• BIST 9659.96
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • Ankara -1 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 6 °C
  • İzmir 6 °C

Aile Hekimliği İddialarına Bakanlıktan Cevap

Aile Hekimliği İddialarına Bakanlıktan Cevap
Sağlık Bakanlığı, bakanlığın ve il sağlık müdürlüğünün Aile Hekimliği uygulanmasına hazırlık yapmadan başladığı, doktorların sistem üzerinden hasta bulgularına ulaşamadığı vb. iddiaların gerçeği ...

Sağlık Bakanlığı, bakanlığın ve il sağlık müdürlüğünün Aile Hekimliği uygulanmasına hazırlık yapmadan başladığı, doktorların sistem üzerinden hasta bulgularına ulaşamadığı vb. iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, bugün bir gazetenin Ankara ekinde yayımlanan ''Pilot Bölge Ağır Hasarlı'' başlıklı haberin doğru olmadığı ifade edildi.

Aile Hekimliği uygulamasının Ankara'da ''başarıyla'' yürütüldüğü vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

''5 yıldır Türkiye'nin birçok ilinde uygulanan Aile Hekimliği Sistemi, Ankara ilimizde de 15 Temmuz 2010 tarihinden itibaren başarıyla uygulanmaktadır. Köklü bir sistem değişikliğinin geçiş aşamasında olağan aksaklıkların yaşanabileceği ve ilimizin 4,5 milyon nüfusuyla ülkemizin ikinci büyük ili olduğu göz ardı edilmemelidir. İlimizde, Bakanlığımızın da desteği ile geçiş sürecindeki sıkıntılar asgariye indirilmiş, uygulamayla ilgili aksaklıkların oluşmasına meydan verilmemiştir.

Öncelikle haberde iddia edildiği gibi Aile Hekimliği Uygulaması ilk kez Ankara'da değil, 2005 yılında Düzce ilinde başlatılmıştır. İlimiz Temmuz 2010'da 53. il olarak Aile Hekimliği Uygulamasına geçmiştir. İlimizde Aile Hekimliği Uygulamasının başladığı 15 Temmuz 2010'dan bu yana, 1247 Aile Hekimliği Biriminde 2500 Aile Hekimi ve Aile Sağlığı Elemanı görev yapmaktadır. Görev yapan bu personelimizin hak ettiği tahakkuklar, maaş hesaplarına geçmiştir.

Aile hekimliği uygulamasına dahil personelin maaş ödemeleri her ay düzenli olarak yapılmaktadır. Haberde iddia edildiği gibi Kasım ayının 15'inde 1,5 aylık maaş tahakkuk ettirilmesi söz konusu değildir. Uygulamada, çalışılan ayın maaşı, bir sonraki ayın 15'i ile 20'si arasında ödenmektedir. Yukarda verilen tahakkuk tarihlerinden de anlaşılacağı üzere Eylül maaşları 24 Ekim'de değil 20 Ekim 2010'da ödenmiştir.''

Aile Hekimlerinin kullandığı ''Aile Hekimi Bilgi Sistemi''nin Sağlık Bakanlığının ana sunucu bilgisayarları (server) üzerinden yürüyen bir sistem olduğuna işaret edilen açıklamada, veri transferinde zaman zaman yoğunluk yaşanabildiği, ancak aile hekimlerine başvuran kişilerin muayene, gebe-bebek izlem vb. diğer işlemlerinin offline olarak Aile Hekimlerince yapılabildiği, dolayısıyla sistemdeki yoğunluğunsağlıkhizmeti verilmesinde herhangi bir aksamaya yol açtığı iddialarının doğru olmadığı vurgulandı.
Açıklamada şu bilgiler de verildi:

''Aile Hekimliği Uygulaması –kendinden önceki dönemle kıyaslandığında- aşılama oranlarında herhangi bir düşüşe neden olmamıştır. Aşılama oranlarıyla ilgili iddia tamamen gerçek dışıdır.

İlimizde Aile Hekimliği Uygulamasına geçilmeden çok önce Aile Hekimliği Koordinasyon birimi oluşturulmuştur. Bu birim tarafından toplantılar yapılmış ve kararlar alınmıştır. Alınan bu kararlar doğrultusunda saha çalışması yapılmış; bina, personel, malzeme vb. konularda envanter çalışmaları tamamlanmıştır. Aile Hekimliği Uygulamasına geçildiğinde bina ihtiyacı olacak bölgeler detaylı bir şekilde araştırılmış, bu araştırmalar doğrultusunda 57 adet yeni bina hizmete açılmış, 29 hizmet binasının yerine yenisi yapılmış, 221 sağlık ocağının bakım-onarım ve tadilatları yapılmıştır. Aile Hekimliği Uygulamasından önce de tıbbi demirbaş, tıbbi cihaz vb. malzeme envanteri yeniden güncellenerek gerekli hazırlıklar yapılmıştır.

Ayrıca Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNK) verileri Temmuz 2009'da temin edilerek müdürlüğümüz tarafından ilgili programla yaklaşık 10 ay süresince, 500'ün üzerinde kullanıcı ile -saha gezileri sonucunda- test edilerek bir veri tabanı oluşturulmuştur. Ocak 2010'da ise yeniden alınan ADNK verileri ile güncelleme yapılmış, Mart 2010'da birim planlamasına başlanmıştır. Birim planlaması ilgili Sağlık Grup Başkanlıklarının ekipleriyle birlikte gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma yaklaşık 40 gün sürmüştür.

Sonuç olarak 29-30 Mayıs 2010 tarihinde başkentimiz Ankara'ya yakışır bir şekilde, katılan herkesin tebrikleri altında, tercih ve yerleştirme işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmalar da Müdürlüğümüze bağlı tüm çalışanlarımızın (sağlık personeli ve idari personel) emekleri vardır. Bu nedenle Aile Hekimliği Uygulamasına hazırlıksız geçildiği iddiaları, ülkemizde 5 yıldır uygulanan, ilimizde ise 3 yıldır yapılan hazırlık ve özverili çalışmalara büyük bir haksızlıktır. Bakanlığımızın ve il sağlık müdürlüğümüzün Aile Hekimliği uygulanmasına hazırlık yapmadan başladığı, doktorların sistem üzerinden hasta bulgularına ulaşamadığı vb. iddiaların gerçeği yansıtmadığı görülmektedir.''

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2901 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim