• BIST 9886.05
  • Altın 2961.047
  • Dolar 34.7358
  • Euro 36.6351
  • Ankara 4 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 11 °C

Ağız kokusu 'bakteri' kaynaklı olabilir

Ağız kokusu 'bakteri' kaynaklı olabilir
KTÜ Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür, mideye yerleşen "helikobakter pilori" adı verilen bakterinin ağız kokusuna neden olduğunu söyledi.

MELTEM YILMAZ

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr.Orhan Özgür, mideye yerleşen "helikobakter pilori" adı verilen bakterinin ağız kokusuna neden olduğunu söyledi.

Özgür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ağız kokusunun sık rastlanılan önemli bir sağlık sorunu olduğunu belirtti. Ağız kokusunun kişilerin sosyal faaliyetlerini de sınırladığını belirten Özgür, "Ağız kokusu kişide özgüven kaybına yol açabilmektedir. Yine eşler arasında uyumsuzluğa neden olabiliyor. Ülkemizde ve yurtdışında yapılan çalışmalarda, ağız kokusunun toplumda görülme sıklığı yüzde 30'a kadar çıkmaktadır" dedi.

Özgür, ağız içinden kaynaklanan kötü kokunun birçok nedeni olabileceğine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

" Ağız kokusu yapan hastalıklar ağız içi ve ağız dışı hastalıklar olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Ağız içi nedenler arasında dil üzerinde biriken bakteriler, diş eti ve diş destek dokularının iltihabı ile diş çürükleri sayılabilir.Ağız kokusu ile gelen hastaların yüzde 90'ı kadarında ağız içerisinde bir hastalık ile karşılaşılmaktadır. Uzun süre devam eden kulak burun boğaz enfeksiyonlarını, sindirim sistemi ve tüm vücudu ilgilendiren hastalıkları da ağız kokusu yapan hastalıklardan sayabiliriz. Şeker hastalarında da ağızda aseton kokusu önemlidir."

Böbrek yetmezliği olan, üre ve sirozlu hastalarda da amonyak birikiminin ağız kokusunun önemli nedenleri arasında olduğunu vurgulayan Özgür, "Ağız kokusu yapan hastalıklar içerisinde midede yerleşen 'helikobakter pilori' adı verilen bakteri önemli bir yer tutmaktadır. Ülkemizde yapılan çalışmalarda bu mikrobun sıklığı yüzde 80 dolayındadır. Ağız kokusuna yol açan diğer sindirim sistemi hastalıkları ise bağırsak parazitleri, sindirim sistemi kanamaları, reflü hastalığı, mide fıtığı, karaciğer yetmezliği, mide çıkışında tıkanma ve bazı emilim bozukları sayılabilir" diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 9051 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim