• BIST 10025.47
  • Altın 2956.432
  • Dolar 35.1368
  • Euro 36.5946
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 8 °C

A'dan Z'ye boyun ağrıları!

A'dan Z'ye boyun ağrıları!
Boynumuz, çeşitli kazalara ya da çalışma koşullarına bağlı olarak travmalara açık bir konumda.

Boyunda ağrıya yol açan  neden ve korunma yollarına yakından bakalım istedik

Boyun ağrılarını iki ana başlık altında toplayabiliriz:    

1- Omurgasal nedenlİ ağrılar

a- Omurga ve yumuşak dokuların travmaya bağlı zedelenmeleri
b- Omurgalarda yıpranmalara bağlı boyun kireçlenmeleri
c- Boyun fıtığı.

2-Omurga dışı boyun ağrıları

Bu grupta yer alan ağrılara göğüs kafesinden çıkan adale ve sinirlerin sıkıştıran ağrılar, yani ‘torasik çıkış sendromları (T.O.S) adı verilir. Yine üç nedenden kaynaklanabilir:
a- Boyun omurgası ile birinci kaburganın birleşmesi
b- ’Skalenus Antikus’ adalesinin sıkışması sendromu
c- ’Pektoralis Minor’ adalesinin sıkışma sendromu.


Boyna doğru yansıyan ağrılar

Bunlar;
a- Strese bağlı ağrılar
b- Adale kaynaklı ağrılar
c- Duruş bozukluklarındankaynaklananlar
d- Göz hastalıkları bağlantılı olanlar
e- Romatizma bazlı olanlar
f- İç hastalıklarından kaynaklananlar.

Bazı travmalarda yaşamsal sorunlarla karşılaşıldığını biliyoruz. Gerçekten korunma amacıyla boyunda ne kadar önlem alınırsa alınsın bu hedefe tam ulaşmak mümkün olmaz. Günlük yaşamda karşı karşıya kaldığımız küçük darbelerden daha büyük kazalara kadar boynumuzun travmalardan çok kolayca etkilendiği unutulmamalı.

Trafik kazaları

Araç içi otomobil kazalarında önden başka bir yere çarpıldığında, boyunda kamçı darbesi diye adlandırılan sorun ortaya çıkar. Kişilerin önce başı öne, sonra arkaya doğru hızla sallanır. Eğer arabaya arkadan başka biri çarparsa tam tersi durum ortaya çıkar. Başın iki farklı yönde hareketi sırasında boyna aşırı yük biner. Olayın sıcaklığıyla yeterince anlaşılmayan sorun, giderek            tırmanmaya başlar. Birkaç günde inanılmaz derecede artar. Birkaç ay şiddeti giderek azalarak devam eder. Zamanında tedavi edilmezse, boyunda kalıcı izler bırakabilir.

SPOR TRAVMALARI

Sportif faaliyetler sırasında çok kez boyna isabet eden yaralanmalarla karşılaşılır. Bunların bir kısmı daha hafif atlatılırken bir kısmı uzun yıllar devam edecek sorunları beraberinde taşır. Sığ sulara atlama sırasında boyunda ters dönme sonucu bazı kişilerde kol ve bacaklarda felçlere varan ciddi hasarlar olabileceği gibi, boynun aşırı bükülmesi sonucu değişik derecelerde farklı tablolar ortaya çıkabilir. Futbol başta olmak üzere ikili mücadele gerektiren spor türlerinde boyun omurlarında bazı zedelenmeler olabilir.

İŞ KAZALARI

Boynun olaya katılması halinde geçici veya kalıcı ağrılara yol açabilecek çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir. Bazı meslek grupları daima travma riski altındadır. O iş kollarında koruyucu önlemlerin alınması ve çalışanların bu konuda eğitimi şarttır. Çalışırken kask takılması, tehlikeli ve dengesiz ağır cisimlerin yanına yaklaşmaktan kaçınılması, eğer iş makinaları kullanılıyorsa boynun doğal konumunun muhafaza edilmesi uygun olcaktır. Tedavi yaklaşımı trafik kazalarından pek farklı   değildir.


Boyun kireçlenmeleri

Boyun omurgalarında en hareketli olanları  4-6’ıncı omurlar arasıdır. 40’lı yaşlardan sonra yıpranma başlar. İlk bozukluklar, omurgalar arasındaki disklerde görülür. Diskteki sıvı miktarı azalır. Disk, giderek kurumaya ve esnekliğini  kaybetmeye başlar. Sonuçta işlevlerinde bazı  aksamalar ortaya çıkar. Amortisör görevi üstlenen diskler, bunu yapamazlar, omurlar   giderek birbirlerine yaklaşır. Elbette bunun sonucu dar ve hassas kanallardan geçen sinir kökleri baskıya uğrar. Fıtıkta olduğu gibi ciddi  basılara yol açabilirler. Yine boyunda bulunan diğer eklemler, vücudun diğer bölgelerinde  görülen kireçlenmelere benzer şekilde çeşitli  derecelerde yıpranabilir. Bazı meslek grupları bu durumu hızlandırabilir. Uzun yol şöförleri, boyacılar, seramikçiler, bilgisayar karşısında  çalışmak zorunda kalan meslek grupları, boyun ağrıları açısından yüksek risk altındadır.

Dr. Eser Alptekin

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3485 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim