• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 4 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 9 °C

Affın kapsamı daraltıldı

Affın kapsamı daraltıldı
"Torba tasarı" TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

Kamu alacaklarının yapılandırılmasıyla ilgili düzenlemede vergi cezalarında kapsam daraltıldı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Soma'daki facianın ardından madencilere yönelik düzenlemeler ve kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasını da içeren "torba kanun" tasarısının görüşmeleri sırasında hükümetin verdiği önergeyle, vergi cezaları kapsam dışına çıkarıldı.

Buna göre, verginin aslı ve buna bağlı cezalar tahsil edilecek. Bunlara uygulanan gecikme faizi ya da gecikme zammı yerine Yİ-ÜFE oranında yeniden faiz hesaplanacak.


Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Burada gündeme getirilen düzenlemelerin çoğuna, bir tasarı olarak gelse, bizim uygun görüş vermeme ihtimalimiz yüksektir. Ama teklif olarak geldiğinde takdiri size bırakacağız. Bize kalırsa bu düzenleme hiçbir şekilde af niteliğinde unsurları içermemeli, en ideali bu. Ama madem gündeme geldi bir an önce çıkmasını istiyorum. Niye? Çünkü bizim tahsilata ihtiyacımız var. Bunun bir an önce yasalaşması bu ülkenin faydasınadır" dedi.

Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen "Torba tasarı" üzerinde milletvekillerinin sorularını ve eleştirilerini yanıtladı.

Bu yapılandırmaların cumhuriyetin ilk dönemlerinden itibaren dönem dönem yapıldığını belirten Şimşek, "Genel olarak bizim siyaset kültürümüzde bu uygulamalar var. Keşke bir yolunu bulabilsek de zora giren ve ödeme kabiliyeti azalan şirketlere, spesifik bir yapılandırmayı yapabilsek ve genel, herkesin uyumunu da bozan bu adaletsizlik algısını artıran düzenlemeler yoluna gitmesek" dedi.

Şimşek, Türkiye'de kurumlar vergisinin yüksek olmadığını belirterek, "Bizim dönemimizde bir şirket 100 lira kar ediyorsa eskiden 65 lira vergi alınıyordu, şimdi 34 lira alınıyor" dedi.

Yapısal sorunlar olduğunu kendisinin de kabul ettiğini kaydeden Şimşek, "Rantlar, gayrimenkul rantları... Ankara'da bir yerde 10 liraya bir dönüm aldınız. 5-10 yıl sonra oradan imar geçiyor veya şehir büyüyor, 10 liraya aldığınız dönüm belki abartıyorum ama 100 bin liraya, 1 milyon liraya çıkıyor. Ama sırf 5 yıl tuttuğu için o kazançtan bir kuruş vergi almıyoruz. İlk defa bu düzenleme ile bunu getirdik. Futbolcuların istisnasını o çerçevede kaldırıyoruz, beyan sistemini getiriyoruz. beyan sistemini genişletme imkanını Bakanlar Kurulu'na veriyoruz. Beyan sistemi doğru bir sistemdir. Mükemmel değil ama çok önemli adımlar" diye konuştu.

Şimşek, "1.5 yıldır geldi alt komisyonda görüşülmedi. Vedat beye 'hadi şunu bitirelim' demişimdir. AK Parti Grubuna 'bu tasarı uzun süredir bekliyor' demişimdir. Ama bir şekilde olmadı. Ama ben inmesini istiyorum. Hiç olmazsa komisyondan çıkaralım, belki ekim ayında bir fırsat penceresi olur, çıkartırız" dedi.

Bu düzenlemenin ekonomik gidişatla ilişkisinin gündeme getirildiğini belirten Şimşek, "2011'de ekonomi yüzde 9 büyüdü ama o dönemde cumhuriyet tarihinin en kapsamlı düzenlemelerinden bir tanesi yapıldı. Bu sene yapılıyor. 'Her şey güllük gülistanlıktır diyemem ama çok da vahim bir resim yok. Bu ekonomi büyüyor, ihracatta bir miktar artış var" diye konuştu.

-"Hangi mükellefin, ne zaman inceleneceği noktasında kanun açık"

Bakan Şimşek, vergi müfettişlerini daha iyi eğitmek noktasındaki çalışmalara devam edeceklerini belirterek, "Geçen sene meşhur bir sanatçı çıktı ve 'ben gezi olaylarını destekledim diye incelendim' dedi. Biliyoruz ki o incelemenin zamanlaması, hiç alakası yok. Hangi mükellefin, ne zaman inceleneceği noktasında kanun açık. Bizim o konuda bir açıklama yapmamızın imkanı yok" dedi. Şimşek, vergi sisteminde sorunlar olduğunu, Vergi Usul Kanunu'nun gözden geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

"Merkez Bankası" ile ilgili soruyu yanıtlayan Şimşek, "Merkez Bankasını tartışmayalım. Ne faydası var ne de anlamlı. Merkez Bankasını'nı hiçbir şekilde tartışmayalım, bu şekilde özerkliğine devam etmesi lazım" dedi.

"Dürüstleri ödüllendirelim" denildiğini anımsatan Şimşek, şöyle konuştu:

"Vergide böyle bir düzenlemeye gidersek... Biz bunu tartışmadık değil. Fakat, o zaman neyi kapsayacak? KDV'yi kapsayacak mı? Kapsamaması lazım. KDV'yi zaten vatandaş ödüyor. Beyana dayalı verginin ne kadar cüzi olduğunu biliyorsunuz. Bu yapılandırmalar sürekli yapılmasa, zaten böyle bir ihtiyaç olmaz. Biz bunu gelenek haline getireceksek, o zamanda hakikaten dürüst mükellef 'benim ne suçum var?' diyor. Bizim bir anlamda bu düzenlemeleri teşvik etmememizin arkasında bu yatıyor. Özü itibariyle böyle bir düzenleme gelmiş. Bizim planımızda olsa, biz belki bütçeye bunu yansıtırdık. Öyle bir şey yok ama ben Hükümetin ve partinin üyesi olarak saygı da gösteriyorum. Grubumuz bunu uygun görmüş, getirmiş. Bu vatandaştan bir taleptir. Ben sadece bunun getirdiği zararları, sakıncaları ifade ediyorum. Ama keşke bu tür düzenlemelere ihtiyaç olmasa. 'Bu kadar düzenleme yapılıyor ve buna rağmen bu kadar alacak neden var?' deniliyor. Bu alacakların bazılarının tahsili imkansızdır, o şirketler muhtemelen iflas etmiştir. Ancak biz o alacakları silemiyoruz."

Bakan Şimşek, vatandaşın vergisini ödediğini ifade ederek, 2013'te vatandaşların 325 milyar liranın üzerinde vergi ödediğini, bu seneki öngörülerinin ise 348 milyar liranın üzerinde olduğunu bildirdi.

Bu torba tasarılarının zaman zaman ne tür sonuçlara yol açabileceğinin bu tür düzenlemelerde görüldüğünü belirten Şimşek, "Burada gündeme getirilen düzenlemelerin çoğuna, bir tasarı olarak gelse, bizim uygun görüş vermeme ihtimalimiz yüksektir. Bu konular zaman zaman bize geliyor ama teklif olarak geldiğinde takdiri size bırakacağız. Bu düzenlemelerin bazılarının sakıncalı olduğunu benim söylememe gerek yok. Bize kalırsa bu düzenleme hiçbir şekilde af niteliğinde unsurları içermemeli, en ideali bu. Bu bir teklif, bu teklif üzerinde takdir sizlerindir. Maliye Bakanlığı olarak böyle bir düzenleme hazırlığı içinde değildik. Ben bunu söylemişimdir ama madem gündeme geldi bir an önce çıkmasını istiyorum. Niye? Çünkü bizim tahsilata ihtiyacımız var. Bunun bir an önce yasalaşması bu ülkenin faydasınadır" diye konuştu.

Maliye Bakanı Şimşek, Muhalefetin "Cengiz inşaat" ile ilgili sorusu üzerine, "Bu maliye o bahsettiğiniz şirketi incelemiş" dedi.

-Üçüncü havalimanı

Milletvekillerinin 3. havalimanıyla ilgili sorusu üzerine Şimşek, "İhale öncesi kot değişikliği şartı tüm firmaların bilgisi dahilindedir. Yapım döneminde kot değişiminin ortaya koyacağı mali bir avantajın olması halinde, bu hususun netlik kazanmasının ardından, bu fark idare lehine kira bedeli olarak yansıtılacak veya ilave yatırım yaptırılacaktır. Kod değişikliği nedeniyle firmaya avantaj sağlanması sözkonusu değildir" diye konuştu.

Şimşek, vergi tahsilatı konusunda yeni mektup olmadığını belirtti.

Merkez Bankası'na ilişkin dönem dönem Fransa'da da tartışmalar yaşandığını belirten Şimşek, Fransa Cumhurbaşkanı'nın da Avrupa Merkez Bankası hakkında söylediği çok ağır eleştirileri çıkartabileceğini söyledi. Şimşek, Merkez Bankası'nın bağımsızlığının, cumhuriyet tarihinde yapılan en önemli reformlardan birisi olduğunu kaydetti.

Bakan Şimşek, özelleştirmeye yönelik mahkeme kararlarının uygulanmaması diye bir şeyin sözkonusu olmadığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Devir yapıldıktan uzun bir süre sonra... Karar çıktıktan sonra, şirket eski şirket değil. Ben bakan olduktan sonra 'bir mahkeme kararı varsa ve sonra ortaya çıkmışsa mutlaka uygulayın' demişimdir. Sorun şu. Genel olarak konuşuyorum. Bir firma santrali yaptı bitirdi, neredeyse açacak. Uzun bir süre sonra ÇED raporu iptal edildi. Bir yatırımcı oraya 600 milyon dolar koymuş. Orada bir santral var, zamanında idare bütün izinleri vermiş. 'Bu iptal oldu' dersek, yok sayabilir miyiz? Burada bunu düzenleyelim.

Diyelimki 5 yıl sonra iptal geliyor. 5 yıl sonra bu şirkette çalışan aynı çalışan değil, yapısı aynı yapı değil, hisseler başkalarına devredilmiş olabilir. TÜPRAŞ konusunda, bu fonlara satılmış, fonların binlerce yatırımcısı var, hisseler belki yüzlerce kez el değiştirmiş, şimdi biz kimden alacağız? Burada kamunun yararı nerededir? Bunları da tartışalım. Birçok hükümet döneminde, Özelleştirme Yüksek Kurulu kararlarıyla, bu mahkeme kararları uygulanmamış geçmişte."

Mehmet Şimşek, "10-15 yıl önce NOKİA'yı satın alsanız, o zaman zirvede 350 milyar dolardı ama şimdi 7 milyar dolara indi" dedi.

Bu haber toplam 3851 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim