• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 17 °C

Aktif karbonlu siyah diş macunlarının fazlası zarar

Aktif karbonlu siyah diş macunlarının fazlası zarar
Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden yapılan açıklamada, Gündoğdu, sağlık ve kozmetik dünyasının trendi haline gelen kömür içerikli ürünlerden aktif karbonlu siyah renkteki diş macunları hakkında bilgi verdi.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Restoratif Diş Tedavisi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ceyda Gündoğdu:  "Sosyal medya platformlarında ya da diş macunu raflarında karşımıza çıkan siyah renkteki diş macunu oldukça merak ediliyor. Yeni bir materyal olduğu için yan etkileri çok net bilinmiyor"

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Restoratif Diş Tedavisi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ceyda Gündoğdu, "Sosyal medya platformlarında ya da diş macunu raflarında karşımıza çıkan siyah renkteki diş macunu oldukça merak ediliyor. Yeni bir materyal olduğu için yan etkileri çok net bilinmiyor. Ağız ve diş sağlığımızı korumak için diş macunu tercih ederken diş hekimleri olarak daha çok içinde flor olan diş macunlarını öneriyoruz." ifadelerini kullandı.

Gündoğdu, siyah diş macununun merak edildiğine vurgu yaparak, "Sosyal medya platformlarında ya da diş macunu raflarında karşımıza çıkan siyah renkteki diş macunu oldukça merak ediliyor. Yeni bir materyal olduğu için yan etkileri çok net bilinmiyor.

Dişlerde ya da restorasyonlarda bulunan çatlak veya boşluklara birikerek materyallerin renklerinin daha gri veya siyah gözükmesine neden olabilir. Çoğunlukla İçerisinde flor barındırmıyor. Ağız ve diş sağlığımızı korumak için diş macunu tercih ederken diş hekimleri olarak daha çok içinde flor olan diş macunlarını öneriyoruz." dedi.

"Aktif kömürlü siyah macunlar günlük kullanıma uygun değil"

Bilimsel kanıt niteliğinde aktif karbonlu siyah diş macunlarının etkilerine dair net bir şey söylemenin şu an için mümkün olmadığını belirten Gündoğdu, şunları kaydetti:

"Diş hekimliğinde aktif karbon diş macunları, dişler ve ağız içi için özel üretilen tablet ve kremlerin ve polisaj amaçlı kullanılan patların içeriğinde bulunuyor. Aynı zamanda karbonun antibakteriyel antitoksidan özelliklerinden yararlanmak amacıyla ağız kokusunu ve plağı engellemek amacıyla ve karbon içeren diş fırçaları da var. Ayrıca literatürde bunu destekleyen nitelikte çalışmalar da bulunuyor. Dolayısıyla herhangi bir olumsuz yan etkiden kaçınmak için kullanılmak isteniyor ise haftada 2 gün kullanabilirsiniz.

Ama günlük kullanıma uygun değildir. Aktif karbon içerikli diş macununun çay ve kahve gibi dış etkenlerle oluşan renklenmeleri engellediğini tespit eden ve dişlerin parlaklığını artırdığını belirten çalışmalar olmasına karşı restorasyon ya da diş yüzeyini aşındırdığını ve etkisi olmadığını söyleyen de bulunuyor. Aslında kesin bir şey söylenmesi bu konu ile ilgili doğru olmaz."

Aktif karbonun tıp alanında, diş hekimliğinde, çoğunlukla ilaç zehirlenmeleri, yara iyileşmesi gibi bazı spesifik enfeksiyonlarda tercih edildiğini anımsatan Gündoğdu, "Diş hekimliğinde kullanılan şekli ise karbonun bazı işlemlerle aktive edilmesi sonucu aktif karbon formu. Aynı zamanda günümüz popüler dünyasında da ekmek, dondurma gibi gıdalarda da renklendirici olarak kullanılıyor. Fakat diş beyazlatma konusunda henüz bilimsel bir kanıt bulunmuyor. Ağız ve diş sağlığınız için florlu olan macunları tercih edebilirsiniz." açıklamasını yaptı.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2024 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim