Açık kalp ameliyatlarının tarihe karışacağını iddia edenlere karşı çıkan cerrahlar da var. Prof. Dr. Melih Us; yeni nesil cerrahların bu ameliyatları görmeden yetiştiğini, 15 yıl sonra açık kalp ameliyatı yapacabilecek cerrahların ise çok zor bulunabileceğini söylüyor
Kalp cerrahisi konusunda her gün yeni bir adım daha atılıyor. Hatta cerrahlar ve kardiyologlar bile bu adımları izlemekte zorlanıyor. İstanbul Cerrahi Hastanesi'nde yeni bir yapılanmanın olduğunu söyleyen Prof. Dr. Melih Us, kalp cerrahisiyle ilgili soruları yanıtladı:
Açık kalp ameliyatları tarih mi olacak?
Tam tersi; kalp cerrahisi yıldız olacak. Bizler açık kalp cerrahisiyle yetiştik. O zaman açmadan damar ve kapak takmak yoktu. Ama günümüzde yeni cerrahlar; açık kalp ameliyatını görmeden yetişiyor. 15 yıl sonra açık kalp ameliyatı gerektiğinde, bunları kim yapacak bilmiyorum.
ÖĞRETİM ÜYESİ OLSUN
15 yıl sonra açık kalp ameliyatına gerek olmaz belki...
Şu anki uygulamalar ve stentler; hastalara vakit kazandırıyor ama artık yaşam süresi uzadığı için, açık kalp ameliyatlarına olan ihtiyaç artacak. Üstelik bu vakalara daha önce stent takıldığı için, açık kalp ameliyatı yapmak daha zor olacak.
Amerika'da kalp kapakçığı değiştirme ameliyatları artık kapalı olarak yapılıyor. Bu yöntem neden Türkiye'de az uygulanıyor?
Şu an Türkiye'de 207 merkezde kalp cerrahisi yapılıyor. Bunların yüzde 60'ı İzmir, Ankara ve İstanbul'da gerçekleşiyor. Her yıl 333 bin koroner ve 196 bin by-pass ameliyatı yapılıyor. Bunlar büyük rakamlar! Bu Türkiye'nin ne kadar tecrübeli olduğunu gösteriyor. Türk kalp cerrahları, en az Amerika'daki meslektaşlarımız kadar başarılı. Bahsettiğiniz yöntemse; kasık bölgesinden atar damara girilerek, kalbin aort kapağına suni kapak yerleştirilmesi... Bu ülkemizde de uygulanıyor. Ancak açık kalp ameliyatına göre daha basit olmasına rağmen, yeni teknolojik aparatlar kullanıldığı için maliyeti daha yüksek. Ayrıca bu kapakların; ortauzun vadede sonuçları henüz belli olmadığı için, sınırlı hasta grubunda kullanmakta fayda var!
Akıllı bir hasta, kalp ameliyatı olacağı hastaneyi seçerken neye dikkat etmeli peki?
Kardiyoloji, girişimsel radyoloji ve kalp damar cerrahisinin aynı yerde olması gerekli. Doktorlarını ve hastaneyi internetten araştırabilirler. Doktor seçiminde öğretim üyeleri tercih edilmeli. Çünkü onlar devamlı konferanslara katılırlar ve her yeniliği takip ederler.
ROBOT BULAŞICI HASTALIĞI OLANLAR İÇİN İDEALDİR!
Robot artık kalp cerrahisinde çok kullanılıyor. Sizce hangi durumlarda daha uygun?
Kalp cerrahisi son derece yetenek gerektiren ve hataya yer olmayan, ince bir iştir. Robot ise, kapak ameliyatı ve doğuştan rahatsızlıkların tedavisinde, biraz daha kaba bir müdahale olduğu için rahatlıkla kullanılabilir. Ancak kalbi besleyen damarların ameliyatında, 1-2 mm'lik damarlara bypass yaparken tercih edilmemesi gerekir. Robot, hastanın bulaşıcı hastalığının olması gibi özel durumlarda kullanılabilir. Robot cerrahisine alternatif olarak; kapak ve doğumsal kalp hastalıklarında, 8-10 santimlik minik kesiklerle bu ameliyatları yapmak mümkün. Her ne kadar robot cerrahisinde gelişmeler yüz güldürse de, kalp cerrahisinde kullanım oranı çok düşüktür.
AMERİKALILAR'IN KALBİ BİZDEN BÜYÜK
İmkanı olanlar by-pass ameliyatı için yurt dışını tercih etmeli mi?
Damar değişimini yurt dışında yaptırmak çok gereksiz. Çünkü onlarla bizim anatomik yapımız çok farklı. Amerikalı hastaların by-pass yapılan damarlarının çapı 2-2.5 milimetre, bizimki ise 1-1.5. Onlar daha iriler ve kalpleri de büyük. Amerikalılar'a by-pass yapmak daha kolay. Bu nedenle açıkçası ben koroner by-pass cerrahisi için Türkiye'de olmayı tercih ederim. Biz son 10 yıldır gerçekten çok iyiyiz. Yardım sağlık ekibimiz de artık tam oturdu. Kalbi durduğu zaman kalbi çalıştıran arkadaşlarımız gerçekten çok başarılı.
HIZINDAN ÖNCE TECRÜBESİ ÖNEMLİ
Kalp cerrahının başarısı elinin hızında mı saklı? Ameliyatı ne kadar çabuk bitirirse, o kadar iyi mi yani?
Cerrahın elinin hızlı olması, dolayısıyla ameliyatın kısa sürmesi; hasta için oluşabilecek komplikasyonların en aza indirilmesi açısından son derece önemlidir. Özellikle kalbi durdurduğumuz ameliyatlarda; kalp, makinaya ne kadar az bağlı kalırsa, yan etkiler de o kadar az olur. Ancak bence hızdan daha da önemli olan; beklenmeyen bir komplikasyon geliştiğinde, olayı yönlendirebilme yeteneği, yani tecrübedir.
AVRUPA'DAN DAHA İYİYİZ
Hangi tedaviler için yurt dışı tercih edilmeli?
Şu anda Türkiye'nin, kalp cerrahisi ve kardiyoloji alanlarında Avrupa'dan iyi olduğunu söyleyebilirim. Türkiye'deki cerrahlar çok tecrübeli. Gelişmekte olan bir ülke olduğumuz için; kapakçık sorunu olan çok genç yaşta hastamız var. Avrupa ve Amerika'da ise yaşa bağlı kapak yetmezliği sorunu daha çok görülüyor. Bu nedenle kapakçık ameliyatı için yurt dışına gitmek çok hatalı olur.
ESRA TÜZÜN
Açık kalp ameliyatı yapan cerrah nesli tükeniyor!
Açık kalp ameliyatlarının tarihe karışacağını iddia edenlere karşı çıkan cerrahlar da var. Prof. Dr. Melih Us; yeni nesil cerrahların bu ameliyatları görmeden yetiştiğini, 15 yıl sonra açık kalp ameliyatı ...
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 4703 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Mardin'de top oynarken fenalaşan çocuk kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdiMardin'in Ömerli ilçesinde arkadaşlarıyla top oynarken fenalaşan 15 yaşındaki çocuk kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde kalp hastalıklarına yönelik panel düzenlendiTrakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Altay, kalp krizi geçirdiğini anlayan kişinin öncelikle sakin olması ve vücut eforunu artırmaması gerektiğini söyledi.
Ağrı'da göğüs ağrısı şikayetiyle hastaneye başvuran Vali Koç'a anjiyo yapıldıAğrı'da göğüs ağrısı şikayetiyle Ağrı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvuran Vali Mustafa Koç'a anjiyo yapıldı.
Nohut Koyunca Şifa, Koymayınca Şarap OluyorUzmanı başta kalp rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinen alıç sirkesinin hazırlanışında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
- 15:31 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2025/04
- 14:08 - Azerbaycan'da TÜRKPA Sağlık Komisyon Başkanları 2. Toplantısı yapıldı
- 13:55 - Bolu'daki otel yangınında hayatını kaybeden doktora çalıştığı hastanede veda töreni
- 13:33 - Tokat'ta "Fermuar sistemi ile yaşama yol ver" projesi kapsamında 63 kişiye eğitim verildi
- 13:08 - İngiltere'de antibiyotik ilaçların demans riskinin azaltılmasındaki olası etkisi araştırılıyor
- 12:43 - Trump'ın Senato onayı bekleyen bakan adaylarının yerine vekaleten atamalar yapıldı
- 12:38 - Niğde'de okullardaki gıda personellerine hijyen eğitimi verilecek
- 12:08 - Kartalkaya'daki otel yangınında yaralanan 29 kişi taburcu edildi
- 11:53 - El Halil'de İsrail askerlerinin hastaneye nakledilmesini engellediği Filistinli kadın yaşamını yitirdi
- 11:33 - DSÖ'ye göre Çin'de görülen HMPV virüsü yeni bir salgın riski taşımıyor
- 11:13 - "Sağlık" ve "doğallık" çorapta tüketici tercihlerini belirliyor
- 11:08 - Sağlıklı yaşamak isteyenlerin yeni rotası "orman banyosu"
- 10:18 - Erbaa'da "Çınar Ağacının Gölgesindeki Güçlü Kadınlar Projesi" uygulanıyor
- 03:28 - Calfornia'nın güneyinde şiddetli rüzgarların yeni yangınları tetiklemesinden korkuluyor
- 22:48 - AB, ABD'nin DSÖ'den ayrılma kararından endişe duyuyor
- 20:38 - CHP Genel Başkanı Özel, Kartalkaya'daki otel yangınında yaralananları hastanede ziyaret etti
- 18:23 - Şanlıurfa’da ambulansın çarptığı çocuk hayatını kaybetti
- 16:18 - Bakanlar Memişoğlu ve Işıkhan, Kartalkaya'daki otel yangınında yaralananları hastanede ziyaret etti
- 16:08 - Bakanlar Memişoğlu, Ersoy, Işıkhan ve Kacır, Kartalkaya'daki otel yangınıyla ilgili konuştu:
- 16:08 - Sağlık Bakanlığından Kartalkaya'daki otel yangınında yaralananların durumuna ilişkin açıklama:
- 15:26 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, Kartalkaya Kayak Merkezi'nde otelde çıkan yangında
- 15:09 - Tekirdağ'da 7. Uluslararası Sağlık Bilimleri Kongresi başladı
- 15:05 - Şanlıurfa'da KBRN tatbikatı yapıldı
- 15:04 - İsrail'in yaklaşık 16 ay süren saldırıları, Gazze'deki sağlık sektörünü "felç etti"
- 14:08 - Kartalkaya Kayak Merkezi'nde otelde çıkan yangın kontrol altında
- 14:03 - Hakkari'de 12 yaşındaki çocuğun sahipsiz köpeklerin saldırısında hayatını kaybetmesinin üzüntüsü yaşanıyor
- 13:58 - Yıldız Dağı Kayak Merkezi'nde bir oteldeki patlamada 2 antrenör ve 2 sporcu yaralandı
- 13:33 - DSÖ, ABD'nin "DSÖ'den çekilme kararını" üzüntüyle karşıladığını bildirdi
- 13:28 - Şırnak'ta ambulans uçak solunum tedavisi gören 2 bebek için havalandı
- 12:23 - Bahçesaray'da ateşli havale tedavisi gören çocuk, ambulans helikopterle Van'a sevk edildi
- 11:58 - Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kartalkaya'daki otel yangınıyla ilgili bilgi aldı
- 11:48 - GSB Gençlik Kampları yeni yılda 43 noktada kapılarını açtı
- 11:38 - Kerküklü hasta, ağız kanserini Medipol'ün tedavisiyle yendi
- 11:23 - İstanbul'daki özel sağlık kuruluşlarına 3 binden fazla olağan dışı denetim yapıldı
- 11:13 - Dicle Üniversitesi hastaneleri bölgenin sağlık üssü olarak hizmet veriyor
- 11:13 - BM, ateşkesle Gazze'ye günlük 600'den fazla yardım tırı girişinin sürmesini umuyor
- 10:58 - Osmaniye İl Sağlık Müdürlüğüne 8 yeni araç tahsis edildi
- 09:53 - İçişleri, Kültür ve Turizm ile Sağlık Bakanları otel yangını sonrası Kartalkaya'ya hareket etti
- 23:08 - Mısır ve Katar temsilcileri, BMGK'deki toplantıda Gazze'de ateşkesin önemini vurguladı
- 19:08 - Yeryüzü Doktorları Derneğinin gönüllü sağlık ekibi Kamboçya'ya gitti
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
- Bolu'daki otel yangınında hayatını kaybeden doktora çalıştığı hastanede veda töreni
- Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2025/04
- Azerbaycan'da TÜRKPA Sağlık Komisyon Başkanları 2. Toplantısı yapıldı
- Tokat'ta "Fermuar sistemi ile yaşama yol ver" projesi kapsamında 63 kişiye eğitim verildi
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim