Hekim de raporlu!
Reçeteleri eczaneler kabul etmiyor, birçok merkezin elektriği, suyu bile yok, acilde kargaşa var, ambulanslar doktorsuz...
KADRO SORUNU BÜYÜK
İSTANBUL, 1 Kasım’da Aile Hekimliği uygulamasıyla tanıştı. Ancak bu yeni sistem, sorunlarla başladı. Doktor ve hemşire açığı, bina yetersizliği hâlâ giderilebilmiş değil, üstelik kadroların ne zaman tamamlanacağı da bilinmiyor. İstanbul Tabip Odası yönetiminin kentteki aile ve toplum sağlığı merkezlerini tek tek gezerek hazırladığı rapor ise, sistemdeki sorunların bu kadarla sınırlı olmadığını gösterdi.
1.5 MİLYONUN KAYDI YOK İSTANBUL
Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören, Genel Sekreteri Dr. Ali Çerkezoğlu, Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Fethi Bozçalı, Merkez Konseyi Üyesi Dr. Osman Öztürk ve Dr. Hüseyin Demirdizen’in hazırladığı rapora göre, durum çok vahim. Bazı merkezlerde, kayıtlar karışmış, bazı hekimlerin reçeteleri eczanelerden dönüyor, sisteme kaydı yapılmamış 1.5 milyon kişi var ve daha neler neler...
Zamanı yaklaşmakta olan okul aşılarını kimin yapacağına ilişkin belirsizlik sürüyor.
Laboratuvar hizmetlerinin nasıl verileceğine dair belirsizlik mevcut olup 1 Kasım 2010 itibarıyla İstanbul’da birinci basamakta laboratuvar hizmetleri bütünüyle durdu.
Birçok merkezde aile planlaması hizmetleri verilemiyor.
Pratisyen doktorların aile hekimliğine geçmesi nedeniyle hastanelerin boşalan acil servislerine, yeni mezun doktorlar atanmış. Acil servislerde karmaşa var.
112 Acillerde hekimlerin sayısı azaldı. Birçok durumda hastaya doktorsuz olarak gidiliyor.
Bazı aile sağlığı merkezlerinde elektrik, su ve doğalgaz sıkıntısı yaşanmasının yanı sıra daha binası dahi olmayan merkezler mevcut.
Şükran Özçakmak