• BIST 9542.53
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 21 °C

Ağrılı insülin iğnelerinin yerini, "akıllı" deri bantları alacak

Ağrılı insülin iğnelerinin yerini, "akıllı" deri bantları alacak
Kuzey Carolina Üniversitesi'nden araştırmacılar diyabet tedavisini kolaylaştıracak “akıllı insülin bandı” geliştirdi. Ufak madeni paradan büyük olmayan kare boyutlu deri bant, ağrılı iğneleri tarih yapabilir.

Dünyada yaklaşık 400 milyon insan diyabetle yaşıyor.

Vücutlarının şeker seviyesini düzenleyen insülin hormonunu üretmeyen şeker hastaları, insülin iğnesine muhtaç bir şekilde yaşıyor. Hatta bazıları, gün içinde defalarca insülin iğnesi olmak zorunda.

Tip 1 diyabetli hastalar, iğne olmadıkları zaman hayatlarını kaybediyor.

VOA-Amerika'nın Sesi'nin haberine göre, ağrılı iğnelerin yerini, yakın bir zamanda “akıllı” deri bantları alacak. Bu bantların üzeri, yüzden fazla ince ve ağrı vermeyen iğneyle kaplı. İğnelerin içinde insülinle doldurulmuş depolama birimleri bulunuyor.

Chapel Hill’de bulunan Kuzey Carolina Üniversitesi'nde Biyo-medikal Mühendisliği Profesörü olan Zhen Gu bandın kandaki glikoz oranını düzenli şekilde ölçtüğünü söylüyor. Zhen Gu, kan şekeri seviyesinin yüksek olması durumunda da bandın vücuda otomatik olarak insülin zerk edebilecek bir şekilde ayarlanabileceğini söylüyor. Gu, kirpik boyutunda olacak “mikro iğnelerin” hastaya sadece ihtiyacı olduğu kadar insülin zerk edeceğini de söylüyor.

Düzenli olarak şeker oranının ölçen “kapalı döngü” sistemi, kana ihtiyacı olan insülin miktarını otomatik zerk ediyor. Bu sistem, insan hatalarını ortadan kaldırmak isteyen şeker hastalığı araştırmacılarının uzun zamandan beri ulaşmak istedikleri nihai hedefi oluşturuyordu.

Gu, deri bandın fazla insülin alma riskini en aza indirdiğini söylüyor: “Çok fazla insülin, bazen ölümcül olan hipoglisemi’ye neden oluyor. Bu nedenle, pankreasın fonksiyonunu taklit edebilen ve insan hatasını en aza indiren kapalı bir devre geliştirmeye uğraşıyoruz.”

Pankreas insülin üreten ve salgılayan organ. Kan şekeri seviyesine son derece duyarlı olan sağlıklı bir pankreas, şeker seviyesine göre vücudun ihtiyacı olan insülini salgılar.

Ancak tip1 diyabet hastalarının, kanlarını düzenli olarak test edip vücutlarının ne kadar insüline ihtiyacı olduğunu öğrenmeleri gerekiyor.

Daha yaygın olan tip 2 diyabet hastaları da, kan şekeri oranını düzenli egzersiz ve diyetle düzenlemekte zorluk çekiyor. Bu nedenle bu hastalar, az da olsa, kendilerine insülin iğnesi yapmak durumunda kalıyor.

Kan şekeri seviyesinin uzun yıllar boyunca dalgalanması hastaların, körlük, ampütasyon ve böbrek yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlarla karşı karşıy a kalmasına neden oluyor.

Gu ve arkadaşları, tip 1 diyabeti olan farelerde yaptıkları deneylerde, deri bant sayesinde 9 saat boyunca farelerin kan şekerini kontrol altında tutabildiklerini söyledi.

Çalışma, Ulusal Bilimler Akademisi dergisi Proceeding’de yayınlandı.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6024 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim