• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 9 °C

Adet düzensizliği, adet gecikmesiyle karıştırılıyor

Adet düzensizliği, adet gecikmesiyle karıştırılıyor
Her yaştaki kadında görülebilen adet düzensizliği sorununun, adet gecikmesi ile karıştırıldığı belirtildi.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Serhat İbrahim Erzurum, adet düzensizliğinin kadının belirli bir düzen içinde adet görmemesini ifade ettiğini, adet gecikmesinin ise adet döngüsündeki kısa süreli gecikmeleri anlattığını söyledi.

Bir adet kanamasının başladığı ilk günden diğer adet kanamasının başladığı ilk güne kadar geçen sürenin adet döngüsü olarak adlandırıldığını belirten Dr. Serhat Erzurum, şu bilgileri verdi:
''Bu sürenin 21-35 gün arasında olması normal kabul ediliyor. Kadınların büyük bir kısmında adet süresi 28 gün. Adetlerin 21 günden daha kısa aralıklarla tekrarlamasına sık adet görme, iki adet arasındaki süre 35 günü geçerse buna da seyrek adet görme deniliyor. Adetler sırasında aşırı kanamaların olması, adet görme süresinin uzaması, az kanamalı veya kısa süreli adet görme, ara kanamalar da adet düzensizliklerindendir.''

Üreme çağının sonlarına yaklaşmış olan menopoz öncesi kadınlarda da gecikme ya da erken görme şeklinde düzensizlikler daha sık görüldüğüne işaret eden Erzurum, ''Bu dönemler dışında adet gecikmesi görüldüğünde öncelikle gebelik ihtimali gözden geçiriliyor. Kadının gebe olup olmadığının belirlenmesinin ardından adet gecikmesi yapabilecek diğer durumlar araştırılıyor. Ancak bir kadında adet kanamasının senede bir kez gecikerek olması ileri inceleme gerektiren bir durum olarak kabul edilmiyor.'' diye konuştu.

Adet döngüsünün vücutta bulunan işlevleri birbirinden farklı hormon salgılayan birçok salgı bezinin uyum içinde çalışması sonucu oluştuğunu belirten Erzurum, bu iç salgı bezlerindeki herhangi bir düzensizliğin kendisini adet gecikmesi olarak gösterebildiğini söyledi.

Dr. Serhat Erzurum adet gecikmesine neden olabilecek diğer etkenleri şöyle sıraladı: ''Mevsim değişiklikleri, hormon değişiklikleri, hormon hastalıkları, üreme organları ile ilgili hastalıklar, stres gibi yaşam koşulları, ağır egzersiz, aşırı kilo alıp verme."
CİHAN
 



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3545 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim