• BIST 8618.57
  • Altın 3032.461
  • Dolar 34.3283
  • Euro 37.4449
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

Ailedeki göz bozukluğu çocuk için risk faktörü

Ailedeki göz bozukluğu çocuk için risk faktörü
Sağlık Bakanlığının ilkokul birinci sınıf öğrencileri arasında yaptığı araştırmada, annesi ve kardeşinde "kırma kusuru" bulunan çocuklarda göz bozukluğunun daha yaygın olduğu saptandı.

SELMA BIYIKLI ADABAŞ

Sağlık Bakanlığı'nın ilkokul birinci sınıf öğrencileri arasında yaptığı araştırma, gözü bozuk aile bireyi bulunan çocukların aynı sorunla karşı karşıya kalma olasılığının daha yüksek olduğunu gösterdi.

Annesinde kırma kusuru bulunan çocuklarda aynı soruna sahip olma sıklığı yüzde 16, annesinde bu kusur bulunmayan öğrencilerde ise oran yüzde 11,2 bulundu. Kardeşlerinden herhangi birinde görme bozukluğu olmayan öğrencilerde kırma kusuru sıklığı yüzde 11,3, kardeşlerinden herhangi birinde görme bozukluğu olan öğrencilerde ise bu oran yüzde 19 saptandı.

Sağlık Bakanlığı, Ankara'da 9 ilçede, 15'i devlet 3'ü özel olmak üzere 18 ilkokulda bin 513 ilkokul 1. sınıf öğrencisi üzerinde gözde kırma kusurları sıklığının tespit edilmesi için araştırma yaptı. Araştırmaya katılan öğrencilere göz muayenesi yapıldı.

Göz muayenesi yapılan öğrencilerin yüzde 87,8'inde kırma kusuruna rastlanmazken, yüzde 12,2'sinde en az bir kırma kusuru bulundu. Muayene edilen erkek çocukların yüzde 11,4'ünde, kız çocukların da yüzde 13'ünde kırma kusuru tespit edildi.

Araştırmada, muayene edilen çocukların kardeşlerinin yüzde 84,2'sinde kırma kusuru bulunmadı. Kırma kusuru bulunan kardeşlerin yüzde 42,3'ünün miyop olduğu saptandı.

Annelerinin yüzde 26,7'si, babalarının yüzde 23,4'ü kendisinde de kırma kusuru olduğunu, annelerin yüzde 16,7'si, babaların 17,9'u gözlük kullandığını belirtti.

Kardeşlerden yüzde 84,2'sinin herhangi birinde kırma kusuru olmadığı, buna karşılık yüzde 15,8'inde ise bulunduğu kaydedildi.

Annesinde kırma kusuru bulunan çocuklarda aynı soruna sahip olma sıklığı yüzde 16, annesinde bu kusur bulunmayan öğrencilerde ise oran yüzde 11,2 bulundu.

Kardeşlerinden herhangi birinde görme bozukluğu olmayan öğrencilerde kırma kusuru sıklığı yüzde 11,3, kardeşlerinden herhangi birinde görme bozukluğu olan öğrencilerde ise bu oran yüzde 19 saptandı.

Velilerin yüzde 77,7'si öğrenciyi okul öncesinde göz muayenesine götürdüğünü ifade ederken, öğrencilerin son bir yılda görme bozukluğu nedeniyle muayene yapılma sıklığı yüzde 11,3 bulundu.

Öğrencilerden okul öncesi göz muayenesi olanların yüzde 9,8'inde, olmayanların yüzde 20,6'sında, son 1 yılda göz muayenesi yaptırılan çocukların yüzde 33,4'ünde, götürülmeyenlerin de yüzde 9,6'sında kırma kusuru tespit edildi.

-Vücut ağırlığı

Araştırmada ayrıca, vücut ağırlığı 20-24 kilogram aralığındaki öğrencilerin yüzde 13,5'inde kırma kusuru saptandı.

Araştırmanın sonuç bölümünde, annesi ve kardeşinde kırma kusuru olan öğrencilerde bu sorunun görülme sıklığının daha yüksek olduğu bildirildi.

Sonuçlar genel olarak değerlendirildiğinde ise yüzde 12,2 olan tüm kırma kusuru sıklığının diğer çalışmalara göre düşük saptandığı ifade edilerek, başka il ve bölgelerde genişleterek yapılacak bir tarama çalışması ve bazı basit parametrelerin, anket yerine boy, kilo gibi daha objektif yöntemlerle ölçülmesinin, ilişkili faktörlerin daha sağlıklı değerlendirilmesini sağlayacağı belirtildi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 5795 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim