• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 9 °C

Ağız Diş Sağlığı Hizmetleri Özel kurumlardan neden alınmıyor ?

Ağız Diş Sağlığı Hizmetleri Özel kurumlardan neden alınmıyor ?
Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) Genel Başkanı Prof.Dr.Taner Yücel, sağlık sektöründe sadece Ağız Diş Sağlığı Hizmetlerinin özel kurum ve kuruluşlardan satın alınmadığını, sektörün diğer tüm bileşenlerinin kamu finansmanından yararlandığını ifade etti.

Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) Genel Başkanı Prof.Dr.Taner Yücel, sağlık sektöründe sadece Ağız Diş Sağlığı Hizmetlerinin özel kurum ve kuruluşlardan satın alınmadığını, sektörün diğer tüm bileşenlerinin kamu finansmanından yararlandığını ifade etti.

TDB 13.Olağan Genel Kurulu sonrasında Türk Dişhekimleri Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Taner YÜCEL ve Başkanvekili Kadir Tümay İMRE, 28.12.2010 tarihinde TBMM’de Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep AKDAĞ ile bir araya geldi.

Sağlık Bakanlığı Sağlık Eğitimi Genel Müdürü M.İ. Safa KAPICIOĞLU’nun da katıldığı görüşmede öne çıkan konulara dair ayrıntılar;


HİZMET ALIMI:

TDB Genel Başkanı Prof.Dr.Taner YÜCEL, sağlık sektöründe sadece Ağız Diş Sağlığı Hizmetlerinin özel kurum ve kuruluşlardan satın alınmadığını, sektörün diğer tüm bileşenlerinin kamu finansmanından yararlandığını ifade etti. Hem kamuda, hem de serbest olarak çalışan dişhekimlerinin çok zor durumda olduğunu ifade eden YÜCEL, “Biz TDB olarak özel olarak tanımlanmış koşullarda dişhekimlerinden hizmet satın alınmasını istiyoruz. 2008 yılında vermiş olduğumuz teklif üzerinden yapılan çalışmalar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının demeci ile yarım kalmış ve o günden bugüne hiçbir gelişme olmamıştır.” diye konuştu.

Prof.Dr.Taner YÜCEL; ağız diş sağlığı hizmetlerinin genel sağlığın bir parçası olarak değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizerek, ayrıca sağlığa ayrılan bütçeden ağız diş sağlığı hizmetleri için ayrılan miktarın olması gerekenin çok altında olduğunu,

Kamudaki meslektaşlarımız özellikle iş yoğunluğundan dolayı şikayetçi olduklarını hatırlatarak, performans uygulamaları açısından kurumlar arasındaki eşitsizlikler olduğunu ifade etti.

Sağlık Bakanı Prof.Dr.Recep AKDAĞ ise; Kamuda çalışan dişhekimlerinin durumlarından gayet memnun olduklarını ve oldukça iyi kazandıklarını söyledi.

Hizmet alımının gerçekleşmesini kendisinin de istediğini de ifade eden AKDAĞ, “ancak bu konuda asıl muhatabınız Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’dur. Konu bana sorulduğunda ben olumlu görüş bildiririm. Sizler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile ilişkilerinize devam edin.” Diye sözlerine devam etti.

Hizmet alımının kamuya (SGK’ya) ne kadar yük getireceğinin önemli olduğunu söyleyen AKDAĞ, “Sosyal Güvenlik Kurumu şu anda ağız diş sağlığı hizmetleri için ne kadar harcadığını tam olarak bilemiyor. Kamu maliyesi açısından çok fazla yük oluşturmayan bir sistem geliştirilebilmesi çok önemli. Aslında Avrupa’da ağız diş sağlığı hizmetlerinin finansmanı kamu tarafından neredeyse hiç karşılanmamaktadır, ağız diş sağlığı hizmetlerinin fonlanması hep kamu tarafından mı karşılanacak tartışmak lazım.”

“Biz Hükümet olarak sosyal devletin bir gereği diye düşünüyoruz ve ağız diş sağlığı hizmetlerini kamu olarak vatandaşımıza sunuyoruz. Bu hizmetlerin kamuda çalışan yedi bin dişhekimi tarafından karşılanamayacağını biz de biliyoruz, bu aynı zamanda kaynak meselesidir. Ağız diş sağlığı hizmetlerinde vatandaşın vereceği katkı payı bir miktar daha arttırılabilir.” diyerek düşüncelerini ifade etti.


ULUSAL KORUYUCU DİŞHEKİMLİĞİ PROGRAMI:

TDB Genel Başkanı Prof.Dr.Taner YÜCEL, ağız diş sağlığı açısından gelecekte daha kabul edilebilir bir düzeye ulaşabilmemiz için bugünden özellikle 0-18 yaş grubuna yönelik koruyucu programlar uygulanması gerektiğini, hem meslek örgütünün hem de Bakanlığın bu alanda yaptığı çalışmaların ortaklaştırılması ve tek bir merkezden koordine edilmesi gerektiğini ifade etti.

Dişhekimlerinin bu tip projelerde görev almaktan kaçınmayacaklarının altını çizen YÜCEL, tüm sektörün desteğini alacak ulusal bir projenin geliştirebileceğini söyledi.

Prof.Dr.Recep AKDAĞ da; "Bu konuda görüşelim ve ortak çalışmalar yapalım" dedi.


AÜT:

TDB Asgari Ücret Tarifesinin, 2007 yılından beri değişmediğini ve meslektaşların bu konuda çok rahatsız olduğunu ifade eden YÜCEL, “Lütfen artık listemiz onaylansın” diye konuştu.

Sağlık Bakanı Prof.Dr.Recep AKDAĞ ise; “Yargı kararları sonrasında, yapılan sevklerin TDB Asgari Ücret Tarifesi üzerinden ödemelerinin yapılması durumu olduğu sürece sizin istediğiniz ücretleri onaylamam mümkün değildir, kamu maliyesini düşünmek zorundayız.” diye ifade etti.


DİŞHEKİMLİĞİNDE UZMANLIK:

Görüşmede Prof.Dr.Recep AKDAĞ, Türk Dişhekimleri Birliği’nin neden dişhekimliğinde uzmanlığa karşı çıktığını sorarak, özellikle kamuda çalışan doktoralı dişhekimlerinin hak kaybına uğradığını söyledi.

TDB’nin iki dalda (ortodonti ve cerrahi) uzmanlığa karşı çıkmadığını hatta bir an önce hayata geçmesini istediğini belirten Prof.Dr.Taner YÜCEL, “Diğer dallarda ise çalışma yapılmasını gerekli görüyoruz. Hangi dalların uzmanlık olması gerektiği konusunda kriterlerimiz var, bu kriterlere uygunluk söz konusu olursa hiçbir dalda uzmanlığa karşı çıkmayız.” diye konuştu.

Kamuda çalışan doktoralı meslektaşlarımızın ücret sorunun Performans Yönergesinde yapılacak değişiklikler ile kısmen düzeltilebileceğini ifade eden YÜCEL, Uzmanlık dallarının belirlenmesinde dikkatli olmazsak gelecekte dişhekiminin çalışma alanının daralacağının altını çizdi. Belirlediğimiz uzmanlık kriterlerinin özellikle Kanada ve Avustralya örneklerinden yola çıkılarak ülkemiz şartlarına göre belirlendiğini önemle vurgulayan YÜCEL, “Bu kriterlerin gözden geçirilerek uzmanlık dallarının temel değerlendirme kriterleri olarak kabul edilmesi gerekir” dedi.

Prof.Dr.Recep AKDAĞ ise, “Hiçbir uzmanlık dişhekimlerinin çalışma alanını daraltmamalıdır, eğer böyle bir algı varsa bunu düzeltmemiz gerekir” diye görüş bildirdi.

(Sağlık Bakanı Prof.Dr.Recep AKDAĞ’ın, TBMM Genel Kurulu’na katılmak üzere ayrılmasının ardından uzmanlık konusunda görüşmeye Sağlık Bakanlığı Sağlık Eğitimi Genel Müdürü M.İ. Safa KAPICIOĞLU ile bir süre daha devam edildi.)

Türk Dişhekimleri Birliği (TDB)
tdb.org.tr

 

Bu haber toplam 6758 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim