Kayseri"de faaliyet gösteren özel Denta Forum Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Ortodontist Dr. Alaattin Keykubat, dünya"nın birçok ülkesinde ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin özelleştirildiğini vurgulayarak, bu gelişmenin ülkemizde tersi bir uygulama ile devletin sağlık kurumları tarafından yürütüldüğünü söyledi. Ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin özelleştirilmemesinin birçok sıkıntılara yol açtığını belirten Keykubat, özelleştirmenin sağlık açısından en sağlıklı yöntem olduğunu vurguladı.
Türkiye"deki diş hekimlerinin gündeminde birkaç önemli konunun var olduğunun altını çizen Keykubat, "Türkiye"de faaliyet gösteren diş hekimlerini ilgilendiren özellikle Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile ilgili çok değişiklikler oldu. 2010 yılı Mart ayı sonunda yayınlanan SGK genelgesine göre sevk olduğu taktirde bütün diş tedavileri ve tedavi masrafları SGK yani devlet tarafından karşılanacaktı. Bu gelişme SGK güvencesinde olan yaklaşık 65 milyon kişiyi ilgilendiren bir konu idi. SGK güvencesinde bulunanların tamamının diş tedavi masrafları hasta sevk olursa, Türk Diş Hekimleri Birliği"nin asgari ücret tarifesine göre SGK tarafından ödenecekti. Sağlık Bakanlığı da Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri"nden hastaların diş tedavilerinde sevklerinin yapılmadan çalışabilmeleri konusunda düzenleme yapmalarını istedi. Vatandaşımız, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerinde yaşanan yığılmalardan dolayı büyük sıkıntı içerisinde. Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri şuanda bir anlamda devletleştiriliyor. Fakat özelleştirilme sağlık açısından en sağlıklı yöntem. Sağlık hizmetlerinin kesinlikle özelleştirilmeleri lazım. Dünyada böyle bir uygulama var ama ülkemizde diş sağlığı bakımından tam tersi bir uygulama yürütülüyor. Devlet diş sağlığı hizmetini Sağlık Bakanlığınca yapmaya çalışıyor. Buda birçok sıkıntılara yol açıyor. Sıkıntılar hiç dile getirilmiyor. Sadece Sağlık Bakanlığının istatistiklerine bakılarak şu kadar kar edildi gibi rakamlar ortaya çıkartılıyor. Halbuki mesleki açıdan hizmet kalitesi çok düşüyor. Çok aksaklıklar oluyor. Bu anlamda da ağız ve diş hastalarının sevk yapılmadan devlet hastanelerine ve ağız diş sağlığı merkezlerine yönlendirilmesi hastalar açısından sıkıntı oluyor. Bu konularda bazı dengelerin oturması gerekir. Türk Diş Hekimleri Birliği bir tarafa çekiyor, hükümet yetkilileri farklı tarafa çekiyor. Aslında bir uzlaşmanın sağlanması lazım. Bu konunun akıbetinin ne olacağı yaklaşık 2 yıldan beri merakla bekleniyor. Ağız ve diş sağlığı ile ilgili hizmetlerin devlet güvencesine alınıp alınmayacağı veya ne kadarının alınacağı konularında çok kargaşa içerisinde bu durumdan vatandaşımız çok zarar görüyor. Hizmetler aksıyor bunların yerli yerine oturması lazım" dedi.
ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZA SEVK ENGELİ
Mart ayında yayımlanan bir genelge ile engelli vatandaşların diş tedavilerinde sevk engeline takıldığını ifade eden Keykubat, "Diş tedavilerinde yüzde 40 ve üzeri engelli olan vatandaşlarımız Mart ayına kadar sevk olmaksızın dışarıda istediği özel bir kuruluşta diş tedavilerini yaptırıp fatura ettirebiliyordu. Bu masrafları devlet karşılıyordu. Fakat bu durum 30 Mart 2010 tarihinde yayınlanan genelgeye göre engellilerinde sevk almaları konularında şart getirdi. Engellilerde bu gelişmelerden sonra Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerinden sevk alamadı. Son bir gelişme ile Sağlık Bakanlığı diş hizmetlerinde geçerli olacak olan 2001 yılına ait asgari fiyat tarifesinden bir listeyi yayınladı. Türk Diş Hekimleri Birliği ise bu asgari fiyatlara itiraz ederek diş hizmetlerini bu fiyatlara düşüremezsin, fiyatları yükselt diye Sağlık Bakanlığı"na dava açtı. Davanın sonucunu bilemiyorum ama Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan asgari fiyat tarifesi kabul edilse bile ücretin belli bir kısmının da vatandaştan talep edilmesi ile yeni bir formül bulunabilir diye düşünüyorum" diye konuştu.
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI İÇİN DAHA CİDDİ STRATEJİLER BELİRLENMELİ
Türkiye"de diş hekimliğinin daha ciddi platformlarda temsil edilmesi ve ağız ve diş sağlığı için daha ciddi stratejilerin belirlenmesi gerektiğine dikkati çeken Keykubat, "Diş hekimliğinin temsil edileceği merci ülkemizde çok net değil. Sağlık Bakanlığında bir genel müdürlük veya müsteşarlık konumunda temsil edilmiyor. SGK, diş ile ilgili projelerini ve stratejilerini daha uzman bir şekilde değerlendirmelidir. Ülkemizde ağız ve diş sağlığı ile ilgili stratejiler daha profesyonelce belirlenmelidir. Kayseri"de ve Türkiye genelinde faaliyet gösteren diş hekimleri odalarının ağız ve diş sağlığı ile ilgili sorunların çözümünde daha ciddi ve kalıcı hareket etmeleri gerekmektedir" şeklinde konuştu.
Haber: Mehmet Fatih Kaymaz