AIDS'E YAKALANMAMAK İÇİN KORUNMALI CİNSEL YAŞANTI
Tüm dünyanın en büyük sağlık sorunu olan AIDS'ten dolayı ölümler her geçen gün artıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün verileri ise, hastalığın korkutucu boyutlarını gözler önüne seriyor. Çünkü bu veriler 2008 yılı itibariyle yaklaşık 34 milyon kişiye o ya da bu şekilde HIV virüsünün bulaştığını ortaya koyuyor. Cinsel ilişki ve kan transferiyle bulaşan AIDS'in kesin bir tedavisi de yok.
Acıbadem Adana Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Aylin Dalkıran, dünya AIDS günü nedeniyle açıklama yaptı. Uzm. Dr. Dalkıran, HIV enfeksiyonunun en ileri hali olan AIDS ile ilgili merak edilen sorulara yanıt verdi.
HIV ve AIDS NEDİR?
İnsan immün yetmezlik virüsü (HIV), bağışıklık sistemi hücrelerini enfekte ederek onları harap eden veya fonksiyonlarını bozarak etkisiz hale getiren bir retrovirüstür. Enfeksiyon ilerledikçe, bağışıklık sistemi zayıflar ve kişi giderek enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale gelir. HIV enfeksiyonunun en ileri hali ‘’kazanılmış bağışıklık yetmezliği sendromu’’ yani AIDS denen tablodur. HIV virüsü ile enfekte olmuş bir kişide AIDS tablosunun ortaya çıkması ortalama olarak 10-15 yıl alır. Antiretroviral ilaçlarla bu süre günümüzde daha da uzayabilmektedir.
AIDS NASIL BULAŞIR?
HIV anal veya vaginal yolla korunmasız cinsel ilişki, virüs ile kontamine olmuş (bulaşmış) kan nakli, kontamine enjektör kullanımı ve enfekte bir anneden gebelik veya doğum sırasında veya sonrasında emzirme süresince fetusa bulaşma şeklinde bulaş yollarına sahiptir.
HIV İLE İLİŞKİLİ HASTALIK TABLOSU NE KADAR ZAMANDA GELİŞİR?
HIV ile enfekte bir bireyde AIDS tablosunun ne kadar zamanda gelişeceği bireysel farklıklıklara bağlı olarak değişir. Tedavi edilmediğinde HIV ile enfekte olmuş bireylerin büyük kısmında HIV ile ilişkili hastalık tablosu 5-10 yıl içerisinde gelişir. Bununla birlikte, HIV enfeksiyonu ve AIDS tanısı arasındaki süre 10-15 yıl hatta bazen daha da uzun olabilir. Anti-retroviral tedavi (ART), enfekte bireyin dolaşımındaki viral yük miktarını azaltarak hastalığın ilerlemesini daha da yavaşlatabilir.
AIDS OLAN KİŞİLERİ TEHDİT EDEN ENFEKSİYON HASTALIKLARI NELERDİR?
HIV/AIDS ile yaşayan bireylerin en sık karşılaştığı ve hayatı tehdit eden enfeksiyon hangisidir diye bakıldığında, her yıl 250 bin civarında HIV ile enfekte hastanın Tüberküloz hastalığına bağlı olarak hayatını kaybettiği bilinmektedir. Verem hastalığı Afrika’daki AIDS’li hastaların başlıca ölüm sebebi olup tüm dünyada da bu hastaların önde gelen ölüm nedenleri arasında yer alır.
DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ VERİLERİNE GÖRE BLANÇO NEDİR?
DSÖ verilerine göre tüm dünyada 2008 yılı sonu itibariyle 33,4 milyon insanın HIV ile enfekte olduğu tahmin edilmektedir. Aynı yılda, 2,7 milyon insanın HIV ile yeni enfekte olduğu ve 280 bini çocuk olmak üzere toplam 2 milyon insanın AIDS nedeniyle yaşamını yitirdiği bildirilmiştir. Aynı verilere göre, HIV enfeksiyonlarının üçte ikisinin Sahra altı Afrika’da bulunduğu öğrenilmiştir.
AIDS'İN KESİN TEDAVİSİ VAR MIDIR?
HIV enfeksiyonunun kesin bir tedavisi yoktur. Ancak antiretroviral tedaviye iyi uyum ve tedavinin sürekliliği, vücuttaki HIV enfeksiyonunun seyrini yavaşlatabilmektedir. Ayrıca düşük gelirli ülkelerde bile, mevcut tedavilerle HIV ile yaşayan insanların produktivitesi uzunca süreler korunabilmektedir.
İLAÇLAR PAHALI MIDIR?
Günümüzde, 2009 yılı sonu itibariyle, orta ve düşük gelirli ülkelerde yaklaşık 5,2 milyon insan antiretroviral tedavi almaktadır. Antiretroviral ilaçlar, HIV enfeksiyonunun önlenmesi ve tedavisi için kullanılan ilaçlar olup virusun vücutta çoğalmasını durdurarak veya bozarak etki gösterirler. 2003 yılına kadar, ilaçların yüksek maliyeti, sağlık hizmetlerinin yetersiz alt yapısı ve finans kaynaklarının eksikliği nedeniyle özellikle dar gelirli ülkelerde ilaçlara erişim, tedavinin geniş çapta ve kombine kullanımına belirgin kısıtlama getirmekteyken, son yıllarda politik ve finansal taahhütler HIV tedavisinin ulaşılabilirliğini arttırmıştır.
AIDS, kesin tedavisi olmayan hastalıktır
Tüm dünyanın en büyük sağlık sorunu olan AIDS'ten dolayı ölümler her geçen gün artıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün verileri ise,..
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 9591 defa okunmuştur
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, Kişisel Bakım, Yaşam, Hamilelik, Erkek Sağlığı, Alerji, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psi
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinden "kuş gribi" uyarısıBiruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Eda Kepenekli, kuş gribi belirtilerinin genellikle soğuk algınlığına benzer şekilde başladığını ifade etti.
Dünya genelinde HIV enfeksiyonuyla yaşayan 39,9 milyon kişiden 9,3 milyonu tedaviye erişemiyorBirleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı (UNAIDS), dünya genelinde HIV enfeksiyonuyla yaşayan 39,9 milyon kişiden 9,3 milyonunun hayat kurtarıcı tedaviye erişemediğini bildirdi.
"Ön Yargıları Dönüştürüyoruz, Geleceğe Umutla Bakıyoruz" projesinin tanıtımı gerçekleştiGilead Türkiye Pazara Erişim ve Kurumsal İlişkiler Direktörü Toros Şahin:
Seyahatte Sağlığınızı Koruyun: Tehlikeli Hastalıklara DikkatGünümüzde dünyanın eskisine göre çok daha küçük olduğunu ve iş, turizm, eğitim gibi nedenlerle yapılan seyahatlerin kolaylaştığını belirten Klinik...
- 15:28 - AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödül
- 12:13 - İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi
- 11:58 - Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdi
- 16:58 - TBMM Akran Zorbalığının Araştırılması Alt Komisyonu toplandı
- 16:13 - 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru
- 15:33 - Adana'da tartıştığı doktoru bıçaklayan sürücü tutuklandı
- 17:03 - TÜ'de "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi
- 16:10 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/49
- 15:58 - "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandı
- 15:53 - Çarşamba Devlet Hastanesinde şaşılık ameliyatı yapılmaya başlandı
- 15:38 - Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde "epidural" doğum uygulaması başladı
- 15:38 - Trabzon'da "Geçmişten Günümüze Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi
- 15:38 - Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğünden "medikal firma yetkililerinin ameliyatlara müdahil olduğu" iddiasına ilişkin açıklama
- 15:28 - Ümraniye'de sağlık görevlilerine saldırıp ambulansa zarar veren zanlı yakalandı
- 14:33 - Nuh Naci Yazgan Üniversitesi'nde ilkokul yararına kermes düzenlendi
- 14:23 - Vali Aksoy, Yunus Emre Devlet Hastanesi'nin otopark alanındaki çalışmaları inceledi
- 14:08 - Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığın Önlenmesine Yönelik Meclis Araştırma Komisyonu toplandı
- 12:28 - Acil tıp teknisyeni iş hayatının stresini Karadeniz'de zıpkınla balık avlayarak atıyor
- 11:28 - Yeşilay "sanal kumara" savaş açtı
- 11:13 - Kocaeli'de ücretsiz kanser taraması yapılıyor
- 11:08 - Annesinden karaciğer nakledilen bebeğe aynı ameliyatta bağırsaktan da safra yolu yapıldı
- 16:53 - Fast food tüketimi öğrenme bozukluklarına neden oluyor
- 16:43 - Antalya'da tedavisi süren Ferdi Tayfur ameliyat edildi
- 15:28 - Türkiye'nin gençlik profili ortaya çıkarıldı
- 15:13 - Kayseri'ye Türkiye'nin 16'ncı Adli Tıp Grup Başkanlığı kuruldu
- 15:08 - İzmir'de 2018'de anestezide azot verildiği iddiasıyla beyin felci geçiren çocuk öldü
- 14:58 - Trabzon'da "Uluslararası Sağlık Zirvesi" düzenlenecek
- 14:48 - Ümraniye'de sağlık ekiplerinin tedavisini reddeden bir kişi ambulansı yumrukladı
- 14:33 - Ordu'da 18 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı
- 14:23 - Kırklareli'nde Yenidoğan Canlandırma Programı kapsamında sağlık personeline eğitim verildi
- 14:08 - Bilecik Sağlıklı Hayat Merkezi, yeni binasında hizmet vermeye başladı
- 13:48 - Bakan Göktaş, "Dijital Dünyada Çocuk Çalıştayı"nın açılışında konuştu:
- 13:28 - ABB'nin evde sağlık ve danışmanlık hizmeti 572 vatandaşa ulaşıyor
- 13:13 - Enuygun'dan Türkiye'nin yedi bölgesinden termal ve kaplıca önerileri
- 12:58 - Muş'ta hasta bebek ambulans uçakla Ankara'ya nakledildi
- 20:08 - Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye Yüzyılı'nın Emektarları" programına katıldı: (1)
- 19:23 - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, "Türkiye Yüzyılı'nın Emektarları" programında konuştu:
- 19:03 - Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde kalp hastalıklarına yönelik panel düzenlendi
- 17:13 - Çorum'da 18 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı
- 16:58 - Diyarbakır'da 1553 sağlık çalışanı katıldıkları eğitim programlarında sertifika aldı
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
- Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdi
- AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödül
- İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi
- 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim