası kılavuzlar göz önünde bulundurularak koroner anjigrafi ve koroner arter cerrahisi yapan merkezlerin kurulması, bunların tecrübeli hastaneler koordinesinde organizasyonu ve eğitimi ile KDH’nda çok önemli olan hastaya en kısa sürede en iyi tedaviyi uygulamak için söz konusu merkezlere ulaşılabilirliği de içeren bir model oluşturulmaya çalışılmış, Ülkemiz genelinde planlama yapılarak günümüz, 2018 ve 2023 yıllarına ait PCI ve non PCI haritası oluşturulmuştur.

Bakanlığımızca yürütülen tüm bu çalışmalar kapsamında bugün gelinen noktada KDH’nda mortalitenin en aza indirilmesi hususu gündemde önemli bir yer teşkil etmektedir.

Özellikle ST segment yüksekliği olan akut miyokard infarktusü vakalarındaki mortalite çalışmaları, reperfuzyon tedavisine başlanmasının bir plan ve hedefe bağlanması gerekliliğini ortaya koymuştur.

Bu bağlamda bilimsel komisyonumuz tarafından KDH’na yönelik uluslararası kılavuzlarda yer alan tedavi protokolleri de dikkate alınarak tüm sağlık kurumlarında yararlanılması için hazırlanan “Reperfüzyon Stratejisi için Temel Öneriler” aşağıda yer almaktadır.

- Primer PCI (p-PCI) yapabilen servisler 7/24 hizmet verebilmelidir. Bu servislerde p-PCI uygulaması; merkeze ulaşan vakaya 60 dakika içerisinde p-PCI başlayabilecek durumda olmalıdır.

- İlk tıbbi temastan (İTT) sonra 120 dakika içerisinde p-PCI uygulaması mümkün ise p-PCI uygulaması, değil ise dahiliye ve/veya kardiyoloji uzman hekimlerince fibrinolitik tedavi uygulanmalıdır.

- Fibrin spesifik ajanlar, fibrin spesifik olmayan ajanlara göre birinci planda önerilir.

- Fibrinoliz uygulaması sonrası tüm hastalar bir PCI merkezine gönderilmelidir.

Bu bağlamda;

“Reperfüzyon Stratejisi için Temel Önerilerin” sağlık kurum ve kuruluşlarına duyurulması,

Söz konusu uygulama için gerekli tedbirlerin alınarak organizasyonun sağlanması, hususlarında gereğini ve bilgilerinizi arz/rica ederim.

Prof. Dr. İrfan Şencan
Bakan a.
Müsteşar Yardımcısı V.

DAĞITIM:
Gereği:                                              Bilgi:
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu       Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Yükseköğretim Kurumu Başkanlığı        Türkiye Halk Sağlığı Kurumu
81 İl Valiliği (İl Sağlık Müdürlüğü)          Türk Kardiyoloji Derneği
                                                            
Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği

Yazının aslı için tıklayınız 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3637 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim