• BIST 9232.9
  • Altın 2907.517
  • Dolar 34.564
  • Euro 36.6366
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 13 °C

Ağız kokusu kanser sinyali mi?

Ağız kokusu kanser sinyali mi?
Her dört kişiden birinin yaşadığı ağız kokusu, genelde diş ve diş eti hastalıklarından kaynaklanıyor. Ancak mide, bağırsak, akciğer ve gırtlak kanserinde de ağız kokusuna sık rastlanıyor.

Günümüzde pek çok kişi ağız kokusundan dertli... Bu sorun, özellikle sosyal ortamlarda kabus yaşatıyor. Sabah Gazetesi'nden Esra Tüzün'ün yazısında, Doktorlar Merkezi'nden Diş Hekimi Sibel Karaman Örsal; ağız kokusunun nedenleri hakkında bilgi verdi ve bu sorundan kurtulmanın reçetesini yazdı:

DÖRT KİŞİDEN BİRİ DERTLİ
Ağız kokusu, dünya nüfusunun çoğunun yaşadığı bir problemdir. Her dört kişiden biri; ağız kokusundan yana dertli... Özellikle 20-60 yaş arası popülasyonu etkileyen bu soruna karşı sakız, gargara gibi ürünler satılıyor. Yani ağız kokusunun çözümüne yönelik bir pazar da oluşmuş durumda.

NEFES KOKUSU İLE KARIŞMAMALI
Ağız kokusunun oluşma sebebine göre, tedavisi de vardır. Nefes kokusu ise ağız kokusu ile karıştırılmamalıdır. Nefes kokusu; kişinin sistemik bir hastalığı olduğunu gösteriyor. Bu soruna akciğer, mide ya da kronik kabızlık gibi bağırsak problemleri neden olabilir. Günümüzde son yıllarda yapılan birtakım çalışmalarda; kanser vakalarının erken döneminde, hastanın nefesinin koktuğu ve bu yolla erken teşhisin olabileceği tartışılıyor.

İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BİLE VAR
İstanbul'da ilkokul yaşındaki çocukların ağzında yapılan muayenelerde; yüzde 80 oranında çürük dişe rastlanıyor. Bu bize çocukların dişlerini fırçalamadığını gösteriyor. Bu durum; onların ileride çürüklerle beraber çok ciddi diş eti sorunları ve kaçınılmaz ağız kokusu problemi yaşayacaklarının sinyalini veriyor. Aynı zamanda ailelerin de, diş bakımı konusundaki bilinç eksikliğini gösteriyor.

YÜZDE 90 DİŞ ETİ HASTALIĞI
Ağız kokusu, diş eti hastalığının en önemli bulgularından biridir. Kokunun nedeni yüzde 90 oranında diş ve diş eti hastalıklarıdır. Diş eti hastalığı ve çürükler; iyi ağız bakımı ile önlenebilir.

KAÇ ÇEŞİT AĞIZ KOKUSU VAR?

  • Fizyolojik ağız kokusu: Buna sabah kokusu da denilebilir. Yenilen ve içilen gıdaların sebep olduğu, çoğunlukla artıkların dil yüzeyine yapışmasından kaynaklanan bir kokudur. Kalıcı değildir, kozmetik sıkıntı olarak görülür.
  • Patolojik koku: Ağız içi kaynaklı olanların nedeni diş ve diş eti hastalıklarıdır. Ağız dışı kaynaklı kokuların altında ise burun, geniz veya üst solunum yolunda yaşanan sorunlar yatar.
  • Sanal ağız kokusu: Hasta, ağız kokusunun olduğunu düşünür. Ancak belirgin bir koku yoktur. Muayene ve ağız hijyeni kontrolü ile durum düzeltilir.
  • Halitofobi: Ağız kokusu olan hasta, tedavi sonrası hâlâ koku hisseder. Bu psikolojik bir durumdur. Ağız kokusu olduğunu gösteren hiçbir bulgu yoktur. Psikolojik destekle sorun çözülür.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4796 defa okunmuştur
Haberin Devamı  1 2 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim