• BIST 9915.76
  • Altın 2975.528
  • Dolar 35.0159
  • Euro 36.7713
  • Ankara -1 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 3 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 6 °C

Aile hekimliği uygulaması genişliyor

Aile hekimliği uygulaması genişliyor
Sağlık Bakanlığı, aile hekimliği uygulamasını hayata geçireceği il sayısını gelecek yıl 59'a çıkarmayı planlıyor. Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, yaptığı açıklamada, aile hekimliği uygulamasının daha önce onayı alınan 24 ilden 13'ünde f

Sağlık Bakanlığı, aile hekimliği uygulamasını hayata geçireceği il sayısını gelecek yıl 59'a çıkarmayı planlıyor. Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, yaptığı açıklamada, aile hekimliği uygulamasının daha önce onayı alınan 24 ilden 13'ünde fiilen başladığını, 2008'in Mart ayının sonuna kadar bu illerin tamamında uygulamaya geçilmiş olacağını bildirdi

Aile hekimliğine geçilmesi için yeni onayı alınan 35 ilde ise gelecek yılın sonuna kadar uygulamanın başlatılacağını, 2008 sonuna kadar kadar sistemin başladığı il sayısının 59 olacağını kaydeden Buzgan, "Aile hekimliği 2009'da da bütün Türkiye'ye yaygınlaştırılmış olacak" diyekonuştu.
"AİLE HEKİMLİĞİNDE VATANDAŞ MEMNUNİYETİ ARTIYOR"
Ülke genelinde birinci basamak sağlık kuruluşlarına başvurma oranı yüzde 40 iken aile hekimliğinde bu oranın yüzde 60'lara kadar çıktığını anlatan Buzgan, sağlık kurumundan daha fazla hizmet alınan bu sistemde vatandaş memnuniyetinin arttığına dikkati çekti.
Aile hekimliği öncesi ve sonrasıyla ilgili sağlık göstergelerinin karşılaştırıldığını, uygulamaya geçilmesi sonrasında bu göstergelerde gelişme olduğunu, aşılama oranlarının yükseldiğini ifade eden Buzgan,"Bazı kesimlerin iddialarının aksine aile hekimliğinde koruyucu sağlık hizmetleri aksamadan yürüyor" dedi.
Aile hekimliğine geçilen yerlerde ilerleyen süreçte sevk zinciri uygulaması gibi bazı düzenlemeler yapılacağını kaydeden Buzgan, şunları kaydetti:
"Şimdi hekim sayısının azlığı bakımından sevk zincirini uygulamada sıkıntı var. Ama belli bir çalışma yapıldıktan sonra kuvvetle muhtemel aile hekimine görünmeden ikinci basamağa başvurulması durumunda katkı payı alınması ya da aile hekimine başvurunun özendirilmesi gibi tedbirler alınabilir. "Buzgan, aile hekimliği uygulamasıyla toplum sağlığı merkezlerinin geliştirildiğini, ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezleri ile verem savaş dispanserleri gibi birinci basamak sağlık kurumlarının toplum sağlığı merkezleriyle entegrasyonunun sağlandığını kaydetti.

Aile hekimliğine geçilmesi için onay alınan 35 il şöyle: Afyonkarahisar, Aksaray, Ardahan, Artvin, Balıkesir, Batman, Bilecik,Bingöl, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Erzincan, Iğdır, Kars, Kastamonu,Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Konya, Kütahya, Malatya,Mersin, Nevşehir, Niğde, Rize, Sakarya, Siirt, Tekirdağ, Tokat, Trabzon,Tunceli, Uşak, Van, Zonguldak.

Bu haber toplam 1800 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim