Çarpık dişlere uygulanan “görünmeyen diş teli tedavisi/lingual tedavi” kişiye hem rahatlık hem özgürlük veriyor. Dr. Cem Caniklioğlu A'dan Z'ye yöntemi anlattı.
Kadınların güzel görünmesi için makyaj, giyim, diyet, estetik, saç ve cilt bakımı gibi detaylar kuşkusuz önde geliyor. Bunların yanı sıra, yapılan araştırmalara göre, bir de insanlarda ilk intibayı uyandıran ve fark yaratan bir faktör var: Özenli ve güzel görünen bir ağız. Kim bembeyaz, inci gibi dişlerden, kocaman gülümseyen insanlardan hoşlanmaz ki!
Çarpık dişlerin düzelmesinin tek yolu, tel takmak. Ama yakın zamana kadar ağızda istenmeyen bir görünüme neden olan ve uzun süre diş üzerinde kalması gereken tellerin kullanımı o kadar da pratik değildi. Özellikle çalışan ve hep göz önünde olan kişiler bu tedaviye yanaşmıyor ya da sürekli erteliyordu. Bu durum, lingual tedavi sayesinde sorun olmaktan çıktı. Bu yöntemde tel ve braket, dişin ön kısmına değil, arka kısmına uygulanıyor. Böylece estetik açıdan hiçbir sorun yaşanmıyor ve tel, ağızda, kimsenin bilmediği bir sır olarak kalıyor.
Lingual tedavi nedir? Ne şekilde uygulanır? Kişiye nasıl bir özgürlük sunar? Normal hayata ne kadar devam edilebilir? Dünya ve Avrupa Lingual Ortodonti Dernekleri’nin aktif üyesi Dr. Cem Caniklioğlu bu sorulara ve fazlasına cevap verdi. ”Lingual”in anlamı; dişlerin dil tarafı. Lingual ortodonti de dişlere kuvvet uygulayan tellerin bağlandığı braketlerin, dişlerin dudak tarafındaki ön yüzeyleri yerine, dil tarafındaki arka yüzeylerine yerleştirildiği teknik. Bu metot, özellikle ortodontik tedavi görürken braketlerin gizli kalmasını isteyen, estetik kaygıları olan hastalar için ideal.
Son 10 yıl içinde meydana gelen teknolojik gelişmeler sonucunda hastalar, başkaları tarafından fark edilmeyecek ve konuşma zorluğu oluşturmayacak şekilde tasarlanmış tedavi yöntemlerine kavuştu. İşte görünmez diş telleri olarak bilinen lingual ortodontik tedavi, bu açıdan yararlı. Lingual tedavi sayesinde hasta bir yandan düzgün dişlere sahip olurken diğer yandan da tedavi sırasında özgürce gülümseyebilmekte, işini yapabilmekte ve hayatına kesintisiz devam edebilmektedir.
Kişiye özel tel
Bu tedavide, kişiye özel üretilen teller kullanılıyor. Dr. Cem Caniklioğlu anlatıyor: “Diş tellerinin hazırlanması ve üretilmesi için özel olarak kurduğumuz bir laboratuvarda çalışıyoruz. Ürettiğimiz tel, hastanın ağız yapısına uygun oluyor. Bu yüzden, lingual tedavinin başarısının en önemli kriterlerinden biri, sunulan laboratuvar hizmeti.
Laboratuvarın kesintisiz desteğine, tedavinin sadece başında değil, her aşamasında ihtiyaç var. Bu noktada, laboratuvar işlemlerinin yurtdışında yapıldığı vakalarda sıkıntılar yaşanabiliyor. Çünkü sadece tedavi başında değil, tedavi sırasında da braket yapıştırılması ile ilgili yapılabilecek tüm işlemlerde hastadan alınan modellerin, işlem yapılmak üzere yeniden yurt dışına laboratuvara göndermek ve geri gelmeleri için beklemek gerekebiliyor. Bu da tedavi süresini uzatıyor.” Çapraşık dişlerin onarımında en etkili yöntemin lingual tedavi olduğunu belirten Dr. Cem Caniklioğlu’na kulak verelim: “Son zamanlarda şeffaf plaklar gündeme geldi. Ancak bunlar sadece çok küçük sorunların giderilmesinde etkili oluyor. Plaklar, hasta tarafından takılıp çıkarılabiliyor, böylece çoğu zaman tedavi sonuçsuz kalıyor. Bu da hem hastayı hedefine ulaştırmıyor hem de boşuna para harcamasına yol açıyor.”
Konuşma zorluğu geçici
Dr. Caniklioğlu uygulamadan sonra oluşma ihtimali olan sorunları da şöyle sıraladı: “Lingual braketler uygulandıktan sonra tükürük salgılanmasında artış meydana gelir. Bu durum yaklaşık 48 saat içinde geçer. Dilimiz ağız içinde hareket halinde olduğu için bazen bu braketlere temas eder ve dilde bazı tahrişlere sebep olabilir.
Lingual braketlerin dille uyumu yaklaşık 1 haftayı bulur. Bazı vakalarda ise hasta ağzını kapattığında alt dişler üst ön dişlere yerleştirilen braketlere değiyor, böylece yan bölgelerde açıklık meydana gelebiliyor. Bu rahatsızlık kademeli olarak düzelmekte ve 3-4 hafta içinde tamamen ortadan kalkmakta. Öte yandan günümüzde kullanılan lingual braketlerin boyutlarının küçük olması, hastalarda meydana gelen konuşma problemlerini de büyük ölçüde ortadan kaldırdı.
Konuşma, kademeli olarak hızla düzeliyor ve ortalama 2-4 hafta arasında normale dönüyor. Gerekirse, konuşma bozukluklarının giderilmesi için hazırladığımız, özel harf ve seslerden oluşan metinlerimizi de kullanabiliyoruz. 2-4 haftalık süre, yaklaşık 1,5 yıl
süren bu tedavi için oldukça kısa bir uyum dönemi.”
İki saatte kusursuz dizayn
Diş hekimliğinde lazer ve Cad-Cam teknolojisi adlı yeni bir yöntem var. Bu yöntemden yararlananlar bir günde arzuladıkları estetik görünüme kavuşabiliyorlar. Doç. Dr. Arzu Aykor yeni teknoloji hakkında sorularımızı cevapladı.
CAD-CAM teknolojisi nedir?
Bilgisayar destekli dizayn ve bilgisayar destekli imalat. Dijital bilgisayarların tasarım ve üretimde kullanılmasıyla ilgili bir teknoloji.
Diş hekimliğinde CAD-CAM’den nasıl faydalanılıyor?
Sık uygulanan porselen restorasyonların (kaplamalar, laminalar, porselen dolgular vb.) estetik ve sağlıklı şekilde dizaynında ve imalinde kullanılıyor.
Diğer tekniklere göre üstün tarafları ne?
Bu teknoloji ile hazırlananrestorasyonlar sayesinde yüksek düzeyde estetik elde edilir. Kısa sürede hazırlanır, geniş bir uygulanım alanı vardır ve güvenilir bir metottur. Hekimin hazırladığı diş ölçüsü, geleneksel yöntemlerden farklı olarak, bilgisayara bağlı bir kamera yardımıyla fotoğraflanarak alınır. Elde edilen görüntüler ile sanal olarak restorasyon hazırlanır. Sistemdeki torna cihazı yardımı ile restorasyon, bilgisayar tarafından yapıştırılmaya hazır olur. İşlem, 1-2 saati geçmez.
Hangi sorunlarda avantaj sağlıyor?
İki komşu dişin temas noktaları ideal olarak hazırlandığı için önceden yapılmış dolgularının arasına gıda sıkışması sorunu olan kişilerde çok iyi sonuçlar alınıyor. Madde kaybı çok fazla olan dişlerin restore edilmesinde de kaplamalara alternatif olarak kullanılıyor. Ayrıca dişlerdeki şekil ve renk bozukluklarının düzeltilmesinde kullanılan ince yaprak porselenler (laminalar) kolay uygulanıyor.
Ağzınızdaki sır!
Diş sağlığı ve estetiği konusundaki uygulamalar, gelişmede sınır tanımıyor. Artık hasta tedaviye değil, tedavi hastaya ayak uyduruyor.
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 4167 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Diyarbakır'da diş hekimleri çocukların ağız ve diş sağlığı için sahadaDiyarbakır'da hayata geçirilen projeyle okullarda ilkokul çağındaki öğrencilere ağız ve diş sağlığı taraması yapan diş hekimleri, onları diş sağlığının korunması konusunda bilgilendiriyor.
Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi yolunda asfalt çalışmasıMardin Büyükşehir Belediyesi ile Midyat Belediyesi işbirliğiyle Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi yolunda asfalt çalışması yürütülüyor.
Sağlıklı yaşam için ağız ve diş sağlığı bakımı önem taşıyorUzmanlar, ağız ve diş sağlığının, yalnızca dişleri değil, genel sağlığı da etkileyen önemli bir unsur olduğunu belirterek, sağlıklı bir yaşam sürmek için ağız ve diş bakımına önem gösterilmesi gerektiğini belirtiyor.
ALKÜ'den diş ve ağız bakımı uyarısıAlanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akın,
- 16:06 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/50
- 15:53 - Şile'de 51 öğrenci gıda zehirlenmesi sebebiyle hastaneye kaldırıldı
- 15:33 - Özbekistan, Afganistan'a insani yardım için "sağlık treni" gönderdi
- 14:13 - Milli Eğitim Bakanlığı, Balıkesir'deki okul servisi kazasına ilişkin müfettiş görevlendirdi
- 13:53 - Sakarya'da uluslararası doktorlara girişimsel radyolojiyle ameliyatsız tedavi eğitimi verildi
- 13:13 - Kırşehir'de ölü bulunan hamile kadının kurtarılan bebeği Ankara'daki hastaneye sevk edildi
- 12:28 - Türk Böbrek Vakfından organ nakli olanlara "pestisit" uyarısı
- 12:23 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtladı:
- 11:58 - Sağlık Bakanlığından Balıkesir'deki okul servisi kazasına ilişkin açıklama:
- 11:38 - Sağlık Bakanlığı, Devlet Hizmeti Yükümlülüğü Kurası'na ilişkin boş kadroları yayımladı
- 11:23 - Dünyada sağlık, uzay, teknoloji gibi alanlarda keşifler ve buluşlar, 2024'te ufuk açtı
- 11:13 - Demans ve Alzheimer hastaları için hazırlanan projeye AB'den 5 milyon lira hibe
- 11:13 - İl Sağlık Müdürü Güner, İstanbul'daki üst solunum yolu vakalarını değerlendirdi:
- 11:13 - Gebe okulu, kadınları doğuma ve anneliğe hazırlanıyor
- 11:13 - "Kaliteli uyku" için gün içinde su tüketimini artırın önerisi
- 11:08 - SEDDK Başkanı Menteş 2024 yılını değerlendirdi, gelecek yıla ilişkin hedefleri paylaştı:
- 11:03 - Dünyada 2024 böyle geçti: Temmuz-ağustos-eylül
- 11:03 - Dünyada 2024 böyle geçti: Ocak-şubat-mart
- 10:53 - Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Rus sağlık kuruluşu MONIKI heyetini ağırladı
- 10:08 - Medipol'den pankreas ve tümör tedavisinde modern ve etkili yöntemler
- 19:28 - Öğretmenlerin mazerete bağlı yer değiştirme başvuru duyurusu yayımlandı
- 18:28 - Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho, safra kesesinden operasyon geçirdi
- 18:28 - İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi açıldı
- 18:13 - İsrail'in Gazze'de Kemal Advan Hastanesi önüne patlayıcı bıraktığı görüntüler ortaya çıktı
- 18:08 - Gelibolu'da köy ilkokulunda öğrencilere sağlıklı beslenme eğitimi verildi
- 18:03 - AB'den, Nijerya'daki "acil insani krize" 1 milyon avro destek
- 17:38 - Diyanet İşleri Başkanlığından Sağlık Personeli Sınavı'na ilişkin açıklama:
- 17:13 - Samsun’da Atatürk’ün şifa bulduğu kaplıca yenileniyor
- 17:08 - Muğla'daki helikopter kazasında ölen doktor ve sağlık personelinin cenazesi Antalya'da defnedildi
- 16:48 - Beyşehir'de "En iyi narkotik polisi, anne konulu" seminer düzenlendi
- 16:43 - Kırklareli Valisi Turan, İğneada Aile Sağlığı Merkezi açılışına katıldı
- 16:13 - Beyşehir'de üniversite öğrencilerine AIDS hastalığı anlatıldı
- 15:48 - TİKA, Kazakistan’da engelliler için sosyal ve yaşamsal uyum merkezi kurdu
- 14:48 - Tokat'ta "Fermuar sistemi ile yaşama yol ver" projesi kapsamında 63 kişiye eğitim verildi
- 13:53 - Samsun'da tırla çarpışan ambulansın şoförünün yaralandığı kaza güvenlik kamerasında
- 13:23 - Sudan Sağlık Bakanı İbrahim: “Çatışmalar, sağlık sisteminin çökmesine neden oldu”
- 11:33 - Sağlık çalışanları günlük hayatta karşılaştıkları olayları sahneye taşıdı
- 11:33 - Boyner'in "Askıda İyilik" projesi sürüyor
- 11:08 - Ön çapraz bağ yırtığını teşhis edebilen yapay zeka destekli yazılım geliştirdiler
- 11:08 - Yeni yılın "uğurlu çiçeği" kokinanın zorlu serüveni
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim