• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 10 °C

A'dan Z'ye obezite ile mücadele yolları!

A'dan Z'ye obezite ile mücadele yolları!
Sağlıklı beslenme alışkanlığı çocuk yaşta başlıyor. ABD’nin 2 ile 6 yaş arası Çocuk Beslenme Piramidi hakkında bilgi veren Diyetisyen Elvan Odabaşı Kanar, “Obeziteye ‘dur’ demek için bu önerilere dikkat” diyor.

Sağlıklı beslenme alışkanlığı çocuk yaşta başlıyor. ABD’nin 2 ile 6 yaş arası Çocuk Beslenme Piramidi hakkında bilgi veren Diyetisyen Elvan Odabaşı Kanar, “Obeziteye ‘dur’ demek için bu önerilere dikkat” diyor.

Sabah kahvaltısı olmazsa olmaz

Sağlıklı kahvaltı alternatifleri:

1-Haşlanmış yumurta, az yağlı beyaz peynir, tam tahıllı ekmek, mevsim sebze ve meyveleri.
2- Az yağlı süt ile hazırlanmış kahvaltılık gevrek.
3- Sebzeli omlet ve tam tahıllı ekmek.
4- Yeşillikler ile birlikte az yağlı peynirden hazırlanan tost ya da sandviç.

Dengeli tabak: Öğle ve akşam yemeklerinde çocuğunuzun tabağını dörde bölerek öğününü dengeleyin. Protein kaynağı sebzeler, tam tahıllar, süt ve süt ürünleri.

Ara öğünler önemli: Çocuğunuzun beslenmesi günde 3 ana öğün ve 2 besleyici ara öğünden oluşmalı. Ara öğün atıştırmalıkları hem iştah yönetimi hem de kilo yönetimi için önemli. Sağlıklı ara öğün atıştırmalıkları olarak süt, yoğurt, ayran, taze meyveler, kuru yemişler ya da ev yapımı sağlıklı kekler öneririm.

Karbonhidratı eksik etmeyin: Çocuğunuz için tahılın tam halinin kullanıldığı unlardan hazırlanan ekmekleri tercih etmenizi öneririm. Bulgur, esmer pirinç, makarna, patates, havuç gibi sağlıklı karbonhidrat kaynakları da önemli.

Haftada 2 porsiyon balık: Çocuklar haftada 2 ya da 3 porsiyon balık tüketmeli. Ya da her gün bir kapsül balık yağı desteği kullanın. Omega-3 bilişsel performansı, matematik zekayı ve okuma-yazma becerisini arttırır.

Büyümede D ve A vitamini: Çocuklarınızın beslenmesini, büyüme ve gelişmesinde önemli yere sahip olan demir, çinko, D ve A vitamini kaynakları ile destekleyin.

Bol bol su: Okul çantasından suyu eksik etmediğiniz gibi evde sizinle beraberken de çocuğunuza su içirin.

Yağ ve şekerden uzak durun: Gazlı, şekerli içeceklerin ve aşırı yağlı, şekerli atıştırmalıkların çocuklarınızın beslenmesine herhangi bir katkısı olmadığı için evlerinizde bulundurmamaya çalışın.

1 Yaşından önce tuz ve şeker yok: Çocuk beslenmesinde tuz ve şekeri mutlaka sınırlandırın! Özellikle 1 yaşından önce kesinlikle tükettirmeyin.

Şeker yerine pekmez: Poğaça, kek yaparken beyaz un yerine tam buğday unu, şeker yerine, pekmez kullanabilirsiniz. Katı yağ yerine, zeytinyağı tercih edin.

En değerli besin uyku: Günde 8 ya da 10 saat arasında kaliteli bir uyku çocuğunuz için oldukça önemlidir.

Siz örnek olun: Çocuklar çok iyi birer gözlemcidirler. Yemek masasında da aynı gözlemci tavırlarıyla sizin yemek yeme alışkanlıklarınızı takip ve taklit ederler.

Bunları yapmayın: 4 tip hatalı davranıştan uzak durun. Ödüllendirici tip beslenme, keyif aracı olarak beslenme, ceza aracı olarak beslenme, suçlu hissettirme aracı olarak beslenme.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 10249 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim