• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 9 °C

Acil durumlarda hayat kurtaran altın kurallar

Acil durumlarda hayat kurtaran altın kurallar
İşte acil durumlarda yapmanız ve yapmamanız gereken 4 madde...

Ülkemizde insanlar bir kaza gördüğünde hemen yardıma koşar. Ancak bunları çoğunun ilkyardım bilgisi olmadığı için kazazedeye yardım etmek yerine eziyet çektirirler. Siz de bu duruma düşmemek için şunları yapmalısınız.

Reader's Digest dergisinde yer alan habere göre işte acil durumlarda yapmanız ve yapmamanız gereken 4 madde:

1. Ciddi bir şekilde düşen ya da kazada yaralanan kişi hareket ettirmeyin. Çünkü boynu veya sırtındaki kemikler kırılmış olabilir. Kırık bir kaburga kemiği akciğerini patlatabilir. Ya da siz yaralıyı hareket ettirerek kırığı daha kötü hale getirebilirsiniz.

Bunun yerine, olduğu yerde bırakın. Eğer kişi tehlikedeyse (örneğin içinde bulunduğu araba yanıyorsa), çevrede olayı izleyen 3-4 kişiyi daha çağırarak hastanın duruş şeklini özellikle de boynunun durumunu değiştirmeden olay yerinde taşıyarak uzaklaştırın.

2. Acil servisi (112) aramadan ilkyardıma başlamayın. İçgüdüsel olarak kazazedeye hemen yardım etmek isteseniz de hastanın mümkün olduğunca çabuk gelen profesyonel yardıma ihtiyacı olabilir.

Bunun yerine hemen acil servisi arayın ya da olayı izleyen birinden aramasını isteyin.

3. Kazadan sonra tıbbi tedaviyi reddetmeyin. Çünkü vücudunuz acil durumlarda adrenalin ile diğer ağrı kesici hormonları salgılıyor ve bunlar da ciddi şekilde yaralansanız bile acıyı maskeleyebiliyor.

Bunun yerine, yardıma gelen ilkyardım ekibini dinleyin. Özellikle sizi acil servise götürmek isteyen sağlık görevlilerinin tavsiyelerine uyun.

4. Saplanmış bir bıçağı ya da metali çekmeyin. Çünkü organlarınıza zarar verebilir ya da kontrol altına alınmayan bir kanamaya neden olabilirsiniz.

Bunun yerine kanı durdurmak için batan nesnenin etrafına dikkatli bir şekilde bir bez ya da bandaj yerleştirin ve yardım gelene kadar kişiyi sakinleştirmeye çalışın.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2745 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim