ANKARA-Sağlık Bakanı Akdağ, üniversitelerde öğretim üyesine verilen fark ücretini ortadan kaldıran tam gün yasası hazırlıklarının devam ettiğini belirterek, üniversiteler için performans uygulamasını getireceklerini söyledi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, üniversite hastanelerinde “Öğretim üyesi” adı altında hastalardan fark ücreti alındığını belirterek, “Tam gün yasası ile bu farkın da ortadan kalkacağı yeni bir sistem getiriyoruz. ‘Öğretim üyelerinin gelirleri ne olacak’ denilirse, tıpkı Sağlık Bakanlığı hastanelerinde başarıyla uygulandığı gibi burada da öğretim üyelerine, asistanlara, diğer sağlık çalışanlarına, hemşirelere verdikleri hizmetin karşılığında ek ödeme alabilecekleri yeni bir model getiriyoruz” diye konuştu.
Bu farkın vatandaştan alınmayacağını vurgulayan Akdağ, şöyle konuştu:
“Bazları diyorlar ki, ‘böyle yaparsanız, vatandaşın öğretim üyesi tercih etme imkanını ortadan kaldırırsınız.’ Bu bana çok tuhaf geliyor. Tüm bu yorumlar özel sektörün ‘istediğimiz kadar fark almalıyız’ veya üniversitedeki arkadaşların ‘özel ameliyat yapmamız gerek’ şeklindeki talepleri ve bunu vatandaşın özgürlüğüne bağlamaları bana çok ironik geliyor. Yani ‘parası olana özgürlük’ gibi bir durum ortaya çıkıyor, sosyal devlet ilkesiyle bağdaşmaz. Öyle bir sistem kurmaya çalışıyoruz ki, Türkiye Cumhuriyetinin tüm vatandaşları -zengini, orta hallisi, köylüsü, kentlisi, yoksulu- sağlık hizmetinden yararlanabilsin çünkü sağlık böyle bir haktır.”
Yüzde 30’luk fark oranı Temmuzda yürürlükte
Sağlık Bakanı Akdağ, Ankara Hekimevinde sağlık muhabirleri ile kahvaltılı toplantıda bir araya geldi. Sağlık alanındaki gündem konularına ilişkin açıklamalar yapan Akdağ, gazetecilerin de sorularını yanıtladı. Bakan Akdağ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığıyla birlikte fark ücretleri üzerinde çalıştıklarını ifade ederek, Temmuz ayından itibaren yüzde 30’luk fark oranının uygulamaya gireceğini bildirdi.
“Hekimlerin Yüzde 72’sinin muayenehanesi yok”
Akdağ, göreve ilk geldiklerinde hastaların hizmete ulaşmada sıkıntı yaşadıklarını belirterek “Önemli bir hastalık durumunda önce doktorun muayenehanesine gidecek sonrasında tedaviniz yapılacaktı. Hekime, halk arasında ‘bıçak parası’ denilen miktar verilirdi. Bugün Sağlık Bakanlığımıza bağlı hastanelerde çalışan uzman hekimlerimizin yüzde 72'sinin muayenehanesi yok. Yani, tedavi için muayenehaneden geçmeniz gerekmiyor” diye konuştu. Akdağ, özel sektörden artık hizmet alınabildiğini ama fark ücret ide verildiğini ifade ederek şunları söyledi:
“Biz şimdi buna da bir sınır getirdik. Buna göre, özel hastane ve tıp merkezleri en fazla yüzde 30 ilave ücret alabilecek. Buna karşı çıkan hastaneler var, olabilir ama biz vatandaşın lehine hizmet alımını sağlamak zorundayız. Özel bir sağlık kurumunun duvarında gördüğüm gibi bir yandan ‘herkese sağlık’ diyeceksiniz, hem de parası olana hizmet vereceksiniz.”
Fatma Ergüzeloğlu-Medimagazin