ANKARA (A.A) - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, çok yüksek ücretler ödenerek kamudan özel sektöre doktor transferi arayışı bulunduğunu belirterek, ''Bu sağlıklı bir gidiş değil. Hem vatandaşın gücü belli Türkiye'de hem de kamunun ödeme gücü belli. O halde bunun makul bir seviyede olması lazım'' dedi. Akdağ, Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak ve Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir başkanlığındaki heyetleri kabul etti.
Özdebir, kabulde yaptığı konuşmada, Akdağ'ı sağlık alanında aldığı cesur kararlarından dolayı tebrik etti.
Farklı sosyal güvenlik şemsiyesi altındakilerin eşit haklardan yararlanmasına yönelik düzenlemelerin kendilerini mutlu ettiğini ifade eden Özdebir, bunun anayasada da öngörüldüğünü hatırlattı.
Özel sağlık kurumlarında hastalardan katılım payı alınmaması gerektiğini kaydeden Özdebir, istisnai durumlar dışında hekimlerin muayenehane ya da kamu arasında bir tercih yapmasının daha doğru olacağını belirtti.
Özdebir, daha sonra yatırım ve istihdama ilişkin ASO'nun yaptığı bir çalışmayı Akdağ'a sundu.
''ÖZEL SEKTÖR DOĞU'YA YATIRIM YAPMALI''
Sağlık Bakanı Akdağ da ülkelerin zenginliği ile bireylerin sağlıklı olması arasında ilişki olduğunu, ancak zenginliğin her zaman sağlık getirmediğini söyledi.
Gelişmiş ülkelerde de hastalık yükünün ağırlaşabildiğini ifade eden Akdağ, Türkiye'de de artık kanser ve kalp hastalıklarının gelişmiş ülkelerdeki gibi ön plana çıktığını, enfeksiyon hastalıklarında ise azalma olduğunu belirtti.
Ülkedeki sağlık elemanı sayısının yetersiz olduğunu kaydeden Akdağ, üniversitelerdeki hemşire ve doktor sayılarının artırılması gerektiğini bildirdi. Akdağ, ''Bu kontenjanları artırmazsak ülke kaynakları heba ediliyor demektir. Türkiye'nin geleceği açısından bu elzem'' dedi.
Akdağ, sanayicilerden, göçün azaltılması ve istihdamın artırılması için Doğu bölgelerine yatırım yapmalarını istedi.
ÖZEL HASTANELERDEKİ KATKI PAYLARI
Akdağ, özel hastanelerde hastalardan alınan katkı paylarıyla ilgili düzenleme yapılmasına ilişkin çalışmanın hangi aşamada olduğunun sorulması üzerine, bu konunun bakanlığından çok Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumunun görev alanıyla alakalı olduğunu bildirdi.
Bu konudaki çalışmanın devam ettiğini belirten Akdağ, konunun iki önemli tarafı bulunduğunu belirtti.
Özel hastanelerden hizmet alımının vatandaşın sağlık hizmetini kolay alması için hayata geçirildiğini ifade eden Akdağ, ''Geçmişteki uygulamalarımızla bunu gerçekleştirdik. Bundan sonra bunun devam etmesi lazım'' dedi.
Ancak, çok yüksek ücretler ödenerek kamudan özel sektöre doktor transferi arayışı bulunduğunu kaydeden Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bunu özel sektörümüzle de görüştük. Bu sağlıklı bir gidiş değil. Hem vatandaşın gücü belli Türkiye'de hem de kamunun ödeme gücü belli. O halde bunun makul bir seviyede olması lazım. Eğer bu yüksek ücretlerin bedeli vatandaşın cebinden çıkacak paraysa, o 'ek ödeme' dediğimiz şeyse ben buna öteden beri karşı oldum, bundan sonra da karşı olacağım. Buna hükümet olarak da karşıyız.''
Bunu özel sektörle mutlaka belli bir noktaya getireceklerine inandıklarını kaydeden Akdağ, ''Ama vurgulayarak ifade etmem gerekir ki, görev alanı itibariyle iş daha ziyade Sosyal Güvenlik Kurumu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının alanındadır. Ama kamu sağlık kuruluşları olarak asıl yükün büyük kısmını Sağlık Bakanlığı çektiği ve bundan sonra da böyle olacağı için kuşkusuz bu doktor paylaşımı, doktorların hangi sektörde hizmet edeceği konusunda bizim de fikirlerimizin önemli olması gerekir. Bu anlamda çalışmalarımıza devam ediyoruz'' diye konuştu.
Akdağ, ''Katkı paylarının tamamen mi kalkacağı yoksa disiplin altına mı alınacağı'' sorusu üzerine de özel sektörün ayakta kalmasının gerekli olduğunu bildirdi.
Ancak kamu olsun özel sektör olsun hastalardan alınacak katkı payları itibariyle bir farklılığın olmaması gerektiğine inandığını ifade eden Akdağ, halen vatandaşların ilaç ve muayene için bir miktar katkı payı ödediklerini hatırlattı.
Akdağ, ''Özel sektörün ilave para alarak bu parayla çok yüksek doktor ücretleri sağlaması ve bu suretle kamudan transfer yapmasının sağlıklı bir gidiş olmadığını düşünüyorum. Özel sektör, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı olarak bu konuyu çözüme kavuşturabileceğimizi umuyorum'' diye konuştu.
GÜNÜBİRLİK TEDAVİLER
Öte yandan, Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak ve beraberindeki heyet de Akdağ'ı ziyaret etti.
Çolak, basına kapalı gerçekleşen görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, nezaket ziyaretinde bulunduğu Akdağ'a bazı sorunları ilettiğini bildirdi.
Günübirlik tedavilerde ilaçların hastane eczanesinden karşılanmasına ilişkin düzenlemenin kaldırılmasını istediklerini ifade eden Çolak, ''Planlı tedaviye dayalı ilaçların hastane eczanesinden değil, serbest eczanelerden alınmasını istiyoruz. Sayın Bakana bu konuyu ilettik. Sosyal Güvenlik Kurumu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile bir araya gelip bu konuyu yeniden değerlendireceğiz'' dedi.