Kahramanmaraş Tabip Odası, 13 Aralık'ta il genelinde uygulamaya geçecek olan aile hekimliğinde Sağlık Müdürlüğü tarafından yürütülen hekim puanlamalarının şeffaf olmadığı gerekçesiyle Gaziantep İdare Mahkemesi'ne iptal davası açtı.
Kahramanmaraş Tabip Odası, 13 Aralık'ta il genelinde uygulamaya geçecek olan aile hekimliğinde Sağlık Müdürlüğü tarafından yürütülen hekim puanlamalarının şeffaf olmadığı gerekçesiyle Gaziantep İdare Mahkemesi'ne iptal davası açtı. Tabip Odası Başkanı Dr. İrfan Karadutlu, "Diyalog kapısı bulamadık. Üyelerimizin yoğun talebi üzerine idari mahkemede uygulamanın durdurulması için dava açtık" dedi.
Karadutlu, konuyu hafta sonu kentte düzenlenen Güney İlleri Tabip Odaları toplantısında da açıkladıklarını belirterek, aile hekimliği uygulamasında kamuoyunun, sağlıkla ilgili kurum ve kuruluşlar ile hekimlerin yeterince bilgi sahibi olmadığını öne sürdü. Özellikle hekimlerin hizmet puanlamalarının her gün değişime uğradığını söyleyen Karadutlu, aile hekimliği çalışmalarını yürütecek bazı sağlık müdür yardımcılarının da Tam Gün Yasası'na muhalif çalışmalar içerisinde yer aldığını iddia etti.
Sağlık Müdür Yardımcıları Dr. Murat Özkars ve Dr. Mehmet Özdemir'in idari görevlerinin yanı sıra işyeri hekimliği ve ilk yardım merkezi işleri ile uğraştığını söyleyen Karadutlu şöyle konuştu: "Biz aile hekimliği sürecindeki doktor hizmet puanlarında şeffaf olmayan bu uygulamalar ve aile hekimliği bölgelerinin henüz açıklığa kavuşmamış olması nedeniyle diyalog yoluyla Sağlık Müdürlüğü ve bu konuyla ilgili yöneticilerle irtibat sağlamaya çalıştık, fakat herhangi bir diyalog kapısı bulamadık. Bu sebepten dolayı üyelerimizin yoğun talebi üzerine Kahramanmaraş Tabip Odası olarak hizmet puanlarının şeffaf olmayan bir şekilde hesaplanmasını gerekçe göstererek ve bu konuyla ilgili yerleşimin de yanlış olacağını düşünerek idari mahkemede aile hekimliği uygulamasının durdurulması için dava açmış bulunuyoruz."
Aile hekimliği sürecinin durmasını istemediklerini ve Tam Gün Yasası'nı destekleyen bir Tabip Odası olduklarını ifade eden Karadutlu, "Fakat Sağlık Müdürlüğü'nün kendine mahsus hekim hizmet puanı hesaplama tavrı ve hizmet bölgelerini açıklamamış olması üyelerimiz olan hekimlerimiz arasında rahatsızlığa neden olmakta. Talebimiz tabii ki yürütmenin durdurulması Bütün bunlardan sorumlu olacak kurumun Sağlık Müdürlüğü olduğunu düşünüyoruz. Tam Gün Yasası'nın uygulandığı bir dönemde hala Sağlık Müdürlüğü'nde iki sağlık müdür yardımcısının part time fabrika doktorluğu, işyeri hekimliği ve ilk yardım merkezi işleterek tam güne muhalif davranması Sağlık Bakanımızın tasvip etmediği, istemediği bir durumdur. Bu arkadaşlarımızın uygun olarak idari görevlerinden de istifa etmelerini istiyoruz" diye konuştu.
Karadutlu, aşılama, ana çocuk sağlığı gibi hizmetlerin de bu tür çalışmalar nedeniyle aksadığını belirterek, "Dolayısıyla temel sağlık hizmetlerindeki son üç yıldaki gerilemenin bu sebepten olduğunu düşünüyoruz. Ya devlete çalışılmasını, ya idari görevde çalışılmasını ya da istifa edip özel sektörde çalışmalarını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı. Kahramanmaraş Sağlık Müdür Yardımcıları Dr. Murat Özkars ve Dr. Mehmet Özdemir ise konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı.