Sosyal Güvenlik Kurumu'nun web sitesinde; "Sosyal Güvenlik Kurumu Özel Sağlık Kurumundan/Kuruluşundan Sağlık Hizmeti Satın Alma Sözleşmesi"'nin 3.1.6. maddesinde yer alan "Sağlık kurumu/kuruluşu, hastalara hizmet verebilmek için ruhsatında ve faaliyet izin belgesinde yer alan branşlarda 65 (altmışbeş) yaşını doldurmamış en az bir tam zamanlı uzman hekim bulundurmayı kabul ve taahhüt eder." İbaresi yer almaktadır. Henüz yürürlüğe girmemiş olan bu uygulama ile ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına tarafımızca gönderilen mektup ektedir.
TC SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
Milli Müdafaa Cad. No:24
Bakanlıklar-ANKARA
1249 /2007
23 Ağustos 2007
TC. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI'NA
ANKARA
Kamuda veya özel sektörde hekimlik faaliyetlerinin sürdürülebilmesi açısından tek başına yaş faktörünün esas alınması kabul edilemez bir çalışma hakkı ihlalidir. Hekimlerin 65 yaş üstünde olduğu gibi her yaş ve dönemde mesleki yeterliliklerinin geliştirilmesi ve denetlenmesi bir zorunluluk olmakla birlikte, bu durumun yasaklama ya da sınırlamalarla çözülemeyeceği bilimsel bir gerçekliktir. Türk Tabipleri birliği gerek sürekli mesleki eğitim faaliyetlerinin geliştirilmesi, gerekse standartlarının belirlenmesinde çaba gösteren kurumların başında gelmektedir. Bu nedenle hangi gerekçeyle olursa olsun hekimlerin mesleki pratiklerinin engellenmesi ya da sınırlanması yönündeki girişimlerde TTB ve tabip odalarının taraf olacağının bilinmesini isteriz.
Kurumunuzun www.ssk.gov.tr isimli web sitesinde yayımlanan "Sosyal Güvenlik Kurumu Özel Sağlık Kurumundan/Kuruluşundan Sağlık Hizmeti Satın Alma Sözleşmesi"'ne göre, ilgili uzman hekimin 65 yaşını doldurmamış olması şartı aranmaktadır.
Oysa bilindiği gibi hekimler, özel sağlık kuruluşunda İş Kanununa tabi olarak çalışmaktadır. İş Kanununda ise 65 yaşından sonra çalışmak yasaklanmamıştır. Öyle ki emekli olan kişiler dahi -gerekli primlerini ödeyerek- çalışmaya devam edebilmektedir. Oysa sözleşmenin ilgili maddesi ile 65 yaşını doldurmuş hekimlerin çalışma özgürlüğü sınırlanmakta/kısıtlanmakta ve Anayasa ve uluslararası sözleşmeler ihlal edilmektedir.
Öte yandan bir hekimin mesleki bilgisini, deneyimini ve becerisini tek başına "yaş" ile değerlendirmek mümkün olmadığı gibi bu yaklaşım bilimsel ve nesnel de değildir. Kaldı ki Avrupa ülkelerinde hekimlerin emeklilik yaşlarının incelenmesi halinde de görüleceği gibi, 65 yaş hekimlik mesleğinde bilgi ve deneyim yönünden erken bir yaş olarak kabul edilmektedir.
Kuşkusuz başta hekimler olmak üzere, tüm çalışanların emeklilik dönemlerinde hiçbir biçimde çalışma ihtiyacı duymayacakları ekonomik ve sosyal olanaklara kavuşmaları öncelikli talebimizdir. Ancak, ülkemizde emekli hekimlerin mesleki özlük haklarının çok gelişkin olmadığı ve emekliliklerini çalışma gereksinimi duymadan geçirebilme olanaklarına sahip olmadıkları bilinmektedir. Oldukça düşük emekli maaşları ile karşı karşıya bırakılan hekimlerin hiçbir makul gerekçeye dayandırılmadan çalışma haklarının kısıtlanması kabul edilemez.
Bu nedenlerle hekimlerin meslek örgütü olarak makul ve haklı bir yanı görünmeyen "Sosyal Güvenlik Kurumu Özel Sağlık Kurumundan/Kuruluşundan Sağlık Hizmeti Satın Alma Sözleşmesi"'nin 3.1.6. maddesinde yer alan "Sağlık kurumu/kuruluşu, hastalara hizmet verebilmek için ruhsatında ve faaliyet izin belgesinde yer alan branşlarda 65 (altmışbeş) yaşını doldurmamış en az bir tam zamanlı uzman hekim bulundurmayı kabul ve taahhüt eder." düzenlemesinin bir an önce kaldırılmasını, getiriliş amacının gerekçesiyle tarafımıza yazılı olarak bildirilmesini rica eder, çalışmalarınızda başarılar dileriz.
Saygılarımızla,
TTB Merkez Konseyi a.
Dr.Altan Ayaz
Genel Sekreter