• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 10 °C

Aile Hekimi Kapınızı Çalacak

Aile Hekimi Kapınızı Çalacak
Aile Hekimi Kapınızı Çalacak Sağlık Bakanlığı Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği bugünkü Resmi Gazete`de yayımlandı.

Yönetmelikle, aile hekimi ve aile sağlığı elemanlarının çalışma usul ve esasları, çalışılan yer, kurum ve statülerine göre öncelik sıralaması, aile hekimliği uygulamasına geçişe ve nakillere ilişkin puanlama sistemi ve sayıları, aile sağlığı merkezi olarak kullanılacak yerlerde aranacak fiziki ve teknik şartları, meslek ilkeleri, iş tanımları, performans ve hizmet kalite standartları, hasta sevk evrakı, reçete, rapor ve diğer kullanılacak belgelerin şekli ve içeriğini, diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği, kayıtların tutulması, çalışma ve denetime ilişkin sair usul ve esasları belirlendi.


Sağlık Bakanlığı`ndan yönetmelikle ilgili yapılan açıklamaya göre, yeni düzenlemeyle birlikte aile hekimleri ev ziyaretleri ile kendilerine kayıtlı kişileri ilk altı ay içinde yaşadıkları ortamda görecek.


Aile hekimine gidemeyecek durumda olan vatandaşlara yerinde sağlık hizmeti uygulanması yapılacaktır. Cezaevleri, çocuk esirgeme kurumu yurtları, huzurevleri gibi toplu yaşam alanlarında yaşayanların bulundukları yerlere aile hekimleri tarafından gidilerek sağlık hizmeti verilecek. Kırsal alanda yaşayan ve aile sağlığı merkezi bulunmayan köy ve beldelere aile hekimleri tarafından periyodik olarak ayda en az iki defa gezici sağlık hizmeti sunulacak.


Her bebek, doğduğu andan itibaren aile hekimine kaydedilecek ve aile hekimleri tarafından düzenli sağlık takipleri yapılacak.
Aile hekimine ilişkin değişiklik talebi süresi de 3 aya indirilirken, vatandaşların ikametgâh değişikliği dışında, geçici olarak, ülke içinde gittikleri her hangi bir yerde misafir hasta statüsünde hizmet alabilecek.

EK PERSONEL ÜCRETİ GİDERDEN

Yönetmeliğe göre aile hekimlerinin ek personel(ebe, hemşire, tıbbi sekreter ile temizlik ve güvenlik hizmetleri için gereken personel) çalıştırması durumunda, bu personelin ücretleri aile hekimlerine her ay verilen aile sağlığı merkezi giderlerinden karşılanacak. 4/B`li ebe ve hemşire ile toplum sağlığı teknisyeni ile sağlık memurları da aile sağlığı elemanı olabilecek. Yine kamudan yeterli aile sağlığı elemanı temin edilemediği durumlarda, kamu dışından ebe, hemşire ve sağlık memurları da aile sağlığı elemanı olabilecek.


Evlilik, işe giriş, okul kaydı ve sürücü belgesi için gerekli olan raporlar ile vatandaşı ilgilendiren tüm raporlar aile hekimleri tarafından verilecek.
Aile hekimliği uygulamasına geçen personelin, derece ve kademe ilerlemeleri her yıl yapılacak. Aile hekimleri performans değerlendirmesine göre ücretlendirilecek.

POLİKLİNİKTEN BURNUNU ÇIKARAMAYAN DOKTOR, EVE NASIL GİDECEK?

Sağlık çalışanları ise aile hekimleri ekibini oluşturan, bir hekim, bir aile sağlığı elemanının ev ziyaretleri ve periyodik sağlık hizmeti için yetersiz olduğu görüşünde.


Türk Tabipleri Birliği Pratisyen Hekimler Kolu Başkanı Hasan Değirmenci, ANKA`ya yaptığı açıklamada poliklinikte çalışan bir hekimin kapasitesinin zaten çok üzerinde çalıştığını, burnunu poliklinikten çıkaracak vakti olmadığını ifade ederek, sadece bir hekim, bir aile sağlığı elemanından oluşan bir ekibin ev ziyareti yapmasının mümkün olmadığını savundu.
Aile hekimleri ekibinin yetersiz kalması durumda, ancak aile hekimlerine her ay verilen gider bütçesinden karşılanmak üzere ek personel alınabilmesine de tepki gösteren Değirmenci, yönetmelikle aile hekimlerinin bürokratik yüklerinin artırıldığını belirterek, performans değerlendirmelerinin de ağırlaştırıldığını kaydetti.

haber50.com

Bu haber toplam 2961 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim