• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 17 °C

Adet düzensizliği varsa dikkat!

Adet düzensizliği varsa dikkat!
Diyabet tansiyon habercisi olabilir... Bir kadının üreme fonksiyonunun başlaması anlamına gelen âdet kanaması, genellikle 12 yaş,..

Bir kadının üreme fonksiyonunun başlaması anlamına gelen âdet kanaması, genellikle 12 yaş civarında gerçekleşiyor ve yumurtlamamekanizmalarının tamolgunlaşmamış olması nedeniyle 1 yıl boyunca düzensiz seyredebiliyor. Bahçeci Tüp Bebek Merkezi’nden Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Süleyman Tosun, düzensiz âdet kanamalarına dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor.

7 GÜNDEN UZUNSA DİKKAT

Âdet kanamasının 28 günde bir gerçekleşmesi ideal görülürken, 21–35’inci günler arasında gerçekleşmesinde de sorun görülmüyor. Âdet kanamalarının 21 günden kısa (hipomenore) veya 35 günden uzun aralıklarla (oligomenore) gerçekleşmesi düzensiz olduğunu gösteriyor. Çok yoğun (hipermenore), pıhtılı ve lekelenme şeklinde çok az gerçekleşen, 2 günden az ve 7 günden uzun süren kanamalar âdet düzensizliği olarak kabul ediliyor. Âdet kanamalarındaki düzensizlikler en sık olarak hormon düzeylerindeki değişikliklere bağlı olarakmeydana geliyor ve endometrial polip,miyom, endometrial hiperplazi ya da kanser gibi patolojik bir nedenden kaynaklanmıyor. Bu tür kanamalar disfonksiyonel kanamalar olarak adlandırılıyor.

STRES DE ETKİLİ
Hormonal bozukluklara bağlı kanamalar, yumurtlama problemleri ile birlikte görüldüğü için kısırlığa neden olabiliyor. Polikistik over (PCO) hastalığı olan kişilerde bu durumla sık karşılaşılıyor ve bu kişilerde âdet düzensizliği, gebe kalamama gibi sorunların yanında kıllanmada artış ve kilo alımına da rastlanıyor. Aşırı stres, ağır egzersizler, tiroit bezinin az ya da çok çalışması, diyabet, yüksek tansiyon, rahimiçi araç kullanımı, kanama bozuklukları, bazı ilaçlar, polip, rahimiçi enfeksiyonlar,miyomlar ve endometrial kanser türleri de âdet düzensizliğinin nedeni olabiliyor.

Bu şikâyetleriniz varsa doktora gidin
21 günden az 35 günden uzun aralıklarla âdet görüyorsanız
Adet kanamalarınız 2 günden az, 1 haftadan uzun sürüyorsa
Adetler ağrı kesici kullanmayı gerektirecek kadar ağrılı geçiyorsa
Adetler arasında lekelenme tarzı kanamalar oluyorsa
Adet düzensizlikleri ile birlikte meme ucundan süt veya benzeri bir akıntı geliyorsa
Vücut kıllarında artış varsa, ani kilo değişiklikleri oluşmuşsa ve kokulu akıntı şikâyeti bulunuyorsa en kısa sürede doktora başvurmalısınız.

Az kanamanın nedenleri
Doğuştan anatomik bozukluklar; rahim küçüklüğü ve yumurtalıkların gelişememesi.
Yumurta rezervinin azalması
Radyasyon, alkol ve madde kullanımı.
Yumurtalık tümörleri.
Tiroit hormonunun fazla çalışması, böbrek üstü bezlerinin iyi çalışmaması.
Rahim içi enfeksiyonlar.
Doğum kontrol haplarının uzun süre kullanılması
Yumurtlamayı sağlayan hormonların dengesizliği, süt hormonu düzeyinin yüksek olması, “polikistik over” hastalığı gibi hormonal bozukluklar.

Aşırı kanamanın nedenleri
Hormon bozuklukları
Endometrial polip, rahimde miyomlar, rahim kanseri
Tiroit hormonu azlığı hipertansiyon ve karaciğer hastalıkları
Kan sulandırıcılar.
Doğum kontrol amaçlı kullanılan rahim içi araçlar.
Rahim içi enfeksiyonlar.
Stres, beslenme bozuklukları, aşırı kiloluluk ve zayıflık.

CEYDA ERENOĞLU



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5359 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim