Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Murat Girginer, geçen hafta TBMM Sağlık Komisyonu'ndan geçen "Tam Gün" yasa tasarısındaki aile hekimlerine acil servislerde nöbet zorunluluğu getiren düzenlemeye tepki gösterdi. Aile hekimliği ve acil servis hekimliklerinin birbirinden tamamen farklı iki disiplin olduğunu söyleyen Girginer, "Bir aile hekimini gündüz 1. basamakta, gece ise hiçbir altyapısı olmadan acil serviste hastaya tanı koyma ile görevlendirirseniz, hastanın hayatını tehlikeye atarsınız" dedi. Girginer, düzenlemenin yasalaşması halinde 5 bin aile hekiminin işinden ayrılacağını öne sürdü.
Aile hekimlerinin 1. basamak sağlık merkezlerinde "koruyucu hekim" olarak görevlendirildiğini belirten Girginer, "Ancak hastanelerdeki başarısız yöneticiler nedeniyle aile hekimlerini dolgu malzemesi olarak gören, iş güvencesini ve özlük haklarını gerileten, görev yerleri ve görevleri dışında ek iş yükü vermeye çalışan bir anlayış gitgide hakim oluyor. Bir aile hekimi gündüz aile hekimliği yapıp, gece acil serviste nöbet tutarsa, bu hizmetten nasıl kalite bekleyebilirsiniz?" diye konuştu.
‘Akşam poliklinikleri açılsın’
Türkiye'de son dönemde acil servislere gelen hastaların yüzde 70'inin "acil" vaka olmadığını ifade eden Girginer, "Bu hastalar poliklinik hastası. Yönetimler, acil servislerde yaşanan bu yığılmayı önlemek için aile hekimlerinden medet ummak yerine poliklinik hizmetinin bir kısmını akşama kaydırabilir. Böylece hastalar mesai saatinin dışında acil servislere değil bu polikliniklere başvururlar" dedi. Girginer, Türkiye'de 20 bin aile hekiminin bulunduğunu anlatarak, "Bu uygulama hayata geçerse aile hekimleri, bunu protesto edecek ve 5 bin hekim işinden ayrılacak" dedi. 14 Mayıs 2014'te Avrupa Birliği'ne bağlı Aile Hekimleri Birliği'nin bir toplantı düzenleyeceğini söyleyen Girginer, "Toplantının bu yılki teması 'Halk sağlığını tehlikeye atan hükümetler' olacak. Toplantıya biz de davet edildik. Bakanlığın bu anlayışı, bu tutumu sürerse, biz orada bu durumu dile getireceğiz ve Türkiye, halkın sağlığını tehlikeye atan hükümetler listesinde 1. sıraya çıkacak" diye konuştu.
Aile hekimlerine belli kriterlere göre getirilen "ceza puanı" uygulamasından da şikayetçi olduklarını kaydeden Girginer, "100 ceza puanı alan bir hekim, bir daha aile hekimliği yapamıyor. İzinsiz işe gitmemenin de cezası 5 puan. Biz bu sisteme itiraz ediyoruz. Aile hekimleri olarak ceza puanlarımız dolana kadar işlerimize izinsiz olarak gitmeyeceğiz" dedi.