Sağlık Bakanı Recep Akdağ, üniversite ve sağlık personelinin tam gün çalışmasına ilişkin yasa tasarısına destek almak amacıyla TBMM'de grubu bulunan partilerin grup başkanvekilleriyle görüştü.
Akdağ, sırasıyla CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ve DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş ile yaptığı ayrı ayrı görüşmenin ardından Mecliste gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.
Kamuoyunda ''tam gün'' yasası diye bilinen, özünde devlet ve üniversite hastanelerinde hizmet gören doktorların, bu hizmetlerini yalnızca buralarda görmelerini oluşturacak bir kanun tasarısı üzerinde çalıştıklarını belirten Akdağ, bu kanun çıktıktan sonra devlet veya üniversite hastanelerinde çalışan doktorların ayrıca bir muayenehane açamayacaklarını, özel bir kuruluşta çalışamayacaklarını bildirdi.
Üniversite hastanelerinde uygulanan ''vatandaştan para almak suretiyle özel hasta muayene etmek veya özel ameliyat yapmak'' işlerinin yeni düzenlemeyle kaldırılacağını kaydeden Akdağ, ''Üniversite hastanelerinde çalışanların emeklerinin karşılığı, döner sermayeden devlet tarafından ek ödeme olarak verilecek. Halkın son derece yararına olan sağlıkta dönüşüm programımızın artık yapısal dönüşümünün önemli bir halkasını teşkil edecek bir kanun üzerinde çalışıyoruz'' diye konuştu.
Tasarının, yarın TBMM Sağlık Komisyonunda görüşülmeye başlanacağını bildiren Akdağ, şöyle devam etti:
''Mecliste grubu bulunan partilerin grup başkanvekilleriyle konuyu görüştüm, istişare ettim, kendilerinden destek istedim. Komisyon çalışmaları sırasında bu konuyu detaylı olarak biraz daha çalışacağız. Tabi halkın bu kadar yararına olan böyle bir yasa konusunda muhalefetin tam güne desteğini bekliyoruz. Mutlaka detaylar üzerinde tartışılabilecek konular vardır, alt komisyon oluşturarak çalışmalarımızı yürütebiliriz. Alt Komisyon kurulsa bile Meclis tatile girmeden önce işin komisyon bölümünü bitirmemiz lazım.
Zaman çabuk geçiyor, vatandaşımızın bu muayene işinden, bir yandan devletten hizmet alırken diğer yandan muayenehaneye gitme zaruretinden veya üniversite hastanesine gittiğinde ''kardeşim paran varsa gel seni öne alalım' işlerinin nasıl sıkıntıda olduğunu biliyoruz. Yeni düzenleme Sağlıkta Dönüşüm Programının önemli bir halkası. Alt yapısı bize göre büyük ölçüde oluştu. Bunun için partilerimizden destek istiyorum.''
Akdağ, görüşmelerinde ''tam gün'' yasasına temelde bir karşıtlık olmadığını, sigara yasağını genişleten kanunda olduğu gibi muhalefetle birlikte bir çalışma yürütülebileceğini umduğunu söyledi.
-''İLANI KİMİN VERDİĞİNE BAKMAK LAZIM''-
Sağlık Bakanı Akdağ, hekimlerin emekliliği, sabit maaşlarla ilgili sağlık sektöründen geniş bir talep bulunduğunu belirterek, bu konular üzerinde çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.
Muayenehanesi olan hekimlerin sosyal güvenlikte sözleşmeli olan yerlerde hastalarına bakmaları, onları ameliyat yapabilmeleri yönünde talepleri de bulunduğunu bildiren Akdağ, ''Vatandaşımıza zararı olmayacak şekilde formüle edilmesi mümkün mü? Buna bakıyoruz. Üzerinde çalışmak lazım'' dedi.
Bir gazetecinin bazı hekimlerin gazetelere ilan vererek tam gün yasasına tepki gösterdiklerine ilişkin sorusu üzerine Akdağ, ''İlanı kimin verdiğine bakmak lazım. İlanı cebinde parası olan insanlar verir. İlanı, sistemin, düzenin, muayenecilikle devam etmesini arzu eden bazı meslektaşlarımız verdi. Ama biz, önce halkın sağlık hizmeti hakkına, ona kolay erişmesi ihtiyacına bakarız. Biz 72 milyonu temsil eden iktidarız. Bize oy versin vermesin, vatandaşın sağlık hizmetini kolay almasını sağlamak durumundayız. İtirazları mutlaka değerlendiririz ama aslolan halktır'' diye konuştu.
Tasarının 1 Temmuza kadar komisyondan çıkacağını, 1 Ekimden itibaren Genel Kurulda görüşüleceğini bildiren Akdağ, hekimlerin durumlarını gözden geçirmelerine fırsat vermek için yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay geçiş süreci tanınacağını kaydetti.
Haber7