• BIST 9420.42
  • Altın 2828.714
  • Dolar 34.3437
  • Euro 36.3635
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

Ağız kokusu erkeklerde daha çok görülüyor

Ağız kokusu erkeklerde daha çok görülüyor
Özellikle bir çok insanın sosyal ilişkilerini birinci dereceden etkileyen en önemli problemlerden bir tanesi de ağız kokusu. DentGroup cerrahi ve estetik diş hekimi Dt. Bijen Muhit, ağız kokusu ve sebepleriyle ilgili bilgi verdi.

Özellikle bir çok insanın sosyal ilişkilerini birinci dereceden etkileyen en önemli problemlerden bir tanesi de ağız kokusu. Ağız kokusu sosyal açıdan problem yarattığı gibi aynı zamanda da bir çok hastalığın habercisi olabiliyor.

DentGroup cerrahi ve estetik diş hekimi Dt. Bijen Muhit, ağız kokusu ve sebepleriyle ilgili bilgi verdi. Ağız kokusunun nedenleri ve mücadele yöntemleriyle ilgili bilgi veren Muhit, şöyle konuştu:

"Tıpta Halitosis olarak adlandırılan, hasta ile birlikte çevresindekileri de rahatsız eden nefesteki çirkin koku, agız ya da burundan ileri gelebiliyor ve önemli hastalıkların habercisi de olabiliyor.

Kötü ağız kokusu kisiler arası iletisimi olumsuz etkilediği gibi, kiside sosyal baskı, psikososyal stres ve özgüven problemlerine de yol açıyor. Dent Group cerrahi ve estetik diş hekimi Dt. Bijen Muhit, diş çürükleri ve periodontal hastalıklardan sonra, dis hekimlerine yapılan en sık basvuru nedeninin, agız kokusu olduğunu vurguluyor. Son 35 yıl içinde tükürükte ve nefeste bakteriler tarafından üretilen uçucu sülfür bilesiklerinin (USB) direkt ölçümünün geliştirildiğini kaydeden Dt. Bijen Muhit, böylece kokunun kaynakları ve sebeplerinin daha net olarak ortaya konabildiğini belirtiyor. Muhit, ağız kokusu ve tedavisi ile ilgili şu bilgileri aktarıyor:

ERKEKLERDE ÜÇ KAT FAZLA GÖRÜLÜYOR

Kötü ağız kokusu toplumda sıkça ve her yasta görülür. Yetiskinlerin en az yüzde 50'sinde hayatlarının bir döneminde, özellikle sabah kalktıktan sonra sosyal olarak kabul edilemeyecek derecede agız kokusu vardır. Yapılan araştırmalar, erkeklerde kadınlara oranla 3 kat daha fazla ağız kokusu olduğunu ortaya koymaktadır.

YAŞLA BİRLİKTE AĞIZ KOKUSU ARTAR

Kötü ağız kokusu 20 yas üzeri bireylerde de, gençlere oranla 3 kat fazla gözlemlenir. Orta yas gurubundakilerde özellikle sabahları siddetli bir agız kokusu görülür. Ileri yas gruplarında ise, kullanılan protezler, tükürügün akıskanlıgını yitirmesi ve sistemik hastalıklara baglı olarak agız kokusu artar.

Agız veya agız dısı kaynak ayırımını yapmak için en kolay yol, agız ve burun kokularını karsılastırmaktır. Çünkü ağız kokusunun agız dısı nedenleri düsünüldügünde akla gelen ilk organ, burundur. Burun solunumu, aslen tercih edilmesi gereken solunum tipidir. Agız solunumu ise burun tıkanıklıgı sonucu meydana gelmektedir. Koku, burundan kaynaklanıyor veya medikal sebeplere sahip ise ileri degerlendirme için bir tıp doktoruna başvurulmalıdır.

BAZI YİYECEKLER AĞIZ KOKUSUNA SEBEP OLUR

Ağız kokusunun fizyolojik nedenleri ise; açlık, mensturasyon, sigara içiciligi, kötü agız hijyeni, yemek artıkları, yüksek protein içerikli gıdalar, soğan, sarımsak, turp gibi odoriferöz yiyecekler, kahve, alkol ve bazı baharatlardır.

HASTALIK HABERCİSİ

Ağız kokusu, üst ve alt solunum yolu rahatsızlıkları, gastrointestinal sistem (mide-bağırsak), yemek borusu, karaciğer, otoimmün system (bağışıklık) ve kan hastalıkları, kronik böbrek yetmezligI, lösemi, AIDS ve metabolik hastalıklar gibi hastalıkların habercisi olabileceğinden, ciddiye alınmalı, ağız kaynaklı değilse muhakkak doktora gidilmelidir.

DİLİNİZİ DE FIRÇALAYIN

Dil fırçalamak, diş fırçalamak kadar önemli...

Dislerden plagın uzaklastırılması için pek çok ürün kullanılırken, üzerinde agız kokusu olusturan milyonlarca bakteri barındıran bir organın, yani dilin temizligi ihmal edilir. Dilin arka sırtı bakteri örtüsü ile kaplıdır. Yutkunmak ve pek çogumuzda oldugu gibi yumusak diyetle beslenmek bu örtüyü kaldıramaz, sonuçta beyaz-gri ve mikroorganizmadan zengin bir tabaka orada bozulmadan kalır. Dildeki bu katmanın kokusması sırasında olusan hidrojen sülfit ve metil merkap, doğrudan agız kokusuyla iliskilidir. Bu nedenle, dilin fırçalanması en az dişlerin fırçalanması kadar önemsenmeli."

Özge DÜZGÜN / İSTANBUL

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3690 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim