Van’da yaşayan, 82 yaşındaki Nezir Curga'nın akciğerinin büyük bir bölümü 35 sene önce kist hidatik nedeni ile alındı. Aynı zamanda aort kapağında darlık tespit edilen hastanın açık ameliyatla kalp kapağının değişmesi mümkün değildi.
Hasta Curga, Bezmialem Vakıf Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir tarafından, açık ameliyat olması risk taşıyan, yaşlı, böbrek, akciğer, karaciğer yetmezliği gibi kronik hastalığı olanlarda, transkateter yöntemle aort kapak değiştirilmesi yöntemiyle, açık kalp ameliyatı yapılmadan, kasık atar damarından kateter kullanılarak kalbe aort kapak takılması işlemi "TAVI" yöntemiyle 15 dakikada ameliyat edildi.
- "Operasyon çok başarılı geçti"
Özdemir, hasta Curga'nın ayrıca 10 yıl önce de baypas ameliyatı olduğunu ve aort darlığı denilen şah damarın tıkanıklığı nedeniyle kendilerine başvurduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Hastamız daha önce baypas ameliyatı olduğu için ameliyatı riskli bulunmuş, kilodan dolayı ameliyat şansı olmadığından 'TAVI' dediğimiz anjiyo yöntemiyle kalp kapağının değişimi tedavisini uyguladık. Bu hastamızı da kasık bölgesinden girerek, o bölgeyi hafif uyuşturarak, aynı yöntemle kapağı yerleştirdik. Operasyon çok başarılı geçti. Kanama riski olmadığı için kendisini 2-3 gün sonra taburcu edeceğiz. Hastamız da yakınları da bu durumdan son derece memnunlar."
Operasyonun 15 dakikada çok başarılı geçtiğini ve hastanın kalp kapağının bu yöntem sayesinde problem yaşanmadan değiştiğini ifade eden Özdemir, Nezir Curga'nın akciğerinin büyük bir kısmı alındığı için ameliyata girmesinin çok riskli olduğunu söyledi.
Özellikle 2010’dan itibaren dünyada gittikçe önem kazanan anjiyografik yöntemle hastanın kalp kapağını kısa sürede değiştirdiklerini ifade eden Prof Dr. Özdemir, "Eğer bu yöntem olmasaydı hastamızın kalp kapağı değişemezdi. Yöntem anestezi alamayacak hastalar için hayat kurtarıcı bir işlem. Yaklaşık 15 dakika sürdü, kasık bölgesini hafif uyuşturarak yaptığımız ve direkt kapağı yerleştirdiğimiz bir işlem. 1-2 gün içinde de hastayı herhangi bir komplikasyon gelişmezse taburcu edebiliyoruz. Bu yöntem hastalarımız için de büyük bir konfor. Şimdi hastamız çok şükür ayağa kalktı, yürüyor. İnşallah iki gün sonra kendisini tedavi ederek memleketi Van'a uğurlayacağız. Şu anda morali ve sağlık durumu çok iyi. Biz de ekip olarak bu durumdan dolayı çok mutluyuz." diye konuştu.
Hasta Curga ise ameliyatın başarılı geçmesinden dolayı Prof. Dr. Özdemir'e çok minnettar olduğunu ifade ederek, "Allah hocama zeval vermesin. Nüfus cüzdanımda 82 yazıyor ama esasında 90’a yakınım. İleri derecede nefes darlığım vardı, nefes almakta zorlanıyordum artık adım atmaya bile korkar olmuştum. Ramazan hocamdan Allah razı olsun, bana yeniden nefesimi verdi. Operasyon öncesi bana güven verdiği için girerken hiç heyecanlanmadım. Şimdi hem nefes darlığım hem tıkanmalarım geçti. Kısa mesafe yürüyüşlerimde bile tansiyonum yükseliyordu, Şimdi kendimi çok sağlıklı hissediyorum." dedi.
Hasta Curga'nın sağlık görevlisi torunu Burak Curga ise dedesinin kalp şikayeti ve yüksek tansiyonu sebebiyle de tansiyon ilacı kullandığını belirterek, şunları anlattı:
"Dedemin en kısa mesafeli yürümede bile tansiyonu çok yükseliyordu. Bu sebepten dolayı doktorumuza başvurduk. Kendisi dedemin kalp damar yollarında problem olduğunu ve kendisinin anjiyografik yöntemle düzelebileceğini söyleyerek dedemi bu yöntemle ameliyat etti. Şu anda sağlık durumu çok iyi maşallah. Operasyondan sonra nefes darlığı problemi ve tansiyon sıkıntısı da geçti. İnşallah kendisini memleketimiz Van'a sağlıkla uğurlayacağız. Çok mutluyuz."