• BIST 10075.17
  • Altın 3016.913
  • Dolar 35.3654
  • Euro 36.3831
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 8 °C

'Akupunkturdan sonra kilo alınır' efsanesi gerçek mi?

'Akupunkturdan sonra kilo alınır' efsanesi gerçek mi?
Zayıflamak için kulağına akupunktur uygulatan kişilerin iğneler çıktıktan sonra fazlasıyla kilo aldıkları söylenir ama!

Organlar ve vücut yüzeyindeki noktalar arasında bir bağlantı olduğu ilkesi üzerine kurulmuş bir tedavi yöntemi olan akupunkturdan bahsediyoruz. Akupunktur çok eski bir tıp sistemi olsa da ilk defa Çinliler sistematize etmişler ve M.Ö. 200'lerde bu konuda ilk kitabı yazmışlardır. Akupunktur dünyaya o zamandan bu yana yayılmış. Akupunktur Uzmanı Dr. Hikmet Gülaçtı ile konuştuk ve zayıflamada akupunktur tedavisi hakkında bilgiler aldık:

Kilo veriliyor mu?
Hergün değişik televizyon kanallarında gördüğümüz çeşitli branslardan doktorlar ya da diyetisyenler  zayıflama hakkında bilgiler vermekte sağlığı nasıl bozduğunu nasıl zayıflanacağını hangi yiyeceklerin daha sağlıklı olduğunu anlatmaktalar.

ZORLU BİR SÜREÇ
Bu da bize şişmanlığın ne kadar önemli bir problem olduğunu göstermektedir. Gerçekten zorlu bir uğraş. Peki insanlar bu müthiş şavaştan nasıl galip çıkacaklar. Bu listeyi al git ve uygula demek kolay ama onların zayıflama istek ve heyecanları nasıl diri tutulacak. İşte en önemli sorun burada.

Karşılaşılacak sorunlar neler?
Bir başka problem de bazı hastalıkların zayıflama hızını azaltmaları. Mesela hipotroidi, yada başka hormonal bozukluklar. Bütün bunlar düşünülerek hazırlanacak plan ve program hastanın rızası alınarak oluşturulmalı ve mutlaka davranış değişiklikleri konusu her defasında işlenerek ve de şişmanlığın ne kadar büyük bir sağlık problemi olduğu yine her defasında söylenmeli.

ANLAYIŞLI OLUNMALI
Deyim yerindeyse kilolu insanın beyni yıkanmalı ama aynı zamanda kızarak, bağırarak, rencide ederek değil, müşfik bir tutumla sevecenlikle kişiye yaklaşılmalı ve onun bu işe dört elle sarılması sağlanmalıdır. Zorla yaptırılacak iş belki kısa vadede basarılı olabilir ama uzun vadede kesinlikle şişmanlık tekrar ortaya çıkacaktır.

Ne zaman diyet olmalı?

Zayıflamak isteyenlere şunu söylemek isterim lütfen, tam anlamıyla kilo vermek istediğiniz zaman bu işe başlayın. Yoksa vermeniz gereken kilonun dörtte birini verip 'neyse azıcık ta olsa zayıfladım' diyerek tekrar eski düzeninize dönerseniz her defasında daha fazla kilo alarak ağırlığınızın daha yukarı çıkmasına sebep olacaksınız ve kendinize sağlığınıza yazık edeceksiniz. Sonra da bir seyleri suçlayacaksınız. 'Akupunkturdan sonra çok kilo alınır' gibi sözler söyleceksiniz. Sanki her yarım yamalak zayıfladıktan sonra kilo alan kişilerin hepsi akupunktur yaptırmış gibi. Demek istiyorum ki nasıl kilo verirseniz verin, yani akupunktur yaptırmadan zayıflamış olsanız da, eğer bu işi sonuna kadar götürmezseniz, mutlaka tekrar kilo alırsınız. Öyleyse 'akupunkturdan sonra kilo alınıyormuş' söylemi, kilo vermek işini yarım bırakmış insanların, kabahati başkasına yıkma anlayışlarının ürünü olan bir şehir efsanesidir.

Zararı var mı?
Ehil ve yasal ellerde uygulandığı takdirde vücuda zararı olmayan akupunktur tedavisi yaptırarak kısa sürede sağlığa kavuşmak mümkündür.

Nasıl uygulanır?
Akupunktur tedavisinde elbette iğne batırmak esastır ve kullanılan iğneler steril tek kullanımlıktır, özel tekniklerle batırıldıkları için çok acı vermezler. Buna rağmen iğne fobisi olanlara iğnesiz akupunktur yöntemleri uygulanır. Bunlar Adaptasyon Regülatörü ve AWT yani acustik wave terapi. Bu seçeneklerde iğne yoktur. Ya manyetik uyarı ya da ses dalgaları ile oluşan şok dalga tedavileridir.

Kısa sürede zayıflamak doğru değil
Akupunktur Uzmanı Dr. Hikmet Gülaçtı, 'Kısa vadede çok kilo vermek yerine uzun vadede belki daha yavaş fakat kalıcı kilo vermeyi hedeflemeliyiz ve bilmeliyiz ki şişmanlık neredeyse tüm hastalıkları doğurabilecek bir tablodur. Bu vesile ile söyleyebilirim ki akupunkturla kilo verme, akupunkturla şişmanlık tedavisi çok önemli bir tedavidir' diyor.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 13741 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim