• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 9 °C

Ağrıların nedeni hormonlarımız mı?

Ağrıların nedeni hormonlarımız mı?
Vücudumuzun normal fonksiyonlarını yerine getirmek için gerekli olan düşük oranlı stresin kontrolden çıktığında kortizon ve adrenalin türevi hormonların aşırı düzeyde salınmasına neden olduğu, bunun da başta boyun ve sırt kasları olmak üzere birçok bölged

AĞRILARIN NEDENİ HORMONLARIMIZ

Vücudumuzun normal fonksiyonlarını yerine getirmek için gerekli olan düşük oranlı stresin kontrolden çıktığında kortizon ve adrenalin türevi hormonların aşırı düzeyde salınmasına neden olduğu, bunun da başta boyun ve sırt kasları olmak üzere birçok bölgede şiddetli ağrıya yol açtığı belirtildi.

Stresin ağrıyı, ağrının da stresi tetiklediğini belirten Uzman Doktor İlker Solmaz, “Kortizon ve adrenalin türevi hormonların aşırı derecede salınmasına neden olan stres, özellikle boyun ve sırt bölgelerine giden kanın azalmasına, oksijen oranının düşmesine, böylece de bu bölgelerdeki kasların sertleşmesine yol açarak yorgunluğa ve ağrıya sebebiyet vermektedir”  uyarısında bulundu.

Günlük yaşamımızın bir parçası haline gelen stresin düşük oranda olmasının vücudumuzun normal fonksiyonlarını yerine getirmesine yardımcı olduğu ancak kontrolden çıkması durumunda başta boyun ve sırt kasları olmak üzere birçok kasta ağrıya neden olduğu belirtildi. Uzman Doktor İlker Solmaz, “Kontrolden çıkan bir stres düzeyi, kortizon türevi hormonları aşırı derecede uyarmaktadır. Bu uyarılma sonucu hissedilmeyecek kadar hafif olan bir ağrı şiddetlenebilmektedir. Strese neden olan ağrılar vücudun kendi kendini iyileştirme mekanizmasını devreye sokan proloterapi adını verdiğimiz yöntemle ortadan kaldırılmaktadır. Türkiye Proloterapi ve Ağrı Kliniği olarak, strese neden olan ağrıları proloterapiyle çözmekle kalmıyor, hastaya stresle baş etme becerisini arttıracak destek de veriyoruz.” dedi. 

Stres, Hormon Dengesini Bozuyor 

Günlük yaşamımızda çeşitli nedenlerle stres altına gireriz. Ancak düşük seviyeli stresin zararlı olmadığı aksine vücudumuzun normal fonksiyonlarını yerine getirmesine yardımcı olduğu belirtildi. Sorunun bu stres düzeyinin kontrolden çıkması durumunda meydana geldiğini belirten Uzman Doktor İlker Solmaz, “Yüksek seviyeli stres,  kortizon türevi hormonları aşırı derecede uyarmaktadır. Stresle uyarılan adrenalin benzeri hormonlar normalde hissedilmeyecek olan ağrının algılanmasını artırır” diye konuştu. 

Stres; Boyun ve Sırt Kaslarında Ağrıya Neden Oluyor

Stresin ağrıyı, ağrının da stresi tetiklediğini belirten Uzman Doktor Solmaz, kontrol edilemeyen stresin boyun ve sırt kaslarında şiddetli ağrıların ortaya çıkmasına neden olabileceğini söyledi. Doktor Solmaz, “Kliniğimize bel ya da boyun ağrısı şikâyeti ile başvuran hastaların büyük çoğunluğu stresli bir dönemin ardından gelmektedirler. Örneğin, siyatik rahatsızlığı olup belirti vermeyen bir hasta stresli bir durumun ardından şiddetli kalça ve bacak ağrısı ile doktora başvurabilmektedir. Anlaşılacağı gibi stres pek çok ağrılı durumu da tetikleyebilmektedir” dedi. 

Stres hormonları olarak bilinen adrenalin türevi hormonların, aynı zamanda kasların sertleşmesine de neden olduğunun altını çizen Doktor İlker Solmaz, “Özellikle boyun ve sırt kasları bu tür kasılmalara karşı hassastır. Kasılan kas ise, dokulara giden kanın azalmasına ve oksijen oranının düşmesine neden olur. Bu da ilgili kaslarda yorgunluğa ve ağrıya sebebiyet verir” diye konuştu. 

Stres ve Ağrıya Karşı; Egzersiz

Ağrı-stres, Stres -ağrı kısır döngüsünü kırmanın en iyi yolunun egzersiz yapmaktan geçtiğini belirten Doktor Solmaz, hareketsiz yaşamdan uzak durulması gerektiğini belirtti. Solmaz, “Türkiye Proloterapi ve Ağrı Kliniği olarak; hastanın strese neden olan ağrılarını proloterapi adını verdiğimiz yöntemle çözmekle kalmıyor, hastaya stresle baş etme becerisini arttıracak destek veriyoruz. Stresi yönetme, önleme konularında farklı yöntemler ışığında danışmanlık ve eğitimler veriyoruz” dedi.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4850 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim