• BIST 9949.01
  • Altın 2976.723
  • Dolar 35.1352
  • Euro 36.6264
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 7 °C
  • İzmir 11 °C

Acele, 'doktoruyla' satılık tıp merkezi!

Acele, 'doktoruyla' satılık tıp merkezi!
Büyük hastaneler, Sağlık Bakanlığı'nın geçtiğimiz ay yayınladığı yeni yönetmeliğin sunduğu imkandan yararlanıp, zarar eden küçük sağlık kurumlarını 2-6 milyon TL ödeyerek bünyesine katmaya başladı.

Büyük hastaneler, Sağlık Bakanlığı'nın geçtiğimiz ay yayınladığı yeni yönetmeliğin sunduğu imkandan yararlanıp, zarar eden küçük sağlık kurumlarını 2-6 milyon TL ödeyerek bünyesine katmaya başladı.

Sağlık Bakanlığı tarafından geçtiğimiz ay yayınlanan ve tıp merkezlerinin birleşmesine, şubelerinin olmasına imkan sağlayan Özel Sağlık Kuruluşları Yönetmeliği, sektörü hareketlendirdi. Bakanlığın, 15 Şubat 2008 tarihinde yürürlüğe giren yönetmeliğine göre, yeni doktor alamayan ve daha fazla branşta hizmet vermek isteyen hastane yöneticileri, tıp merkezlerini satın alma yarışına girdi.
İzmir'deki bir çok tıp merkezi yöneticisi, farklı sağlık kurumlarından, "Merkezinizi satar mısınız?" teklifi almaya başladı. Merkezlerini satılığa çıkartan yöneticiler, devletin hasta başına 20 TL ödemesi ve özel sağlık kuruluşlarına giden hastalardan 10 TL katkı payı alınması nedeniyle zarar ettiklerini belirtti. Yöneticiler, bu nedenle merkezlerini satmak zorunda kaldıklarını dile getirdi. Tıp merkezleri, 2-6 milyon TL arasında değişen fiyatlarla satılmaya başladı.

KADRO TAKVİYESİ
İzmir Çanakkale yolu üzerindeki Özel Sada Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Ali Deniz, bir tıp merkezlerini bünyelerine katarak doktor kadrolarını güçlendirdiklerini belirtti. Op. Dr. Deniz, "Yeni yayınlanan yönetmelik ile bir tıp merkezini alıp, kadromuzu genişletme imkanı bulduk. Hastanemizin önemli bir hasta yoğunluğu vardı. Hastanemize yeni katılacak doktor kadrosu ile kapasitemizi artıracağız. Sağlık Bakanlığı tarafından geçtiğimiz Mart ayında yayınlanan yönetmelik özel sağlık sektörünü kısmen de olsa rahatlattı" dedi. Sektörü sıkıntıya sokan birçok uygulamanın yeniden düzenlendiğini belirten Ege Özel Hastaneler Derneği Başkanı Dr. Ulvi Ünal ise, "Bunlar sektörün önünü açan ve rahatlatan değişiklikler. Ancak özel sağlık sektörünün ana ruhunu oluşturan planlama konusu ayakları yere basar şekilde uygulanmazsa, bu işin sonu hüsran olur. Yeni yönetmelikle bir planlama komisyonu oluşturuldu. Ama planlama ile ilgili bir adım atılmadı" diye konuştu.

PARA KAZANILMIYOR
Merkezini satılığa çıkartan ancak ismini açıklamak istemeyen bir tıp merkezinin sahibi, "Mesleğimde kazandığım parayı tıp merkezine yatırdım. Ancak Sağlık Bakanlığı'nın aldığı son kararlar elimizi kolumuzu bağladı. Çok modern iki ameliyathane kurduk. Ancak, Bakanlık ameliyatlarımızı sınırlandırdı. Sadece küçük ameliyatlar yapabiliyoruz. Daha sonra özel hastaneye giden hastalardan 10 TL katkı payı alınmaya başlandı. Bu uygulama da hasta sayımızı düşürdü. Devlet hasta başına 20 TL veriyor. Bu fiyat masrafları karşılamıyor. Her ay zarar etmeye başladık. Bu şekilde sürdürmek mümkün değil. Dürüst bir yönetici bu ortamda para kazanamaz" dedi.

SUNULAN İMKANLAR
Sağlık Bakanlığı 11 Mart günü 'Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği' yayınladı. Buna göre, yaş haddinden emekli olan veya yurt dışında iki yıl çalışan doktor adına yeni bir poliklinik açılabilecek. Hastane ve tıp merkezlerindeki kadrolu doktorlar, mesul müdürlerinin izniyle başka bir hastane veya tıp merkezinde kısmi zamanlı veya konsültan hekim olarak çalışabilecek. Bu düzenlemeler bakanlık izni olmadan yeni poliklinik açamayan ve doktor sıkıntısı yaşayan özel sektörü rahatlatacak.
Yönetmelikle ilk defa 'konsültan çalışma' uygulaması getirildi. Bir tıp merkezi veya hastane, tedavisinde zorlandığı hastası için başka özel, kamu veya üniversite hastanesinden hekim talebinde bulunabilecek.

KONSÜLTAN HEKİM
Yönetmelikle sunulan, konsültan hekim uygulaması İl Sağlık Müdürlükleri'ne bildirilecek. Özel hastane ve tıp merkezleri başka bir kurumdan laboratuvar hizmeti satın alabilecek. Ancak, bu hizmet talepte bulunan sağlık kuruluşunun bünyesinde kurulabilecek. Bu sayede merkezler dışarıya hasta göndermeyecek. Tıp ve dal merkezleri birleşerek hastane haline gelebilecekler. Sağlık kuruluşların taşınması bile Sağlık Bakanlığı'nın her yıl yapacağı planlamada belirleniyordu. Şimdi bakanlık taşınma ve birleşmelere izin verdi. Özel sağlık kuruluşlarının yatak sayısı 'hekim sayısının üç katı olabilir' şeklinde düzenlendi. Yatak sayısında yapılan değişikliği için her yıl toplanacak olan Planlama Kurulu'na başvurma şartı da aranmayacak.

ALICI BEKLEYEN BAZI KURUMLAR
- Menemen yolu üzerinde hizmet veren ve genişlemeyi planlayan Özel Sada Hastanesi yönetimi, Buca'daki bir tıp merkezini satın alarak bünyesine kattı.
- İzmir Tabip Odası'nın internet sitesinden, "Devren Satılık Çocuk Dal Merkezi" ilanıyla, Karşıyaka'da faaliyet gösteren bir merkezin devredilmek istendiği duyuruldu.
- Hatay'daki bir tıp merkezi satılığa çıkarıldı. Merkezin yöneticileri, "Bir ay sonra ne olacağı belli değil. Ortak alıp, hastaneye dönüşme durumumuz var. Uygun fiyat verilirse merkezin tamamını elden çıkartmayı da düşünüyoruz. Kurumumuzu, 2003 yılında tıp merkezine çevirdik. Bünyemizde 13 branş var" dedi.
- İki yıl önce hizmet vermeye başlayan Konak'taki bir tıp merkezi de satılığa çıkartıldı. Tüm branşlarda Sosyal Güvenlik Kurumu'yla anlaşması bulunan merkezin 2-3 milyon TL'ye satılabileceği belirtildi.
- Torbalı'ya bağlı Ayrancılar beldesindeki tıp merkezi devren satılığa çıkarıldı. Tıp merkezinin sahibi, "30 bin nüfuslu ilçemizdeki tek tıp merkezi devren satılık" başlığıyla gazetelere ilan verdi.

Yeni Asır

Bu haber toplam 4200 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim