Sağlık Bakanı Recep Akdağ, özel, devlet ve üniversite hastanelerinin hiçbir hastayı kapıda bırakmayacağını belirterek, “Hastanaler hastaların tedavilerini yapacak. Ücretini ise hastanın dahil olduğu güvenlik kuruluşundan fatura ile talep edecek. Eğer hastanın sosyal güvencesi yoksa bu ücret, hastanın yaşadığı kentteki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfı’ndan talep edilecek” dedi.
Karayolu ile Tekirdağ’ın Saray İlçesi'ne gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kent girişinde Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan ve çok sayıda partili tarafından karşıladı. İlk olarak hayırsever İsmail- Necla Sarıkaya tarafından yaptırılan 25 yatak kapasiteli 1 milyon 597 bin YTL’ye mal olan İsmail- Necla Sarıkaya Devlet Hastanesi’nin ek hizmet binasının açılış törenine katılan Bakan Akdağ, burada yaptığı konuşmada sağlık ve eğitime destek veren hayırseverlere teşekkür etti. Sağlık Bakanı Akdağ şunları söyledi:
“Türk insanının genetik spirallerinde hayırseverlik, yardımseverlik vardır. Bunun açık örneği Osmanlı zamanında vakıflar eliyle yardımlar insanlarımıza ulaşırdı. Bizim hükümetimiz döneminde ise sayın Başbakanımızın girişimleri sayesinde bu tip hayırseverlerle diyolog kurulunca hayırseverler yüreklendirildi. Yani yardım yapmaya, hayır yapmaya teşvik edilmiş oldu. Bakın göreceksiniz, hayırsever yardımlar Milli Eğitimde ve Sağlıkta gelmeye başladı. Bu hastaneyi yapan hayırseverimize teşekkür ederim. Hayatta olmayan eşine ise allah rahmet eylesin.”
SAĞLIK YATIRIMLARINI ÖN PLANA ALDIK
Artık vatandaşların bakanlığa bağlı hastanelerde, sağlık ocaklarında günün her saati ücretsiz muayene ve tedavi olabildiğini, her zaman ambulans yardımını ücretsiz alabildiklerini anlatan Bakan Akdağ sözlerini şöyle sürdürdü:
“Eskiden ambulans bulmak için mazot parası istenirdi. Biz bunları kaldırdık. Şimdi SSK’lı, Yeşil Kartlı ve emekli çile çekmeden sağlık hizmeti alıyor. Aşılar çocuklarımıza ücretsiz yapılıyor. Eczanalerde 45 YTL’den satılan aşıları biz 10 YTL’ye ithal ettik ve çocuklarımıza ücretsiz yapıyoruz. Özellikle menenjit, kızamık kabakulak aşılarını sağlık ocaklarında ve hastanelerde bir takvime dahil ettik. Belli periyotlarla aileler çocuklarını getirerek ücretsiz olarak aşılarını yaptırıyorlar. Dünya’da ücretsiz aşı yapılan 20 zengin ülkeden birisiyiz. Bizim hükümetimiz ile diğer hükümetler arasında sağlıkta dönüşüm farkını ve zihniyetini halkımıza gösterdik. Tekirdağ’da bizim zamanımızda sağlıkta 74 milyon YTL yatırım gerçekleşmiş. Tekirdağ’a yeni bir 400 yataklı hastane yapımı programımızda mevcut. Çorlu’ya 150 yataklı hastane inşaatı ihale edildi. Diğer ilçelerde ise hastane ve sağlık ocağı yatırımlarını ön plana aldık. Sağlıkta 5 yıl öncesine göre iyi bir noktaya geldik.”
KAPIDA HASTA KAMLAYACAK
Özel, devlet ve üniversite hastanelerinin kapıda hasta bırakmayacağını belirten Bakan Akdağ, bu konuda şöyle konuştu:
“Hastanaler hastaların tedavilerini yapacak. Ücretini ise hastanın dahil olduğu güvenlik kuruluşundan fatura ile talep edecek. Eğer hastanın sosyal güvencesi yoksa bu ücret, hastanın yaşadığı kentteki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan talep edilecek. Artık hastane kapısına giden vatandaş geri döndürülmüyor. Hastane doktorları ise kendi muayenehanelerine hastaları yönlendiremiyor. Sosyal yardım kuruluşlarına dahil olan vatandaşlarımız devlet, üniversite ve özel hastanelerden hizmet alabiliyor. Ayakta tedavide ise hastane alacağı ücretin yüzde 30’undan fazlasını hastadan talep edemiyor.”
DOKTOR VE HEMŞİRE SIKINTISI
Gelişmiş Avrupa ülkelerine bakıldığında 100 bin kişiye 300 veya 340 doktor ile 100 bin hastaya 700 hemşire düştüğünü, Türkiye’de ise 100 bin kişiye 120 ile 150 doktor ile 100 hastaya 130 hemşire düştüğünü açıklayan Bakan Akdağ, “Türkiye’de henüz sağlık kuruluşlarımızda doktor ve hemşire sıkıntısını tam olarak çözemedik. Bu hemşire sıkıntısını Sağlık Meslek Liseleri ile çözmek için yeni okulların açılmasına öncülük ediyoruz” dedi. Bakan Akdağ daha sonra ek hizmet binasının açılışını yaptı ve Çorlu Devlet Hastanesi'nde incelemelerde bulunmak üzere Çorlu’ya geçti.