• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’ne dava açıldı

Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’ne dava açıldı
Sağlık Bakanlığı'nca Çalıştırılan Personele Yapılacak Ödemeler ile Sözleşme Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin hukuka aykırı düzenlemelerinin iptali istemiyle dava açıldı.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, 16.04.2015 tarih ve 29328 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Aile Hekimliği Uygulaması Kapsamında Sağlık Bakanlığı'nca Çalıştırılan Personele Yapılacak Ödemeler ile Sözleşme Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin hukuka aykırı düzenlemelerinin iptali istemiyle dava açtı. 

Açılan davada;

· Aile hekimliği sözleşmesinin feshine ilişkin olarak;

- Yasal dayanağı bulunmayan “sözleşmenin yetkili merci tarafından sona erdirilmesini” düzenleyen 13. maddesi ile “sözleşmenin ihtaren sona erdirilmesini” düzenleyen 14. maddesinin tamamının iptali ile 5258 sayılı Yasa’nın noksan düzenleme nedeniyle Anayasa’ya aykırılığı iddiamız ciddi bulunarak Anayasa Mahkemesi’ne başvurulması istendi.

- Dilekçede ayrıca, mevcut durum ve düzenlemeler karşısında “aile hekimine kayıtlı kişi sayısının aralıksız iki aydan fazla süreyle (aylık yapılan üçüncü bildirimde) bin kişinin altına düşmesinin” fesih nedeni olarak belirlenmesinin hukuka ve hakkaniyete aykırı olduğu, bunun dayanağı olan Yasa hükmünün de Anayasaya aykırı olduğu ifade edildi.

- "Gözaltına alınması veya tutuklanması hâlinde görevi başında bulunamama süresinin sekiz haftayı aşmasının” fesih nedenleri arasında sayılması da iptali istenen düzenlemeler arasında yer aldı.

- Herhangi bir yasal dayanağı olmadan idarenin keyfiyete varan takdir yetkisi ile hazırlanan “Aile Hekimliği Uygulamasında Uygulanacak İhtar Puanı Cetveli”nin (Ek 2) iptali istendi.

· Aile hekimine yapılacak ödemeler yönünden;

- Entegre sağlık hizmeti sunulan merkezlerde ya da nüfus ve coğrafi yapısı nedeniyle kayıtlı nüfusun zorunlu olarak düşük olduğu Bakanlıkça belirlenen yerlerde olması halinde, kayıtlı kişi sayısının 2.400’den fazla kısmı için aile hekimlerine herhangi bir ödeme yapılmayacağına ilişkin düzenlemelerin,

- Aile hekimlerinin gezici sağlık hizmeti sunmaları karşılığında almakta oldukları ücretin azalması sonucunu doğuran düzenlemenin,

- Hekimlerin tedavi yetkisine müdahale niteliğindeki tetkik ve sarf malzemeleri giderleri karşılığı aile hekimi için yapılacak toplam ödeme tutarının, tavan ücretin %100’ünü geçmesi halinde, aile hekiminin laboratuvar tetkikleri incelemeye tabi tutulacağına ilişkin düzenlemenin,

- Ancak kanun ile vergi konulabileceği ve Damga Vergisi Kanunu’nda aile hekimliği sözleşmeleri istisnalar arasında gösterildiği halde Yönetmelik ile damga vergisi ve gelir vergisi alınacak kalemleri belirten düzenlemenin iptali talep edildi.

· Aile hekimlerinin izinli olduğu durumlarda ödenecek ücret ile ilgili;

- Ücretli izin ve dinlenme hakkını ihlal eden, görev başında bulunmadığı süre içinde, hizmetin görülmesini sağlayamadığı durumlarda yarı ücret ödenmesine ilişkin düzenlemelerin Anayasa’ya aykırı olduğu,

- Ayrıca Bakanlıkça onaylanan veya yapılan eğitimlerde görevlendirilen aile hekimlerine ödemenin tam olarak yapılacağı sürenin bir yılda en fazla otuz gün ile sınırlandırılmasının hukuka aykırı olduğu  ifade edildi. 

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3836 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim