• BIST 9549.89
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • Ankara -1 °C
  • İstanbul 3 °C
  • Bursa 0 °C
  • Antalya 7 °C
  • İzmir 6 °C

Adet döneminde hamile kalınır mı?

Adet döneminde hamile kalınır mı?
Üreme çağındaki sağlıklı kadınların her dönemde gebe kalma riski vardır. Adet döneminde gebe kalma riski diğer dönemlere göre nispeten düşük de olsa gebe kalma riski mevcuttur.

Gebe kalma riskinin en yüksek olduğu dönem ise yumurtlama dönemidir. Adet döngüsünün genellikle 4. Gününde yumurtlama meydana gelmektedir. Cinsel ilişki sebebiyle; rahme giren sperm hücreleri yaklaşık olarak 3 gün boyunca canlılığını korumaktadır. Bu sebeple de 2-3 gün öncesinden başlayarak bir hafta, 10 gün boyunca 2 günde bir ilişkiye girildiğinde gebelik meydana gelme ihtimali çok yüksektir.

Bkz:  http://letspepapp.com/blog/adet-doneminde-hamile-kalinir-mi 

Adet döneminde ise; vücut her ay kendini gebeliğe hazırlamaktadır. Rahim iç tabakası hormonlar ve yumurtla sayesinde kalınlaşarak, olası bir gebelik için bebeğin gelişebileceği bir ortam oluşturur. Gebelik oluşmadığında ise rahim iç tabakası kanla beraber vücuttan atılır. Bu aşamada gebelik gerçekleşmediği için adet kanaması meydana gelir. Adet kanamasının başlaması yumurtlama döneminin bittiği, bir sonraki yumurtlama dönemi için de bir süre beklenmesi gerektiğinin göstergesidir. Ancak tüm bu teorik bilgilerin yanında, adet döneminde girilen korumasız cinsel ilişkinin gebelik riski olduğu bilinmelidir.

Adet döneminde hangi koşullarda hamile kalmak mümkündür?

Kadınların üreme organları, aynı fonksiyonlara sahiptir. Fakat her kadının hormonal dengesi ve metabolizma özellikleri farklıdır. Bu sebeple de yumurtlama dönemlerinde değişimler meydana gelebilir. Vücutta salgılanan hormonlardaki farklılıklar, adet döneminde düzensizliklere yol açabilir.

Genel olarak 72 saate kadar canlı kalabilen spermler bazı kadınların vajinalarında daha uzun süre yaşayabilmekte ve işlevlerini de koruyabilir. Bunun dışında bazı kadınlar, çeşitli durumlarda adet kanaması bitse de lekelenme bir süre daha devam edebilir. İşte bu lekelerin olduğu dönemde korumasız cinsel ilişkiye girilirse hamile kalmak mümkün olabilir. Bu paralel de düşünüldüğünde gebelik istemeyen çiftlerin her hangi bir dönemde ya da koşulda korumasız cinsel ilişkiye girmemeleri gerekliliği esastır.

Adet döneminde gebelikten korunmak şartıyla cinsel ilişkiye girilebilir

Adet döneminde gerekli tedbirlerin alınması ve prezervatif kullanımı sayesinde herhangi bir sorun yaşamadan cinsel ilişkide bulunulabilir. Kadının genital organı kanlı olduğundan ve adet dönemindeki kadınlar karın, kasık ağrıları çektiklerinden bu dönemde cinsel ilişki pek istenmemektedir. Çift istiyorsa prezervatifle korunarak ilişkiye girilmesinde bir sorun yoktur.

Adet döneminde korumasız ilişkinin riskleri nelerdir?

Adet dönemindeki kadınlar, gebelik düşünmüyorsa, cinsel ilişkide bulunmadan önce mutlaka korunmalıdır. Bu sebeple korumasız girilen her cinsel ilişki olduğu gibi adet dönemi ilişkisi de gebelik riski taşımaktadır. Bununla birlikte normal dönemlerde kadının vajinasında doğal olarak bulunan koruyucu laktik asitin üretimi adet döneminde durur. İşte bu sebeple vajina ve rahim zararlı pek çok mikroorganizmaya, bakteriye karşı çok hassas ve savunmasızdır. Bunun dışında adet kanını vücuttan atabilmek için rahim ağzı, diğer dönemlere göre daha açıktır. Bundan dolayı da iki partner için de hastalık riski daha fazladır. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda adet döneminde cinsel ilişkiye girilmesi çiftlerin özel tercihleridir. Ancak ilişki esnasında en güvenli korunma yönteminin kullanılması sağlık için şarttır. 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 133863 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim