• BIST 9488.63
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 18 °C

Adet Gecikmesinin 10 Sebebi!

Adet Gecikmesinin 10 Sebebi!
Adetiniz geciktiğinde, bunun nedenlerini bilmek çok önemlidir!

Hamile kalmaya çalışmıyorsanız, hiçbir şey sizi, adetinizin gecikmesi kadar korkutamaz. Ve adetiniz geciktiğinde aklınıza hemen hamile miyim sorusu gelir. Peki adetinizin gecikmesinin tek sebebi hamilelik midir? İşte adet olmamanızın ya da gecikmesinin en sık görülen 10 sebebi:

1. Stres
Stres hayatınızdaki birçok şeyi etkileyebilir ve buna adet düzeniniz de dahildir. Bazen o kadar çok stres ve gerginlik yaşarız ki vücudumuz GnRH adı verilen bir hormonun (cinsiyet hormonlarının salınmasını uyaran hormon) seviyesini azaltır. Bu hormonun azalması yumurtlamamaya ya da adet olmamaya neden olur. Yeniden eski düzeninize dönebilmeniz için rahatlamanız ve gevşemeniz gerekir. Bu durumda, doktorunuzla konuşmak ve stresinizi azaltmak için birlikte çalışmak faydalı olacaktır.

2. Hastalık
Geçirdiğiniz ani, kısa ya da uzun süreli bir hastalık, adetinizin gecikmesine neden olabilir. Bu durum genellikle geçicidir. Hastalığınız iyileştikten sonra, adetleriniz eski düzenine girecektir.

3. Günlük programınızdaki değişimler
Rutin ve düzenli programınızda değişiklik yapmak, biyolojik saatinizi etkileyebilir. Adetinizin gecikmesinin nedeni, çok uzun saatlerinizi iş yerinde geçirerek, uykusuz kalmanız olabilir.

4. Kullandığınız İlaçlar
Yeni ve farklı bir ilaç kullanmaya başlamanız, adetinizin gecikmesine ya da gelmemesine sebep olabilir. Doktorunuzla kullandığınız ilaçların bu yan etkisi hakkında konuşun. Bu, bazı doğum kontrol yöntemlerinde sık görülen bir durumdur.

5. Fazla kilolu olmak
Çok fazla kilonuzun olması, hormonsal olarak adet döngünüzü değiştirebilir ya da tamamen durmasına sebep olabilir. Birçok kadın biraz kilo verdiklerinde normal döngülerine ve doğurganlıklarına geri döner.

6. Fazla zayıf olmak
Vücudunuzdaki yağ oranı yeterli düzeyde değilse, düzenli adet olamayabilirsiniz ya da adet döngünüz tamamen durabilir. Bu duruma amenore adı verilir. Genellikle biraz kilo almak adet düzeninizin eskiye dönmesini sağlar. Bu durum, aşırı derecede spor yapan ya da profesyonel sporcu olan kadınların yaşadığı adet gecikmesinin en sık görülen nedenidir.

7. Yanlış hesaplama
Adet döngüsü kadından kadına farklılık gösterebilir. Ortalama adet döngüsünün 28 gün olduğu söylense de bu her kadın için geçerli değildir. Bazen adetinizin geciktiğini sandığınız zamanlarda yalnızca yanlış hesap yaptığınızı fark edebilirsiniz. Adet döngünüz düzensizse ve ne zaman yumurtladığınızı biliyorsanız, yumurtladığınız günden iki hafta sonrasında adetinizin gelmesini beklemelisiniz. Bu şekilde adet döngünüzü daha kolay takip edebilirsiniz.

8. Perimenopoz (menopoza geçiş dönemi)
Perimenopoz, üreme döneminden, üretken olmadığınız döneme geçiş yaptığınız zamana verilen isimdir. Bu dönemde adetiniz daha az ya da daha çok gelebilir veya daha sık ya da daha seyrek adet olabilirsiniz. Eğer hamile kalmak istemiyorsanız, bir doğum kontrol yöntemi kullanmaya devam etmenizde fayda vardır. Çünkü bu dönemde doğurganlığınız hala devam etmektedir.

9. Menopoz
Menopoz, artık yumurtlamayacağınız ve adet görmeyeceğiniz bir dönemdir. Menopoza doğal bir şekilde girebilirsiniz. Ancak bu durum, hiserektomi (rahmin alınması) gibi cerrahi olarak ya da kemoterapi gibi kimyasal yollarla da gerçekleşmiş olabilir.

10. Hamilelik
Nihayet! Evet, adetinizin gecikmesinin sebebi hamile kalmış olmanız olabilir. Basit bir gebelik testi adetinizin gecikmesinin nedeninin, hamilelik olup olmadığını anlamanıza yardımcı olacaktır. Gebeliğin öğrenilmesi için yapılan idrar ve kan testleri vücudunuzda hCG hormonu (gebelik hormonu) olup olmadığını kontrol eder.

Peki bundan sonra ne yapmalısınız?
Eğer hamileyseniz hemen doktorunuzu ya da ebenizi arayıp bir doğum öncesi (prenatal) randevusu almalısınız. Sizi muayenehaneye çağırmaları biraz zaman alabileceğinden, onları hemen aramanız sizin için faydalı olacaktır.

Gebelik testiniz negatif çıktıysa, birçok test bir hafta bekleyip yeniden gebelik testi yapmanızı tavsiye eder. İkinci test de negatifse ve neden adetinizin geciktiği hakkında bir fikriniz yoksa fiziksel muayene için hemen doktorunuzu arayın. Doktorunuz size birkaç kan testi yapabilir ya da bazen Provera gibi, gecikmiş adetin gelmesine yardımcı olan bir ilaç verebilir.

 



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 7100 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim