• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • Ankara -1 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 5 °C

Ağız ve diş sağlığınız için şekerli gıdalardan uzak durun!

Ağız ve diş sağlığınız için şekerli gıdalardan uzak durun!
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Çağrı Delilbaşı diyabet hastalarını uyardı.

Diyabet hastalarında diş çürüklerinin sağlıklı kişilere göre daha fazla geliştiğini belirten Medipol Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çağrı Delilbaşı, "Yaz aylarında dondurma ve benzeri şekerli gıdaların tüketimindeki artış, çürük oranının artmasına yol açmaktadır" dedi.

Medipol Üniversitesi Diş Hastanesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Çağrı Delilbaşı, diyabette artan kan ve tükürük şekeri miktarının damar yapısında bozukluk ve enfeksiyonlara yatkınlık nedeniyle önemli ağız ve diş sağlığı sorunlarına yol açtığını söyledi.

Diyabet hastalarında diş çürüklerinin sağlıklı kişilere göre daha fazla geliştiğini belirten Dr. Çağrı Delilbaşı, "Yaz aylarında dondurma ve benzeri şekerli gıdaların tüketimindeki artış, beraberinde çürük oranının artmasına yol açmaktadır. Diyabet hastalarında damarsal tahribat ve bağ dokusu yapısındaki bozukluk sebebiyle diş eti iltihapları ve bu iltihabın yayılması sonucu dişi destekleyen kemik kaybı, dişlerin çürümeden bile sallanarak düşmesine sebep olmaktadır" dedi.

Diyabetli hastalarda beslenmeye dikkat!

Kan şekerinin kaynağının çeşitli yiyeceklerde bulunan karbonhidrat adı verilen besin öğesi olduğunu hatırlatan Dr. Çağrı Delilbaşı, şöyle devam etti: "Şeker ve şeker içeren yiyecekler vücuda enerji verir, ancak bu tür yiyeceklerin yenilmesi kan şekeri kontrolünü bozar. Sofra şekeri, hazır meyve suları, tatlılar, çikolata, dondurma gibi yiyeceklerin içindeki karbonhidrat basit karbonhidrattır. Yani kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltirler. Ayrıca başta diş çürüklüğü olmak üzere, şişmanlık, kalp hastalığı, barsak hastalıkları gibi birçok sağlık sorununun oluşmasına neden olurlar."

Dr. Çağrı Delilbaşı, vücudun ihtiyacı olan enerjiyi kompleks karbonhidratlardan karşılayarak kan şekerinin daha geç ve daha yavaş yükselmesinin sağlanabileceğini belirterek, "Sebze, meyve, ekmek, pilav, makarna, kuru baklagiller gibi çeşitli yiyeceklerin içindeki karbonhidratlar yani kompleks karbonhidratların şekere parçalanma hızı yavaş olduğundan kan şekerini daha geç ve daha yavaş yükseltirler" dedi.

Yaz aylarında artan dondurma ve meyve miktarı kan şekeri düzeyini etkilediğini dile getiren Dr. Çağrı Delilbaşı, günümüzde diyabet hastaları için pek çok 'diyabetik ürün' adı altında şeker yerine yapay tatlandırıcı kullanılmış ürünlerin bulunduğunu ifade etti. Bu ürünlerin fazla tüketiminin de bir takım sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Dr. Çağrı Delilbaşı, şunları kaydetti: "Diyabetik dondurmaların aşırı tüketimi halinde kan şekeri yükselir bu nedenle diyabetli çocukların bu tür dondurmaları tüketmeleri kesinlikle önerilmez.

Yetişkinler ise çok az tüketmeli, fazla tüketim halinde hem uygun dozun üzerinde tatlandırıcı alınmış olur, hem de kan şekeri gereksiz yere yükselir. Bunun yanı sıra yaz meyvelerinin yüksek glisemik indekse sahip olduğu ve kan şekeri düzeyini ani olarak artırabilecekleri unutulmamalıdır. Bu nedenle diyabet hastaları yazın bu meyveleri dikkatle tüketmelidirler."

Diyabetli hastalarda dikkat edilmesi gereken en önemli beslenme ilkesinin herhangi bir yiyeceği gereğinden fazla tüketmemek olduğunu vurgulayan Dr. Çağrı Delilbaşı, "Vücudunuz için gerekli olan yiyeceklerin zaman ve miktar olarak belirli bir denge içinde alınması, hiperglisemi ve hipoglisemiyi önleyerek, kan şekeri kontrolünü sağlayacak ve böylece gelişebilecek komplikasyonlar önlenmiş veya geciktirilmiş olacaktır" diye konuştu.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3668 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim