• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • Ankara -1 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 5 °C

Ağız kokusundan nasıl kurtulabilirim?

Ağız kokusundan nasıl kurtulabilirim?
Oruç tutarken bütün gün yiyecek ve içeceklerden uzak durduğunuz için tükürük salgınız azalır, ağız kuruluğu ve koku sorunu sıklaşır. Tükürük salgınızın azalması çürük riskini de artırır.

"Ramazan ayını oruç tutarak geçiriyorum. Ancak bir sorunum var; ağız kokusu... Sevdiklerimin yanına bu nedenle yaklaşamıyorum. Ağız kokusundan kurtulmak için ne yapmalıyım?" S.M./Manisa

Oruç tutarken bütün gün yiyecek ve içeceklerden uzak durduğunuz için tükürük salgınız azalır, ağız kuruluğu ve koku sorunu sıklaşır. Tükürük salgınızın azalması çürük riskini de artırır. Ramazan boyunca aşırı çay, tatlı, kahve, yağlı ve baharatlı yiyeceklerden kaçının. Sigarayı azaltın. Sahur ve iftar sonrasındaki 20-30 dakikalık sürede mutlaka dişlerinizi fırçalayın. Diş ipi ve antiseptik ağız gargaralarını deneyin. Kronik ağız kokusu daha ciddi rahatsızlıkların habercisi olabilir. Diş çürükleri, diş eti enfeksiyonları, reflü, sinüzite bağlı akıntılar ağız kokusu yaratabilir. Bu nedenle ısrarla devam eden bir şikayetiniz varsa, mutlaka bir uzmana danışın.

Her şeyi iftarda yemeyin
" Düzenli oruç tutmaya çalışıyorum. Midem ağrıyor, gaz şikayetim her geçen gün daha fazla artıyor. Sizce bu süreçte beslenmede nelere dikkat etmeliyim?" A.K./İstanbul
Oruç tutarken hem kan şekeriniz düştüğü, hem de vücudunuz susuz kaldığı için iftar vakti, ana öğün yüklemesi haline geliyor. Aşırı besin ve sıvı alımı dolayısıyla mide rahatsızlıkları, reflü, gaz şikayeti artıyor. Oysa günlük beslenmenizde önemli bir yeri olan ara öğünleri Ramazan ayı boyunca da atlamamalısınız. İftarda orucunuzu sağlıklı besinlerle açtıktan yaklaşık iki saat sonra hafif ancak besleyici gıdalarla kan şekeri ve sıvı ihtiyacınızı karşılamalısınız. Meyve, az yağlı süt ve süt ürünleri, sütlü tatlı, iki-üç adet tam ceviz, yedi-sekiz adet fındık/badem gibi seçeneklerle hem kalori dengesini sağlar, hem de midenizi korumuş olursunuz. Oruç tutarken de üç ara öğün kuralını hatırlayın.

Şeker uyku problemi yaratır
"51 yaşındayım. Doktorum şeker hastalığı başlangıcı yaşadığımı söyledi. Bu durumu geri döndürebilmem mümkün mü?" B.N./Mersin
Şeker hastalığı uzun vadede birçok sağlık riskini artırıyor. Kalp, beyin, böbrek, göz, hatta cinsel bölgeye giden damarları etkiliyor, sinir sisteminde yan etkilere yol açabiliyor. Kan şekerinizi kontrol altına almak istiyorsanız, hekiminiz ve bir beslenme uzmanı eşliğinde şeker hastalığına uygun bir beslenme tarzı edinmelisiniz. Sağlıklı bir kilo aralığında kalmalısınız. Günde 30-60 dakika arasında yürüyüşler yapmayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Sigara ve aşırı alkolden uzak durmalısınız. Son dönemde Amerika'da yapılan bir çalışma, uyku sorunları yaşayan diyabet hastalarında insülin direncinin arttığını gösterdi. Uyku problemi çeken şeker hastalarında insülin direnci neredeyse yüzde 80 artar. Bu nedenle uyku süresi ve kalitesine de dikkat etmelisiniz. Şeker hastalarında uykuda solunum durması (apne) gibi şikayetler görülebilir. Eğer böyle bir sorununuz varsa vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmalısınız.

 



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3932 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim