İZMİR İl Sağlık Müdürü Opr. Dr. Mehmet Özkan, uygulamada 6 ayı geride bırakan Aile Hekimliği Sistemi'nin ‘başarılı’ olduğunu anlatıp eksik 15 pozisyon için yeni yerleştirme yapılacağını açıkladığı toplantının ardından, İzmir 2'nci İdare Mahkemesi tarafından Aile Hekimliği Yerleştirme Yönergesi'nin iptal edildiği haberi geldi. Bu kararla aile hekimliği sözleşmesi yapmış 1072 hekimin 30 gün içinde yerleştirme işlemlerinin iptal edilmesi gerektiği bildirilirken, İzmir Tabip Odası Genel sekreteri Uzm. Dr. Mete Güzelant, “Valiliğe başvurarak işlemlerin sıfırlanmasını isteyeceğiz'' dedi.
Dr. Özkan bugün yaptığı basın toplantısında 14 Mayıs 2007 tarihinde pilot il seçilen İzmir'de başlatılan Aile Hekimliği ile ilgili çalışmaları açıkladı. Aile Hekimliğine geçişin değişimi yakalamanın bir örneği olduğunu, birkaç yıl sonra birinci basamakta ilaç kullanımından bulaşıcı hastalıklara kadar pekçok bilginin yer aldığı bir kayıt sistemine sahip olacağımızı belirten Dr. Özkan, Türkiye'nin hekim sıkıntısı çektiğini söyledi. Özkan, “Türkiye'de bin uzman, 49 bin pratisyen hekim bulunuyor, bunların 14 bini sağlık ocaklarında görev yapıyor. Geçen yıl 4394 hekim tıp fakültelerinden mezun olup sisteme girerken, her yıl sistemden 2 bin civarında meslektaşımız ölüm, emeklilik gibi nedenlerle ayrılıyor. 6513 hekim ise Tıpta Uzmanlık Sınavı'nı kazanıp gidiyor. Ülkemizde aşırı uzmanlaşma var. Bir kaç yıl sonra birinci basamakta çalıştıracak hekim bulamayacağız. Aile Hekimliği Sistemi bu açıdan da önemli'' diye konuştu.
Aile Hekimliği Sistemi sayesinde artık insanların kendi seçtiği, her defasında aynı yüzü göreceği hekime gittiğini savunan Özkan, birinci basamakta 2007 Haziran- Ekim dönemlerindeki poliklinik sayılarının bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 29.04 oranında arttığını söyledi. Özkan, bağışıklama hizmetlerinin söylenenin aksine aile hekimliği ile arttığını, bir aile hekiminin günlük poliklinik sayısının ortalama 39, hastaya ayırdığı sürenin 12.5 dakika olduğunu kaydetti. 14 Kasım itibariyle 6 ayın dolduğunu, isteyenlerin aile hekimini değiştirme hakkına sahip olduğunu belirten Özkan, çeşitli nedenlerle 1087 pozisyondan 15'inin boşaldığını, bu boş pozisyonlara 161 başvuru yapıldığını ifade etti. Özkan, bu yerleştirmeleri 5 Aralık'ta gerçekleştireceklerini belirtip, “Artık aile hekimliği ile yatıp, aile hekimliği ile kalkmıyoruz. Artık aile hekimliği ile de anılmak istemiyoruz. Uygulamada 6 ayı geçtik, herşey yerine oturdu, aile hekimliği sıradan işlerimiz arasında yerine aldı'' dedi.
Öte yandan Özkan basın mensuplarının sorularını yanıtlayıp, sistemin oturduğunu vurguladığı toplantının ardından aile hekimlerinin yerleştirilmesine ilişkin yönergenin 2'nci İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiği haberi duyuldu. İzmir Tabip Odası'nın hizmet puanları kesinleşmeden yerleştirme yapıldığı iddiasıyla Valilik aleyhine açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı verilmiş, ancak İl Sağlık Müdürlüğü karara itiraz etmişti. İtirazı tekrar değerlendiren mahkeme kesin kararını yönergenin iptali doğrultusunda verdi. İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Uzm. Dr. Mete Güzelant, “İyi bir karar, Aile Hekimliği ile ilgili mücadelemizde ilk başarı kazanıldı. İşlemlerin tümünün iptal edilmesi ve sıfırlanması gerek. Bunun böyle olması için de Valiliğe başvuracağız'' diye konuştu.