DİLİ FIRÇALAMAK YÜZDE 42 ORANINDA ÖNLÜYOR
1. Dişleri fırçalamak ağız kokusuna engel olur. Dişleri beyaz olsun diye değil; diş yüzeyine yapışan artıklarını temizlemek için fırçalarız. Böylece ağız florasındaki bakterilerle yiyecek artıkları birleşmez. Bunun sonucunda diş plağı, diş taşı ve ağız kokusu oluşmaz.
2. Dişler akşam fırçalandıktan sonra; diş ipi, arayüz fırçası veya ağız duşu ile ara yüz temizliği yapılmalıdır. Böylece fırçanın ulaşamadığı yerler de temizlenir.
3. Dil yüzeyinin üstüne yemek artıkları yapışır. Dolayısıyla dil fırçalamak; diş fırçalamak kadar önemlidir. Özellikle dilin arka kısımlarında çok daha fazla bakteri vardır. Ağız kokusu, dilin fırçalanmasıyla yüzde 42 oranında giderilir. Bu oran sadece diş fırçalamada yüzde 35'tir.
4. Ağızda bulunan köprülerin altı, diş ipi ya da ağız duşu ile temizlenmelidir.
5. Yarı-gömülü yirmi yaş dişleri de ağız kokusuna neden olur. Bu dişlerin çekilerek tedavisi yapılmalıdır.
6. Az su içen, yapışkan, şekerli gıdaları çok tüketenlerde; tükürük az olduğu için çürük ve diş eti sorunu olur.
SOĞAN VE SARIMSAK YİYEN 72 SAAT KOKUYOR
- Soğan, sarımsak gibi bazı gıdalar; ağızda 72 saat kalan kokuya sebep oluyor.
- Alkol, bazı sistemik hastalıklar için kullanılan ilaçlar ve vitaminler, ağız kokusuna yol açabilir.
AMONYAK KOKUSU
- Gastrit ve ülsere sebep olan Helicobacter plori mikrobu da ağız kokusu sebebidir. Bu mikroptan kaynaklanan mide problemlerinde sıklıkla amonyak kokusu hissediliyor.
- Diş eti hastalığı olan kişilerde; dil yüzeyinde de çok daha fazla bakteri olduğu görülmüştür. Bu kokuya sülfür bileşikleri neden oluyor.
- Mide, böbrek ve akciğer hastalıklarında, özellikle larenks yani gırtlak kanserinde, ağız kokusuna çok sık rastlanıyor.
Esra Tüzün / Sabah