• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 12 °C

5 yıl sonra astım hastası sayısı 400 milyon olacak

5 yıl sonra astım hastası sayısı 400 milyon olacak
Prof. Dr. Ayşen Bingöl, 2020 yılında dünyada 400 milyondan fazla insanın astım hastalığına yakalanacağının tahmin edildiğini söyledi.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşen Bingöl, "2020 yılında dünyada 400 milyondan fazla insanın astım hastalığına yakalanacağı düşünülüyor" dedi.

Allerji-immünoloji ve çocuk göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Bingöl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, endüstrileşmenin vücutta farklı reaksiyonlara neden olduğunu, özellikle bağışıklık sistemini farklı şekilde uyaran egzoz dumanı, fabrika atıkları ve gıda katkı maddelerinin alerjinin nedenleri arasında bulunduğunu söyledi.

Alerjik hastalıkların son yıllarda belirgin şekilde arttığına değinen Bingöl, "2020 yılında dünyada 400 milyondan fazla insanın astım hastalığına yakalanacağı düşünülüyor. Ayrıca alerjik hastalıklara harcanan ekonomik yük, AIDS ve tüberküloza harcanan ekonomik yükten çok daha fazla" dedi.

Türkiye'de astım olma riskinin yüzde 5-7,5 arasında değiştiğini, bunun da yüksek bir oran olduğunu anlatan Bingöl, şöyle devam etti:

"Alerjik hastalıkların başlıca artış sebepleri endüstrileşme, yiyeceklerde katkı maddelerinin kullanımı, obezite ve en önemlisi, mikroplardan daha uzak yaşamamızdır. Diğer yandan sezaryenle doğmak, hijyene fazla dikkat etmek, çok sayıda antibiyotik kullanmak, alerjik hastalıkları artıran başlıca sebepler. Örneğin sezaryenli doğumda bebek, doğum kanalındaki mikroplarla karşılaşmıyor ve bu da alerjiye yakalanma riskini artırıyor."

- "Antibiyotik kullanımına dikkat"

Prof. Dr. Bingöl, çok fazla antibiyotik kullanan bir çocuğun vücudundaki doğal mikroorganizma sayısının da azalacağını, bunun da alerjiye davetiye çıkardığını vurguladı.

Vücuttaki doğal mikroorganizmaların bağışıklık sistemini güçlendirdiğine değinen Bingöl, "Doğal mikroorganizmalar bizi güçlü hale getiriyor ve dışarıdan gelecek tehlikelere karşı hazır tutuyor. Antibiyotik kullandığımız zaman bunları öldürmüş oluyoruz ve fazlaca hijyen sağlamış oluyoruz" dedi.

Bingöl, çocukların sık sık solum yolu rahatsızlıkları geçirmeleri ve tekrarlayan cilt probleminin alerjik hastalıkların habercisi olabileceğini belirterek, "Çocuklardaki alerjik hastalıkların erken tanınması hem çocuğu rahatlatacak hem de gereksiz ilaç kullanımından kaçınmış olacaktır. O yüzden tekrarlayan şikayetleri olan çocuklarda mutlaka alerjiden şüphe edilmesi gerekir" dedi.

Obezitenin de son yıllarda artış gösterdiğine işaret eden Bingöl, yağlı beslenmenin vücudun toplam yağ miktarını olumsuz etkilediği ve bağışıklık sistemini farklı uyararak alerjiye neden olduğunu sözlerine ekledi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5063 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim