Hükümetin son yıllarda ağız ve diş sağlığına yönelik yaptığı yatırımlarının ardından diş problemi yaşayanlar illerde açılan ağız ve diş sağlığı merkezlerinde kuyruğa girdi. Özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinde geçmiş yıllarda sağlık güvencesi olmadığı için diş bakımı yapamayan dar gelirli vatandaşlar, yeşil kart uygulamasıyla hiçbir ücret ödemeden diş tedavilerini yaptırıyor, çürüyen dişlerinin yerine protez taktırıyor.
Oluşan yoğun talep sebebiyle diş protez takımları için Van Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nde 5 ay sonrasına randevu veriliyor.
Van Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Diş Hekimi Murat Eskitaşçıoğlu, Ekim 2007 kurulan merkezin 10 hekimle faaliyete başladığını belirterek, artan yoğun talep üzerine şimdi hizmet verdikleri 5 katlı bir binayı kiralama yoluna gittiklerini söyledi. Ağustos ayı itibariyle yeni binada 35 diş hekimi ve 10 teknisyen ile çalışmaya devam ettiklerini anlatan Eskitaşçıoğlu, ağız ve diş sağlığı konusunda hastalara her türlü hizmeti verdiklerini kaydetti.
Poliklinik hizmetinin yanı sıra 24 saat acil hizmetin verildiğini hatırlatan Eskitaşçıoğlu, merkezde diş çekimi, kanal tedavisi, diş taşı temizleme, protezler, film ve röntgen çekimleri gibi diş sağlığına yönelik tüm hizmetlerin verildiğini vurguladı.
Günde ortama bin 200 kişiye poliklinik hizmeti verildiğini ifade eden Eskitaşçıoğlu, "Devletin verdiği hizmet kalitesi ve yelpazesi gelişmeye başlayınca vatandaşlarında bu hizmetlere talepleri artıyor. Her türlü hastamız var ama yeşil kartlı hasta oldukça fazla. Bu durum dar gelirli ailelerin geçmiş yıllarda diş sağlığı sorunlarını maddi imkânsızlık sebebiyle ertelemesinden kaynaklanıyor. Çünkü yeşil kartlı hastalarımız katılım payı ödemiyor. Tüm masrafları devlet karşılıyor. Örneğin dar gelirli bir vatandaşımız özel diş hekimine tak takım total protez yaptırırsa en az bin YTL ödemesi gerekiyor. Ama bizde bu proteze yeşil kartı sayesinde hiç bir ücret ödemeden kavuşuyor. Ağız ve diş sağlığında yeşil kartlı hastalar Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanlarına göre daha şanslı. Yeşil kartlılar katımı payı ödemezken SGK'lıların çalışanları yüzde 20, emekliler ise yüzde 11 katılım payı ödüyor. Devletin yeşil kartlılara sağladığı bu imkânlar sebebiyle yıllarca çürük dişleriyle yaşamış, ağzında diş kalmamış insanlarımız bu fırsatı değerlendirerek diş bakımını yaptırıyor. Bu da aşırı yoğunluğa sebep oluyor. Bizlerde talepleri yerine getirmeye çalışıyoruz." diye konuştu.
Yoğun talepten dolayı diş protezi için 5 ay sonrasına randevu verildiğini anlatan Eskitaşçıoğlu, diş protezi için başvuran hastanın aybaşında diş ölçülerinin alındığını ve ay sonuna kadar bu işlemin bitirilerek dişlerin takıldığını vurguladı.
Yoğunluğu gösterme bakımından Ekim 2008 istatistiklerini veren Eskitaşçıoğlu, 18 iş gününde toplam 12 bin 737 hasta girişi olduğunu kaydetti.
Eskitaşçıoğlu, aynı ay içinde 2 bin 140 dolgu, 4 bin 44 diş çekimi, bin 125 muhtelif film çekimi, 450 adet hareketli protez, 800 diş taşı temizlenmiş, 194 kanal temizliği ve 78 adet sabit protez yapıldığını aktardı.
Eskitaşçıoğlu, yaşlı hastaların daha çok hareketli protez talep ederken eğitimli ve genç kesim ise daha çok sabit proteze ve diş taşı temizlemeye önem verdiğini dile getirdi.
Eskitaşçıoğlu, kurum olarak sadece ağız ve diş sağlığı hizmetinin yanı sıra hastalara tedavilerinin sırasında doktorların diş sağlığı konusunda eğitimler verdiğini belirterek, yine servislerde bulunan LCD ekranlarında ağız ve diş sağlığı ile ilgili CD'ler vatandaşa izlettirildiğini vurguladı.
Vatandaşlar ise devletin kendilerine sağladığı imkânlardan memnun olduklarını belirterek, geçmiş yıllarda verilmeyen bu tür hizmetlerin yeni yeni verilmesi sebebiyle diş sağlığına rağbeti artırdığını kaydetti.
Geçmişte kendi imkanları ile yaptırdığı diş protezlerinin işlevi yerine getirmediği için yeni protez için başvuran yeşil kartlı hasta Muhammed Ergenç (70), devletin sağladığı imkanlara teşekkür etti.
Ağzından çıkardığı eski protezleri gösteren Ergenç, "Allah devletimizden razı olsun. Bozulan protezlerimin yerine ücretsiz yeni protez yaptırıyorlar. Ben devletime kurban olayım" diye konuştu.