Genel Başkan Semih Durmuş ve Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Dural imzasıyla yapılan başvuruda, aile hekimliği giderlerinde yaşanan artışa değinildi.
Asgari ücrete yapılan zam oranı ile mevcut ekonomik duruma dikkat çekilerek, “Aile sağlığı merkezlerinde sözleşmeyle çalıştırılan aile hekimlerine, hizmet verdiği merkezin giderleri için her ay tavan ücretin yüzde 50’si kadar ödeme yapılıyor. Bu ücret aile sağlığı merkezinin sınıfına göre farklılık gösteriyor. Aile hekimi cari ödeneklerinin aile hekimliği sözleşmesinin tavan ücretine yapılacak artış kadar artırılacağı değerlendirildiğinde, bu artışın yetersiz olacağı, aile hekimlerinin sınıf düşürmek zorunda kalacağı ve bu nedenle aile sağlığı merkezlerindeki yaklaşık 40 bin çalışanın ödemelerinde sorun yaşanacağı aşikardır” ifadeleri kullanıldı.
“Binlerce Aile Hekimliği Çalışanı İşini Kaybetmekle Karşı Karşıya”
Ödenek yetersizliğinden dolayı birçok aile hekimliği çalışanının işsiz kalmakla karşı karşıya kalacağına vurgu yapılan başvuruda, “Başta kira, elektrik, doğalgaz ve tıbbi malzemeler olmak üzere, son aylarda giderlerin hepsine yüzde 50 ile yüzde 100 arasında zam geldi. Aile hekimlerinin mevcut cari gider ödenekleri ile bahsi geçen giderleri karşılamak mümkün değildir” denildi. Sağlık-Sen bu bağlamda, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’ne, aile hekimlerinin hizmetlerini sağlıklı bir ortamda sunmaları için verilen aile hekimliği cari gider ödeneklerine artış yapılması talebinde bulundu. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)