• BIST 10000.72
  • Altın 3032.767
  • Dolar 35.3157
  • Euro 36.4576
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 12 °C

500 milyondan fazla kadının hayatı tehlikede mi?

500 milyondan fazla kadının hayatı tehlikede mi?
Doğum kontrol hapları tehlike mi saçıyor? İlk önce ünlülerin makyaj uzmanı Aslı Ayfer Tirtom ile gündeme geldiler. Sonrasında 22 yaşındaki Pelin Atmaca ile...

Gazete Habertürk'ün gündeme getirdiği olayda, 37 yaşındaki Tirtom, yumurtalıklarındaki kist nedeniyle üç hafta önce doktorunun verdiği doğum kontrol hapını düzenli olarak kullanmaya başladı. 13 gün sonra sol bacağında kasılmalar başlayan Aslı Ayfer Tirtom’un sol bacağı şişti. Doktora başvuran Tirtom, ödem oluştu diye ağrı kesici verilip evine gönderildi. Şikâyetleri sürünce ultrason çekilen Tirtom, bacağındaki toplardamarın tıkandığını öğrendi. Aslı Ayfer Tirtom, acil olarak Siyami Ersek Göğüs, Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yatırıldı. İkinci vaka ise İzmir’de yaşayan 22 yaşındaki Pelin Atmaca ile ilgili. Atmaca da 7 yıl önce yüzündeki yoğun akneler ve yağ bezeleri yüzünden dermatoloğa gitti. Yapılan incelemede genç kızın yumurtalığında kist bulunduğu ortaya çıktı. Doktor, kist tedavisi için doğum kontrol hapı kullanmasını tavsiye etti. Bir süre önce sol bacağındaki damarları tıkanan Pelin Atmaca, anjiyo oldu. Bu arada genç kızın akciğerinde pıhtı oluştuğu belirlendi. Fenalaşan Atmaca, 1 hafta önce İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yoğun bakıma alındı.

Bu vakaların meydana gelmesi gözleri dünyada 500 milyondan fazla kadının kullandığı doğum kontrol haplarına çevirdi. Bu haplar neden bu tür vakalara neden oluyor? Kullanılması gerekiyor mu? Uzmanlara sorduk...

Kadın Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ümit Özekici:

Doğum kontrol hapları, kalp damar sistemine yük getirebiliyor, hipertansiyon gibi rahatsızlıklara neden olabiliyor.. İçerisindeki sentetik progesteronlar damarda daralma yapabilir. Toplardamarda da pıhtılaşma yapabilir. Bu haplar kişiye verilirken kişide varis var mı yok mu onu araştırmak lazım. Kişinin sigara içip içmediğini bilmeli. 35 yaş üstünde sigara içen kadınlarda bu tür vakalara rastlanabiliyor. Ayrıca bu haplar verilirken damar hastalığı olup olmadığı incelenmelidir. Ayrıca doğum kontrol hapları memede miyom varsa bunu alevlendirebilir. Sıkıntı şuradan kaynaklanıyor, rastgele aspirin gibi satılıyor. Bireyler "Bu hap arkadaşıma iyi gerlmiş" diyor kullanmaya başlıyor.

Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu:

Bu tür vakalar on binde bir görülür. Bir hafta içinde bu vakaların bu kadar sık olması bir tesadüf gibi. Doğum kontrol haplarının komplikasyonları var ama yine de en güvenilir doğum kontrolü onlarla sağlanıyor. Ancak hekimler bu hapları vermeden önce kişide varis, kilo sorunu var mı, yok mu bakmalı; kişinin sigara içip içmediği sorulmalı. Bunlar iyice araştırılmadan bu haplar verilmemeli.

BU HAPLARI KİMLER KULLANMAMALI?
Karaciğer hastalıkları, meme kanseri, kalp hastalığı ve kan pıhtılaşması olan veya daha önce bu hastalıkları geçirmiş olan kadınların doğum kontrol hapı kullanmaları önerilmez. Sigara kullanıyorsanız, 35 yaşını geçtiyseniz, migreniniz varsa, yüksek tansiyon veya şeker hastasıysanız, doğum kontrol hapı kullanmadan önce doktorunuza bu durumları mutlaka bildirmeniz gerekir.

YAN ETKİLERİ NELERDİR?
İlk iki üç ay boyunca bazı bünyelerde, düzensiz kanama, kilo alma, baş ağrısı, bulantı, cinsel isteğin azalması, deri sorunları, huysuzluk, şişkinlik veya göğüslerde sancı gibi yan etkiler görülebilir. Bunlar geçici etkilerdir ama yine de bu gibi durumlarda doktorunuzla konuşup hapınızı değiştirebilirsiniz. Yüzde kara leke oluşumu gibi bir şey söz konusu olursa, şapka veya güneş kremi kullanarak güneşten korunmanız gerekir. Doğum kontrol haplarının meme kanseri riskini arttırdığı haberleri birçok doktor tarafından çok doğru bulunmuyor.

NASIL KULLANILMALI?
Hapları almak için hatırlamanız gereken yanlızca şudur: Günde bir kez ve günün aynı zaman diliminde (tercihinize göre sabah, öğlen veya akşam). Bir günden diğerine üç dört saatlik bir farklılığın hiçbir olumsuz etkisi yoktur.

Bir gün hap almayı unutursanız, ertesi gün iki tane birden aldığınızda hapların koruyuculuğunda bir azalma olmaz. Bunu alışkanlık haline getirmediğiniz sürece her adet döngüsünde ilacı bir veya iki kez unutmanızın hapların koruyuculuğu üzerinde olumsuz bir etkisi olmaz.

BEGÜM ÇELİKKOL



Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2327 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim