• BIST 9241.17
  • Altın 2907.517
  • Dolar 34.564
  • Euro 36.6366
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 17 °C

Akıllı cihazlar aklımızı alıyor

Akıllı cihazlar aklımızı alıyor
Başta cep telefonu olmak üzere hayatın her alanına giren 'akıllı cihazlar' beyin fonksiyonlarını zayıflatıyor.

Günlük hayatımızda yoğun olarak kullandığımız akıllı cihazların hafızayı zayıflattığı, odaklanma problemi meydana getirdiği bildirildi. Çocuklarda görülen dikkat eksikliği problemine son yıllarda yetişkinlerde de rastlandığını belirten uzman psikolog Zafer Akıncı, bunun en önemli sebebinin teknolojik aletlerin giderek daha fazla kullanılması olduğunu söyledi. "Teknoloji hafızanın katili haline geldi" diyen Akıncı, "Kişilerin aklıyla yapması gereken işleri, bu cihazları kullanarak yapmaları sebebiyle, insan beyni bu alandaki fonksiyonlarını kaybetmeye başladı. Beynimizin bir çok faaliyetini bu akıllı cihazlara terk ettik. Çalışmayan kas nasıl zayıflarsa, beynin de bazı bölümlerinin fonksiyonları zayıflamaya başladı. Bunların içinde günlük hayatımızı en fazla etkileyenleri hafıza, dikkat ve odaklanma var" dedi.

Alzheimer da RTTI

Önceki yıllarda bilimin açıkladığı odaklanma süresinin 20-30 dakika olduğunu ancak son yıllarda bunun 4 dakikaya indiğini belirten Akıncı, "Kitap, gazete, dergi gibi durağan şeylere odaklanma düzeyi düştü. Çünkü artık internette yazılara bakarken ön planda sağda solda dönen hareketli şekilleri görüyoruz. Televizyonda da durum aynı. Beyni hareketli görüntülere alıştırırsanız durağan görüntüler sıkıcı hale gelir. Onun için ciddi bir dikkat eksikliği meydana geldi" dedi.

Unutkanlığın da önemli bir problem haline geldiğini ifade eden Akıncı, bilimsel çalışmalara göre Alzheimer riskinin son 10 yılda yüzde 720 oranında arttığını belirterek, "Beynin hatırlamaya yönelik bölümlerini kullanmıyoruz. Örneğin eskiden telefon numaralarını hafızamızda tutardık. Şimdi hiçbir şey ezberleyemez hale geldik. Yol tarifini bile navigasyon cihazına yaptırıyoruz. Beynimizi az kullanarak sadece odaklanma ve hatırlama konusunda değil, doğru karar verme ve iradeli olma konusunda da problemler yaşanıyor" diye konuştu.

HAFIZA PROGRAMLARI

Uzman Psikolog Zafer Akıncı, hafıza programlarını en çok öğrenciler, tıp doktorları, mali müşavirler ve aktif olarak iş hayatının içinde bulunan kişilerin tercih ettiğini söyledi.

Her gün 1 telefon numarası 5 yeni kelime ezberleyin!

Beynin bütün fonksiyonlarının yeniden kullanılabilir hale getirilebileceğini söyleyen Zafer Akıncı, bununla ilgili şu önerilerde bulundu:

- Beyin fonksiyonlarını destekleyen vitaminleri içeren besin gruplarını daha fazla tüketin. Gerekirse doktorunuza sorarak vitamin alın.

- Her gün 1 telefon numarası ezberleyin.

- Her gün beğendiğiniz bir yabancı dilden 5 kelime ezberleyin

- Kitap okurken, geri dönerek okuduğunuz bölümleri hatırlamaya çalışın.

Son yıllarda bütün dünyada hafızayı ve dikkati geliştiren programların kullanılmaya başlandığını hatırlatan Zafer Akıncı, "Kişinin zihinsel kabiliyetlerini ve yeteneklerini geliştirerek, daha verimli hale getirebilirsiniz. Biz de böyle bir program geliştirdik. IQ Up adı verilen bu test, hangi beyin fonksiyonlarınızı ne kadar kullanabildiğinizi belirliyor. Daha sonra 60 derslik egzersizle, zayıf olan fonksiyonlar geliştiriliyor. Bu programın bilimsel sonuçlarını Bolu İzzet Baysal Üniversitesi'yle birlikte 201 öğrenci üzerinde yaptığımız çalışma ile değerlendirdik. Bolu İzzet Baysal Üniversitesi psikologlarının sağlıklı çocukların üzerine yaptığı çalışmada IQ Up programına giren çocukları dikkat ve hatırlama düzeyleri incelendi. Programın dikkat fonksiyonlarını yüzde 33.39 artırdığı, hafızayı yüzde 43.07, muhakeme kabiliyetini ise 17.34 oranında geliştirdiği bilimsel olarak belgelendi. Bu çalışmanın sonuçları Cambridge Üniversitesi'nin bilimsel yayınında yer aldı. Aynı zamanda Uluslararası Nöropsikiyatri Kongresi'nde sunuldu" dedi.

 

Ziyneti KOCABIYIK

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4192 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim